Георги Кадиев: Плаващите мнозинства са рецепта за търговия

Посланието на избирателите е много ясно - махнете ГЕРБ и го направете заедно, смята депутатът

Георги Кадиев, Снимка: БГНЕС

Плаващите мнозинства са "рецепта за търговия". Тази теза застъпи в интервю за БНР депутатът от левицата и лидер на партия "Нормална държава" Георги Кадиев.

По думите му посланието на гражданите от изборите на 4 април и на 11 юли е ясно. "Това, което ни казаха хората на изборите, беше много ясно – махнете ГЕРБ и го направете заедно", посочи Кадиев.

Според него голямото решение е на ИТН.

"Аз не съм ловец, но ми разказаха за един обичай при ловците. Когато убият прасе, ловецът, който го е улучил, взема главата, но после всички, които са гонили това прасе, си делят заедно прасето и всеки взема неговата си част. Ако са десет души, примерно по една десета. ИТН убиха прасето, взеха главата и някак си поискаха да вземат и цялото тяло. Не става така. Има някаква народна мъдрост. Трябва да има партньорство. Това, което ни казаха хората на изборите, беше много ясно – махнете ГЕРБ и го направете заедно", разказа метафорично Георги Кадиев.

Той смята, че е лош вариант правителството да мине само и единствено заради излизането на някоя партия от залата (например ГЕРБ). Според него трябва да има многостранно споразумение между партиите, подкрепящи правителството, с определен времеви хоризонт и ясна програма.

"Това не е коалиционно споразумение, то не разпределя някакви порции на властта, не създава формула 3:5:8 или каквото и да е, но разпределя задачите, които трябва да се изпълнят, може би в някакъв времеви хоризонт, и партиите, които го подкрепят", каза депутатът.

По думите му хората в партия ИТН трябва да решат искат ли партньори, с които да подпишат споразумения, или плаващи мнозинства, което означава нестабилност за страната.

Според Георги Кадиев още при актуализацията на бюджета ще проличи има ли стабилно мнозинство или плаващи мнозинства, които са "рецепта за търговия" при различни законопроекти.

"Ако на Слави Трифонов Асен Василев му е много ляв, то ние сме ултралеви от тази гледна точка", посочи още Георги Кадиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?