Георги Касчиев: Смешни са обвиненията срещу Добрев и Овчаров за "Белене"

Прокурорската тактика, че всички са маскари ще претърпи провал, според ядрения експерт

Георги Касчиев

Ядреният експерт и един от върлите противници на АЕЦ "Белене" от самото му начало Георги Касчиев прогнозира, че повдигнатите от прокуратурата срещу длъжности лица обвинения за злоупотреби по проекта ще претърпят провал. Той определи като "смехотворно" обвинението срещу министъра на енергетиката от БСП Румен Оавчаро и като "кокошкарско" – това срещу министъра със същия ресор от първото правителство на ГЕРБ Делян Добрев.

"Струва ми се че има тактика на разпиляване на обвиненията върху голям кръг лица и се внушава, че всички са маскари и трябва да се опитаме да потърсим отговорност", коментира бившият шеф на ядрения регулатор по времето на кабинета на Иван Костов и сегашен служител на Международната агенция по атомна енергия пред телевизия "Блумбърг" в понеделник.

Според мен прокуратурата ще претърпи пълен провал, защото Румен Овчаров е достатъчно умен, хитър и обигран човек, който надали е оставил писмени доказателства за злоупотреби, каза още Касчиев.

Той обърна внимание, че въпреки огромните скандали в енергетиката досега няма нито един осъден, а последните обвинения на прокуратурата срещу Делян Добрев и Румен Овчаров изглеждат смешни. Оставам песимист, че ще бъде постигнато и доказано нещо, заяви ядреният специалисти.

"Скандалният договор, който той прокара, и чрез който докара у нас най-скъпия газ в цяла Европа, се оказа, че е подписан от неговия заместник. Така че не очаквам да има развитие, а прокуратурата преди всичко трябва да обясни внятно на хората защо преди две години по същите тези обвинения и събрани доказателства накрая излезе с постановление, че няма престъпление. Кои прокурори тогава са казали, че няма престъпление, а сега има престъпление, при положение, че нищо около фактите не се е променило?", посочи Георги Касчиев.

Той допълни, че е песимист относно крайния резултат на обвиненията. "Ще видим как ще реагира прокуратурата на скандалното интервю на Цветан Василев, в което той казва как Богомил Манчев, чиято фирма "Риск Инженеринг" взе най-апетитните поръчки (като подизпълнител на инженерния консултант на ядрения проект "Парсънс" – бел. ред.) и 450 млн. евро практически за нищо, но половината от тези пари отишли при котараците от Бояна. Прокуратурата да установи кои са тези котараци", каза Касчиев по повод интервюто на банкера, в което твърди, че човек на премиера в оставка Бойко Борисов му е взел стотици милиони.

"Поначало "Риск инженеринг" бе фирма, свързвана с БСП, и потоците пари за политическия чадър течаха през Дългия инкасатор (зад този псевдоним се твърди, че стои Румен Овчаров – бел. ред.), но явно Манчев е решил, че БСП са губещ играч и се преориентира към ГЕРБ. Затова прокуратурата направи показна акция с обвинение срещу Манчев и му определи рекордна гаранция от 500 млн. лв., но всичко замина, без никой да обясни нещо. Сега Манчев явно е решил да се преориентира и да търси защитата на ДПС като прехвърли бизнеса си на млада жена (неговата партньорка в бизнеса и в живота Нели Беширова – бел. ред.), дъщеря на кмет на Неделино, което е под контрола на ДПС", каза още Касчиев.

"Апетитните парчета в България се поизчерват, но ядрената енергетика е едно от тях. Затова БСП така ожесточено говори за възобновяването на Белене с надеждата парите пак да потекат към техните касички", допълни той.

"В енергетиката толкова много скандали сме гледали, а един осъден няма и това явно ще продължи", каза експертът .

По думите му основната отговорност за проекта "Белене“ лежи върху кабинета "Станишев“ и неговото правителство. "Обвиненията сега срещу Делян Добрев изглеждат кокошкарски в сравнение с двата милиарда, изразходени без никакви видими следи за проекта "Белене“. Затова подозрително, че започват да повдигат такива обвинения", смята Касчиев.

Според него, единствените реални обвинения – където може да има резултат - са срещу двамата изпълнителни директори на НЕК, които бяха обвинени и през 2014 г. "Тогава се оказа, че те са невинни. Дали сега ще ги изкарат виновни и дали някой от тях ще "пропее" и ще каже кой от политиците и министрите какво е нареждал срещу какви ангажименти", е друг въпрос", каза Касчиев.

Той смята, че обвинението трябва да тръгне по пътя на парите, но не е оптимист, тъй като накрая "някой ще плати големи пари и всичко ще замлъкне и ще се прекрати".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес