Георги Колев ще оглави компрометирания СГС след ерата "Михайлов"

Георги Колев ще оглави компрометирания СГС след ерата "Михайлов"
Почти неприкритият натиск от Брюксел даде своя резултат и досегашният председател на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов не бе избран повторно на този пост, въпреки че минаваше за основен претендент. Мястото му ще заеме Георги Колев, шеф на наказателно отделение в СГС, който минава за дясна ръка на Михайлов. В сряда Колев получи мнозинство от 13 гласа при гласуването от 25-те члена на Висшия съдебен съвет (ВСС).

След като бе "детрониран", Светлин Михайлов иронично коментира, че съветът е избрал кандидата с повече професионален опит и достойнства. Добави, че се чувства "жертва на активна полицейска разработка", а изборът бил предизвестен. Михайлов обаче нямал идея кой е поръчал разработката.

До избирането на Георги Колев се стигна след балотаж, предшестван от остра полемика и ясно очертаване на лобитата в кадровия орган на съдебната власт.

При първото гласуване Колев спечели 11 гласа, Светлин Михайлов – 7, наказателният съдия от СГС Петя Крънчева – 4 гласа, другият зам.-председател на СГС Жаклин Комитова – 1 глас, а магистратът от административното отделение Мария Вранеску – 0.

На балотажа Михайлов събра едва 5 гласа, а Колев - 13. Седем от бюлетините бяха недействителни – тоест, седем от членовете на ВСС не одобряват нито един от двамата кандидати.

"Приятелски кръг"

В съдебната система кадрува приятелски кръг, съставен от членове на ВСС и други високопоставени и не чак толкова високопоставени юристи, които от години си плетат пъзела, заяви председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев по време на дебата преди вота.

Пенчев съобщи, че няма да гласува за никой от петте кандидати и възмутено добави, че мнозинството от 13 гласа във ВСС се "формира на маса с бяла покривка", а не от "черничък човек с ланци".

За "черничкия човек с ланци" се заговори преди около две седмици, когато стана известно, че лице, отговарящо на горното описание и на име Красьо (от Плевен) твърдял, че може срещу заплащане да осигури мнозинство във ВСС в полза на определен кандидат.

Провал, позор и катастрофа

Пенчев добави, че от години следи работата на най-важното съдилище в страната и толкова скандален председателски мандат като този на Светлин Михайлов не е виждал. "Първият му мандат беше провал, а вторият ще бъде катастрофа и позор за съдебната система. Аз искам този избор да се провали, защото хората не вярват, че сме обективни. Те не вярват, че кадровата политика се решава от тези 25 човека", коментира председателят на ВАС в безпрецедентно остър и критичен тон, нетипичен за задкулисно-прикритите отношения в гилдията.

Пенчев припомни само два от скандалите скандалите около досегашния шеф на СГС - ползвания от Михайлов откраднат в Германия джип и назначението на сина на бившия член на ВСС Александър Воденичаров като младши съдия в СГС. Пенчев не спомена името на бившия си колега във ВСС, чийто син стигна до градския съд след само година работа в районния.

Най-шумните скандали с Михайлов са свързани с отказаната регистрация на СДС и съмнително звучащите политически мотиви за решението, както и около регистрацията на мюсюлманското вероизповедание, където имаше сблъсък между привърженици и противници на Ахмед Доган. Сред магистрати и политици Михайлов минава за човек на ДПС, а освен това срещу него и съдилището имало подадени сигнали от страна на чужди фирми, в които се намеква за корупционни схеми.

След избирането на Георги Колев за шеф на СГС, Пенчев заяви, че и при двете гласувания е пуснал празен плик, тъй като изборът е бил предизвестен и той не желае да играе с "белязани карти".

В последните седмици, когато граждански организации открито атакуваха и "дефектиралата" кадрова политика на ВСС, и евентуалния скандал с преизбирането на Михайлов, усилено се твърдеше, че новият фаворит ще е Колев.

За разлика от Пенчев, другите двама "големи" в съдебната система - Лазар Груев, шеф на ВКС, и главният прокурор Борис Велчев - подозрително не участваха в дебатите около избора на председател на ключовото съдилище.

Неприкрити симпатии

При разискванията обаче се чуха и съвсем различни мнения за Михайлов. Членовете на ВСС Иван Колев и Светла Данова открито застанаха зад кандидатурата му.

Според Колев, който бе шеф на Софийския районен съд, Михайлов е един много добър администратор, който е създал много добър колектив в СГС, независимо от "всичката помия, която се изля върху него".

"Има друга група в съдебната система, която се опитва да изземе кадровата функция на ВСС", добави той. Обясни, че докато е бил шеф на районния съд, е работил много добре със Светлин Михайлов.

Светла Данова, чийто син е назначен от Михайлов за служител по сигурността на информацията в СГС, направи впечатляваща мотивировка в подкрепа на Михайлов. Тя разказа, че е "приятелка с почти всички съдии в градския съд, включително и със секретарката на Светлин Михайлов". Данова каза, че е възхитена от начина, по който Михайлов води своите дела и от начина, по който пише решенията си.

"Той доказа, че може да ръководи СГС", каза Данова. Тя уточни, че няма да подкрепи кандидатурите на Мария Вранеску и Жаклин Комитова, "защото те нямат приятели" и не могат да създадат добър колектив.

Правораздаване с "примка на врата"

При представянето на кандидатурата си Жаклин Комитова говори много критично за практиките на досегашния председател, чийто заместник бе тя самата. По думите ѝ на СГС му е нужен председател с авторитет, върху когото няма съмнения, че е замесен в корупционни схеми. Тя заяви, че е недопустимо де се допускат политически и икономически влияния върху съда, който се е превърнал в "съмнителна" дума.

Комитова се обяви за осветяване на порочните лобистки практики и търсене на отговорност от виновните длъжностни лица. Тя добави, че колегите ѝ правораздават с "примка на врата" и са в постоянен страх дали ще получат оценка по достойнство.

След това изказване поддръжниците на Михайлов обсипаха Комитова с остри въпроси, а кандидатурата ѝ бе подкрепена само от един от членовете на ВСС.

Прозрачност

След като бе избран за шеф на съда, Георги Колев заяви, че няма да позволи прокарването на лобистки интереси и ще продължи да влиза в съдебна зала. Той се обяви стриктно за спазване на закона за специалните разузнавателни средства и изграждане на система за определяне натовареността на съдиите.

Като избегна да коментира дебатите около избора, той добави, че ще направи работата на съда прозрачна, а новите приоритети на СГС ще подреди, когато встъпи в длъжност. Все пак разясни, че ще се акцентира върху наказателните дела.

Колев заяви, че досега не му е оказван, а и не би се поддал на натиск. Това се доказвало от осъдителните присъди, които е издал на "опасни" хора.

Факт е, че много от делата със значим обществен интерес минават през него. Последният пример е осъдителната му присъда срещу бившия шеф на "Топлофикация – София" Валентин Димитров , който получи 14 г. затвор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?