Георги Кадиев основа партия "Нормална държава"

Бившият депутат от БСП щял да връща българите от чужбина и държавата в икономиката

Георги Кадиев основа партия "Нормална държава"

"Нормална държава" е името на политическата партия, основана от бившия депутат от БСП Георги Кадиев. На пресконференция в понеделник той оповести манифеста на новата формация, която ще бъде регистрирана до септември.

 

Време е да върнем държавата в икономиката, каза Кадиев, но уточни, че партията му няма да връща комунизма.

 

"Днес България е всичко друго, но не и рай. Страната ни е на дъното в Европа. Зад всичко това са управляващи и задкулисие, преплетени в общ заговори подпомагани от многочислен слугинаж, Техните оръжия са корупцията, необразоваността, бедността, алчността и арогантността. Това е непоправимо. Кръпките не вършат работа, Трябва да започнем всичко от начало, ден след ден и камък по камък... България е красива страна, изправяла се е на крака след две национални катастрофи. Тя и сега ще го направи. И няма нашето поколение да изпрати последните деца зад граница."

 

Кадиев обяви данни от социологическо изследване, според което 71.5% от българите не смятат, че България е нормална държава. Сред хората между 30 и 60 годишна възраст този процент е около 80. Именно това схващане сред гражданите вдъхновило и името на формацията.

 

Целта на партията е създаване икономика на знанието. Зная, че звучи като клише, но това е бъдещето, каза още Георги Кадиев.

 

Партията ще се бори за изграждане на средна класа, която в момента липсва у нас. Тя е тази, която не се продава за 50 лева на избори. Тя е тази, която не се корумпира, изтъкна Кадиев.

Специален акцент е провеждането на политика за връщане на българите от чужбина. Ще се изграждат специални фондове за връщане на конкретни българи, които ще бъдат финансово подпомагани да се реализират в България. Георги Кадиев припомни, че 2 млн. българи са напуснали страната ни, като смята, че това преселение трябва да приключи.

 

Той обясни още, че се е опазил от корупционни скандали за времето, което е прекарал в политиката. Искам да предам това на този политически проект, изтъкна той и обяви война на феодалните модели.

Нямам нужда от проект, за да продължа в политиката, поясни още независимият депутат. Той посочи, че партията няма да е личен негов проект, а ще събира съмишленици.

Нямам намерение да мародерствам никоя партия, така той отговори на въпрос за отношенията си с БСП. Обичам хората на БСП, не обичам ръководството, подчерта Георги Кадиев и поясни, че няма да цепи левицата.


Партията ще бъде прогресивна, модерна, проевропейска. Кадиев обясни, че ще има предсрочни избори преди президентския вот и от резултата на партията му на тях щяло да зависи дали ще се кандидатира за президент.

 

На прогнозирания от него предсрочен вот Кадиев ще участва самостоятелно със своята портия. Категорично няма да работи с новата формация на Лютви Местан, който според него се е зачеркнал като политик като се е скрил в турското посолство.


Георги Кадиев настоява хората да си върнат държавата от олигархията, да пренапишат правилата, да преосноват институциите.

Не искам хората да гледат отстрани този мач, искам да слязат на терена, заяви още той.

В неделя Кадиев обяви във Facebook намеренията си да прави нова формация. След 10 години в БСП през септември миналата година той беше изключен от партията и парламентарната ѝ група. Причината беше решението му да се кандидатира за кмет на София, въпреки че партията вече беше издигнала Михаил Мирчев за свой кандидат.

На местните избори, които се проведоха през октомври 2015 година, Кадиев се яви в коалиция с АБВ. Той получи 5.9% от гласовете в София и така се нареди на четвърто място от издигнатите кандидати. Въпреки че бе поел ангажимент да напусне парламента ако не стигне до балотаж, Кадиев остана в НС.

Споделяне

Още по темата

Още от България