Георги Кадиев поиска прокурорска проверка на Фандъкова заради бездомните кучета

Георги Кадиев

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев и неуспял кандидат за кмет е изпратил сигнал до Софийската градска прокуратура "за престъпното бездействие на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова по отношение на проблема с уличните кучета, което коства животите на невинни хора", съобщи самият той в понеделник.

В сигнала си Кадиев се обръща лично към градския прокурор на София Николай Кокинов с искане за проверка "доколко действията и бездействието на кмета на Столична община по отношение справянето с проблема с безстопанствените кучета в София е причината и не е предотвратило смъртта на двама души и нараняването на десетки други".

Кадиев изразява възмущение, че общинското предприятие "Екоравновесие", което е на пряко подчинение на кмета, е получавало сигнали и за двете глутници, които предизвикаха смъртта на двама възрастни мъже в София. Според Кадиев, предприятието не е взело мерки за отстраняването им от улицата, така че да не представляват заплаха за гражданите.

"Личната отговорност на кмета на Столичната община се потвърждава и от чл. 69 от Закона за защита на животните, който постановява, че след 2011 г. за наличието на безстопанствени кучета в общината отговаря лично кметът, а не администрацията", обяснява Кадиев.

"Въз основа на това считам, че има достатъчно доказателства прокуратурата да вземе отношение и да провери причините и степента на отговорност на кмета на Столичната община г-жа Йорданка Фандъкова спрямо зачестилите ухапвания и смъртни случаи след нападения от безстопанствени кучета в столицата", завършва сигнала си Георги Кадиев.

"Ще приема всяко предложение и разумно решение за проблема с бездомните кучета, освен призиви за оставки и даване на прокурор. Аз не съм чула до този момент нито едно по-различно предложение от мерките, които са заложени от общинската програма, която реализираме, по която работим ежедневно. Нещо повече – допълваме тези мерки непрекъснато". Така коментира инициативата на Кадиев и призивите за оставка Йорданка Фандъкова пред журналисти.

"Сега започваме със специално предоставяне на безплатна кастрация в селските райони. Дворните кучета са една неразорана нива. Това са кучета, които не можем да ги проверим лесно, защото не можем да влезем в дворовете на хората. В същото време обаче те могат спокойно да излизат от дворовете и непрекъснато да увеличават популацията на бездомните кучета", продължи кметът.

"Аз ще предложа на общинските съветници от всички политически групи - да не се политизира този въпрос, да се обединят около всички мерки, включително мерки, които те самите биха могли да предложат. Да работим заедно, защото това е проблем, който излиза извън мандати. Той се трупа с години, не може да се реши на територията само на една община, изисква се национална програма. Поискала съм и някои законови промени, които очаквам да бъдат разглеждани в Народното събрание. Всички тези мерки са насочени към намаляване на популацията на кучета", каза още кметът.

Споделяне

Още по темата

Още от България