Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Георги Касчиев: АЕЦ "Козлодуй" става ядрено бунище

Четири години трупа отработило гориво в нарушение на изискванията, а енергийният министър отрича това да е така

7 коментара
Георги Касчиев: АЕЦ "Козлодуй" става ядрено бунище

Откакто министър на енергетиката от 2014 г. е Теменужка Петкова, неясно по-какви причини, отработило ядрено гориво от дейността на АЕЦ "Козлодуй" не се извозва за преработка в Русия, а изискванията на националната стратегия за управление на радиоактивните отпадъци са поне 50 тона тежко радиоактивни метали да се изнасят всяка година от площадката на работещата ни ядрена централа. Това коментира в свой пространен анализ, публикуван във Фейсбук, ядреният експерт и бивш ръководител на ядрения регулатор Георги |Касчиев.

В него той критикува подвеждащи твърдения на Петкова в редица телевизионни интервюта от последните около две седмици, че не е вярно, че България в последните две-три години ядрената централа не транспортира за преработка отработилото си ядрено гориво (ОЯГ) в Русия, както е по-договор. Касчиев обръща внимание, че отчетите на самата АЕЦ "Козлодуй", собственика ѝ БЕХ и Агенцията за ядрено регулиране еднозначно твърдят, че превози на опасния отпадък до Русия от 2014 г. досега не са извършвани. Експертът изчислява, че това води до трупане на силно радиоактивния отпадък на площадката на ядрената централа и пита къде са парите, с които би трябвало поне два пъти годишно да се вози ОЯГ за преработка в Русия.

Касчиев се включва като арбитър в задочния спор между евродепутата на Реформаторския блок Светослав Малинов и енергийния министър.

При свое гостуване в бТВ на 23 ноември Малинов повдига въпроса вярно ли е, че през последните две-три  години ОЯГ от дейността на АЕЦ "Козлодуй" се трупа на площадката на централата.

Да бъдат ли спокойни гражданите?

"През следващите дни министър Петкова по най-гледаните телевизии категорично отрича това. Всяка изява завършва с призив към българските граждани да са спокойни", припомня Касчиев.

Пред Нова ТВ на 24 ноември Петкова заявява, че не е вярно, че България не извозва ядрените си отпадъци. "Ние имаме договор с Русия, този договор предвижда извозването на това гориво на определена периодичност, така че нека да са спокойни българските граждани и господин Малинов, разбира се“, казва тя. "Категорично не приемам когато някой се опитва да въвежда в заблуждение хората“, отбелязва Петкова преди това. Два дни по-късно, отново пред бТВ тя декларира същото и дори допълва, че темата била държавна тайна.

В анализа си Касчиев припомня, че след изваждането на ОЯГ от реактора то се премества в охлаждащи басейни и след три- до петгодишен престой там се премества в междинно хранилище, където може да остане до 50 години. След това силно радиоактивният отпадък би трябвало да се преработи като се отделят плутоният, уранът и високоактивните продукти на деленето. Последните се смесват с разтопено стъкло и се затварят херметично в метални контейнери. След това те би трябвало да бъдат погребани завинаги в подходящи специални подземни хранилища, обяснява експертът.

До 1989 г. използваното у нас ядрено гориво е било връщано в Съветския съюз. Година по-късно в АЕЦ "Козлодуй" се изгражда хранилище за съхранение на ОЯГ под вода.

Работещите тогава шест ядрени блока годишно генерират около 90 т тежки радиоактивни метали (ТМ) в ОЯГ и с времето хранилището започва да се запълва и затова се възобновява практиката за извозване на използваното гориво в Русия, където след остъкляването му, тя да започне да ни го връща за погребване след 2025 г. Това означава да се изгради подземно хранилише за високо радиоактивни отпадъци (РАО), чиято цена е около 4 млрд. евро, а може би и повече, посочва ядреният експерт. Той обръща внимание, че пари за такова съоръжение не се отчисляват от никъде.

Мокрото хранилище за ОЯГ има лиценз до 2024 год., към края на 2016 год. в него се съхраняват над 523 т ТМ в ОЯГ.

След спирането на малките ВВЕР-440 блокове по настояване на Брюксел е решено да се изгради ново хранилище за сухо съхранение на ОЯГ от тях. През 2016 год. то е лицензирано и към края на 2016 год. в него се съхраняват над 87 т ТМ в използваното ядрено гориво от І-ІV блок.

Задължение за махане на 50 т отработило гориво годишно

Касчиев припомня, че у нас правителството приема през 2015 г. Стратегия за управление на ОЯГ и РАО до 2030 г., в която е записано, че “Към настоящия момент, избраната стратегия, която ще продължи да бъде следвана, е транспортиране на минимум 50 тона ТМ годишно ОЯГ от АЕЦ "Козлодуй” за технологично съхранение и преработване”. В документа се посочва още, че разходите на ядрената централа за извозване и преработка на точно това количество ОЯГ се признават ежегодно в цената на електроенергията, определяна от енергийни регулатор.

"Това означава всяка година да се изпращат два транспорта с ОЯГ, като зимният сезон се изключва, има и други ограничения. Не може да се говори за периодичност, а за изпращане на два транспорта всяка година във време, съгласувано между всички страни по договорите. Естествено времето за извършване на транспорта не се оповестява, както и какво количество и какъв вид ОЯГ се изпраща и по какъв маршрут. Всичко друго може да се открие в публично достъпни документи", коментира Касчиев.

