Георги Кадиев ще е червеният кандидат-кмет за София

Георги Кадиев ще е червеният кандидат-кмет за София

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев е кандидатурата на социалистическата партия за кмет на София за местните избори през 2011 г. Името му бе утвърдено на конференция на градската организация на БСП-София в неделя с одобрението на 127 гласа от общ кворум от 133 делегати. "Против” гласува само един, а въздържалите се бяха 5, сред които бе и самият Кадиев.

По-късно пред журналисти той коментира, че не изглежда нереалистично София да има ляв кмет.

"Противно на повечето мнения, че София не може да има червен кмет, мисля че след 20 години сини и десни кметове, бавно идва времето на нещо червено”, каза той, давайки за пример Лондон като "капиталистически град с червен кмет.”

"Не виждам защо това да не се случи и в София. Мисля, че в крайна сметка хората ще гласуват за чисто експертни и мениджърски качества, отколкото за политически качества”, допълни той. Евентуална загуба на изборите означава оттеглянето ми от политиката, тъй като това е начин за понасяне на отговорност, каза още Кадиев.

Включването на избора му за кандидат-кмет в дневния ред на 11-тата градска конференция раздели столичните социалисти. Почти половината от тях предложиха това да се отложи за следващата конференция, тъй като в районните срещи на градската партийна структура не са обсъждани въобще кандидатури за столичен кмет.

Овчаров обаче обясни, че кандидатурата на Кадиев е възникнала в хода на дискусията на Градския съвет на партията. Той коментира, че името на бившия зам.-финансов министър в управлението на кабинета “Станишев“ е минало теста на мажоритарните избори в 23 МИР София, където БСП има най-много гласове и резултатът е със 16 хил. гласа повече от последните избори за местна власт, когато партията е била на власт.

Кадиев беше кандидатът на социалистите за кмет и на частичните избори миналата година. Тогава той остана втори след победилият представител на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

Кандидатурата на Кадиев и преди една година е възбудила спорове, защото много хора са слагали равенство между кмет на София и председател на БСП, коментира Овчаров. Той призова “да не се прави кандидатурата на Кадиев в размяна на вътрешнопартийни битки”.

Номинацията на Кадиев е подкрепена от повечето районни съвети на БСП. Самият той вече заяви, че е готов за битката за кметското кресло в София, както и да се включи в надпреварата за поста лидер на БСП, ако на конгреса през октомври се реши да се избере нов председател.

Може би е дошъл моментът новият лидер да бъде избран чрез общопартиен избор, коментира пред столичната БСП-организация лидерът ѝ Румен Овчаров. По думите му, опитите да се омаловажи лидерството в партията са вредни за развитието на БСП. Опитите да се симулира изкуствено единство са още по-вредни, допълни той.

Овчаров се възползва от възможността на форума и определи почти едногодишното управление на ГЕРБ като катастрофално.

За пръв път през последните 20 години толкова бързо и категорично се налага такъв извод, допълни той. Според него с управлението си ГЕРБ налага полицейщина, гони чуждестранните инвеститори, води неуспешна политика в образованието, здравеопазването. Няма и реална антикризисна програма, заяви още Овчаров.

Той обаче призна, че въпреки слабото управление на ГЕРБ, БСП не успява да привлече обществена подкрепа. Изборите за кмет на Габрово потвърдили кризата в партията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?