Георги Кадиев внесе поправките "Трифонов-Манолова" в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Поправките в Изборния кодекс, които въвеждат изцяло мажоритарна избирателна система и са разработени от екипа на Шоуто на Слави, неназовани "експерти" и омбудсмана Мая Манолова бяха внесени във вторник в деловодството на парламента от изключения от БСП независим депутат Георги Кадиев.

Кадиев, който основа партията "Нормална държава", е единственият депутат, който внесе промените, предвиждащи всички 240 народни представители да се избират в едномандатни избирателни райони на два тура, с абсолютно мнозинство. В проекта на тандема "Манолова - Трифонов" не е направено разпределение на районите. Знае се само, че 231 от депутатите ще се избират на територията на България, а останалите девет – в чужбина.

"Волята на народа да бъде променена избирателната система е ясно заявена и българският парламент трябва да поеме своята отговорност и да разгледа предложенията, без да се оправдава с технически аргументи, че няма кой да внесе даден законопроект. Заравянето на главата в пясъка от страна на народните представители допълнително уронва престижа както на Народното събрание, така и на професията политик. Въпросът "за" или "против" конкретния законопроект в момента не е важен. Важно е да се покаже на хората, че тяхното мнение има стойност; че имат подкрепа в желанието си избирателната система да бъде разгледана в парламента и да бъде кардинално променена", написа Кадиев във фейсбук.

ГЕРБ е единствената партия, която на думи, подкрепя подобна избирателна система. В БСП поддържат идеята половината депутати да се избират пропорционално, а половината - мажоритарно. В парламентарната група на Реформаторския блок има разнобой по въпроса.

От ГЕРБ неколкократно заявиха неофициално пред Mediapool, че в рамките на този парламент няма да бъде приета мажоритарна система. От формацията на Борисов обясниха, че те и социалистите ще се възползват от парламентарни процедури, които няма да позволят на нито едно предложение за мажоритарен вот да събере мнозинство, така че да бъде прието.

До момента позициите на партиите обаче бяха, че проектът "Трифонов-Манолова" няма да бъде разглеждан, защото няма кой да го внесе. След като това стори Кадиев обаче от ГЕРБ твърдят, че е "твърде вероятно при спазване на сроковете за разглеждане в комисии да не остане време за него".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли да се отворят ресторантите?