Позовавайки се на годишните отчети на АЕЦ "Козлодуй", годишните доклади на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), както и националните доклади за изпълнение на задълженията по Единната конвенция Косчиев посочва, че в нито един от документите не е посочено извозване на отработило ядрено гориво през 2014, 2015 и 2016. За 2017 г. е отчетен транспорт на около 27 тона отпадък до Русия.

На практика това се случва по времето откакто  министър на енергетиката е Петкова.

Голямото трупане на отпадъци

"Анализът на документите показва, че до 2014 год. изискванията на стратегията за изпращане на минимум 50 т ТМ в ОЯГ за преработка се спазват стриктно. Поради това съхраняваното количество ОЯГ в АЕЦ "Козлодуй" постепенно намалява от 942.7 т ТМ към 15 юни 2005 г. до 803.7 т ТМ към 31 декември 2014 г.", пише Касчиев

След това извозването спира, а през февруари 2018 г. технически съвет решава да няма транспортиране на ОЯГ и през текущата година.

Ядреният експерт посочва, че в резултат на това отработилото ядрено гориво на площадката на АЕЦ "Козлодуй" нараства. По негови изчисления от 803.7 т ТМ към края на 2014 г. обемите на опасния отпадък вече са надхвърлили 912 т ТМ.

Кой кого  заблуждава?

"Имаме си ключов министър, който систематично не е изпълнявал нормативните си задължения и вероятно за да прикрие това си позволява напълно да изопачава фактите и многократно да изрича доказано неверни твърдения. Така умишлено въвежда в заблуждение обществото, другите министри, политиците, нашите партньори от ЕС и т.н.", посочва в анализа си Касчиев.

Той допуска и тя да е била подведена от подчинените си, но "от друга страна тя изтъкна, че е била одитор и чете внимателно договори и отчети". "Значи няма как да не знае фактите! И познавайки ги отлично, министър Петкова с непоколебима увереност ги отрича и повтаря неверните си твърдения. Твърдейки, че категорично не приема когато някой се опитва да въвежда в заблуждение хората", отбелязва специалистът и припомня, че не веднъж е повдигал темата пред парламентарната енергийна комисия.

Касчиев допълва, че през юли т.г. е подаден сигнал за неизпълнението на Стратегията за управление на ОЯГ и РАО до президента, премиера, главния прокурор, самата Петкова и други. Единственият отговор по сигнала бил, че той е препратен на Специализираната прокуратура, но досега няма данни дали се прави разследване по него.

Експертът посочва, че площадката на АЕЦ "Козлодуй" постепенно се превръща в ядрено бунище и не се предлага никакво решение какво ще се реши прави в бъдеще.

"Тези действия създават реална заплаха за националната сигурност. Очаквам обаче г-жа Петкова за пореден път да увери българските граждани да са спокойни, защото това количество ОЯГ съдържа само: около 10 т плутоний, близо 1 т стронций-90, близо 1,5 т цезий-137, близо 1,7 т технеций-99 и други невинни неща", коментира той.

Обобщението му е: "След подобни прояви вероятно такъв политик не би могъл да остане на поста си във всяка що годе нормална държава. Явно не сме такава, след като г--жа Петкова продължава да е министър и непоколебимо да води страната към ядрено тресавище".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #7
 2. pepe
  #6

  А искат да ни построят и още една ядрена централа. Която не може да е дори близо до рентабилност ако е със само един реактор. Евентуланите китайски инвеститори казаха, че искат 4. Това означава минимум още толкова отпадъци, колкото от Козлодуй, а може би и двойно повече. А каде отиват парите, предвидени /и включени в цените на тока, т.е. платени от българските граждани и бизнес/ за извозване през въпросните 4 години - 2014-2018?

 3. f.castro
  #5

  Ооо хохо пак неадекватна мишка...

 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #4
 5. Практик от София
  #3

  Най-високо в антибългарския енергиен пантеон стоят "петимата от РМС": Кимон Георгиев Румен Овчаров Таско Ерменков Явор Куюмджиев Драгомир Стойнев. Долу предано се суети клисарката на рубладжийското капище, Теменужка.

 6. Територия на Мики Маус
  #2

  От колко години си на чужда хранилка? Какви са интересите на тези, които ти плащат бе? Вииж, Марица 1 и 3-най-екологичните според Касичев(€К-комплексът Марица-най-големият € замърсител с парникови газове). Друга "алтернатива" на Козлодуй са ВЕИ-тата и техните "честни" частни цени. Спонсорите на Касчиев от Австрия забиха посления пирон в ковчега на 1-4 блок, и няма да мирясат, докато не унищожат цялата централа! А на 80 км от Виена в унгарската А€Ц-Пакш работят още ВВЕР 440 като нарязаните в Козлодуй! Те даваха най-евтната енергия! Българите МРЪЗНАТ, докато Касичев се топли в Австрия!

 7. Ангел Христов
  #1

  Теменужка оставка? Псевдо опозицията БСП защо мълчи? Народът защо се сви? Надишаха се с отрови, покоментираха гаврата с Графа и приклщчиха за годината.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.