"Случаят не бива да бъде закриван, разговорът предстои"

Георги Кадиев: Някой в БСП трябва да понесе отговорността за случая "Пеевски"

Зависимостта от "Атака" също ще има много тежка политическа цена

Георги Кадиев

Някой в БСП трябва да понесе отговорността за случая "Пеевски", който пък съвсем не е "приключен", както се опитват да убеждават лидерите на социалистите и на ДПС. Такава позиция изрази в четвъртък депутатът от "Коалиция за България" Георги Кадиев. Той бе сред малцината представители на тази партия, които още в началото през юни се противопоставиха на избора на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава Кадиев дори поиска оставката на лидера на БСП Сергей Станишев.

Пред Нова телевизия той, противно на мнението на самия Станишев и на лидера на ДПС Лютви Местан, заяви, че историята е останала незавършена, включително защото не е станало ясно чие е предложението за избора на Пеевски.

"И в крайна сметка някой наистина трябва да понесе отговорността, това не е някаква случайна грешка, която минава и заминава. Това беше решение и действие, което изтри усилията на стотици хиляди хора в БСП да се показват като морална алтернатива на ГЕРБ. Когато направиш такава грешка изведнъж ти се превръщаш в категорията на хора, които са влезли във властта с някакви неясни интереси и нечисти дори. Затова аз съм абсолютно убеден, че този разговор все още предстои, не трябва в никакъв случай случаят да бъде закриван, замазван и трябва наистина да стане ясно кой поема отговорността за това нещо", каза Кадиев.

Според него това трябва да бъде направено вътре в БСП. "За съжаление не го правим към момента, може би притиснати от протестите, от желанието да помогнем на правителството, от текущата работа, която има, но това наистина е нещо, което е жизненоопределящо за всяка една политическа партия, не само за БСП. Аз съм сигурен, че и за ДПС стои тоя въпрос", добави депутатът.

По повод изказания от Станишев пред парламентарната група аргумент, че "ако не гласуваме кандидатурата (на Пеевски), правителството ще падне", Кадиев каза, че, ако ДПС или който и да е друг поставя такива условия на партията мандатоносител, е по-добре да се отива на нови избори.

"Такова нещо една партия като БСП не може да си позволява в никакъв случай и беше огромна грешка в този момент, че си го позволи. Аз пак казвам - считам, че по-правилното в този момент беше да се каже "благодаря, дотук, отиваме на избори"", заяви Кадиев.

Той обяви, че ще работи за промени вътре в БСП, за каквито според него "все още има шанс, и то немалък".

Като пример Кадиев посочи предстоящите през октомври избори на няколко областни председатели на БСП, включително на софийската градска организация. След като декларира категорично, че няма да е кандидат за този пост, той заяви, че ще направи всичко възможно и ще подкрепи човек, който е лидер и може да бъде коректив на централното ръководство на партията. Лидери по думите му са "хора, които ще се изправят срещу Делян Пеевски, хора, които ще се изправят срещу управлението на ГЕРБ в София, срещу управлението на ГЕРБ в държавата".

Според Кадиев БСП отива "в посока лидерска партия", коетое "добро за няколко човека, но лошо за партията".

"Тук има значение това самите хора... ако хората на БСП го поискат, тя ще се промени. Ако те седят, тъй като наблюдавам много от колегите, които извън ефир, вероятно и вие го наблюдавате, говорят срещу едно или друго, като дойде ефир, пляскат с ръце. Така не става", обясни депутатът.

По-нататък той се противопостави и на подетата от ръководството на БСП "атака срещу институцията президенство". "За мен е неприемлива и аз бих я спрял моментално", каза Кадиев.

"Във време, когато нацията е разделена, тя очевидно е разделена в момента, политиците са тези, които трябва да обединяват. Когато нацията е единна, тогава ние можем да се караме едни с други. Но когато тя е разделена и особено така на две половини както е в момента, тогава трябва да обединяваме", добави депутатът, като все пак отбеляза, че президентът "си имаше неговите грешки".

"Включително изявлението му в първия момент, че сваля доверието от правителството, за мен беше прибързано. Един президент още в буквално първите дни на правителството да изяви, да направи толкова сериозно изявление беше прибързано, но това не означава, че ние трябва да отговаряме по същия начин", каза Георги Кадиев.

Според него "политическата цена, която плаща за това, че зависи от гласа на "Атака", е много тежка и тя ще си проличи във времето".

Споделяне

Още по темата

Още от България