Георги Константинов е тъкмо човекът, нужен на България

Георги Константинов е тъкмо човекът, нужен на България

През 2005 година баварската редакция на Първа германска телевизия засне и излъчи в програмата “Репорт“ кратък сюжет за бившия политзатворник и емигрант Георги Константинов. Впечатлени, германските колеги разказват във филма за срещата си с един несломен от концлагерите на социализма, образован, широко скроен и европейски мислещ човек. Екипът за снимките в София се води от историка и изследовател на новото българско минало Щефан Апелиус. Той прекарва тогава много часове в разговори с Георги Константинов, запознава се подробно с него като човек, навлиза в миналото и в политическите му възгледи.

Д-р Щефан Апелиус, политолог и историк е автор нанаскоро излязлата в издателство Bouvier, Бон, книга “България, далечният Изток на Европа“. В момента работи по темата за убитите в България през годините на комунизма при опит за бягство през границата източногермански граждани.

Щефан Апелиус бе шокиран сега, когато научи за разгръщащата се кампания в България срещу кандидатурата на бившия политзатворник за Комисията по досиетата и за унизителния отказ на допуск, издаден на негово име от  НСС. Запитах германския учен за впечатленията му от общуването с Георги Константинов и за становището му по случая.

“В лицето на Георги Константинов аз се запознах с един интелигентен, благороден и много изискан човек, който във всяко отношение е достоен да заеме място в бъдещата комисия. Нещо повече, неговото минало и днешните му качества го правят изключително подходящ за ръководител на българската Служба за досиетата на ДС“, каза за Mediapool Щефан Апелиус.

Според историка е абсурдно за Георги Константинов да се използва нищо незначещият етикет “анархист“, тъй като той е преди всичко демократ, човек, който през целия си съзнателен живот е бил противник на насилието и е станал жертва на параноята на комунистическата система за сигурност. Ключов момент в днешния дебат, смята Щефан Апелиус, е демократичната общественост в България да не се хваща на подхвърлената ѝ от силите на миналото въдица за “криминалното“ минало на Георги Константинов, за неговата съдимост и формална непригодност за длъжността. Това би означавало да се играе играта тъкмо на наследниците на онези, които през 70-те години са нарекли оперативната разработка за Георги Константинов  “Терорист“. И които в разгара на “перестройката“ заедно с КГБ го разследват по подозрение, че притежавал преносимо ядрено оръжие. Не бива да се влиза в дискусия с тези сили, това е безполезно, каза германският историк. Според него привържениците на демокрацията в България, издигнали кандидатурата на Георги Константинов трябва да проявят твърдост, защото всеки компромис по този въпрос би бил пагубен за развитието в страната.

“Щом сега, казва Щефан Апелиус, определени кръгове близки до БСП се опитват отново да криминализират един достоен човек, те дават поредното доказателство, че тази партия не е нищо друго освен подменила етикета си БКП. Това са хора,  ненаучили нищо ново, те използват похватите на Държавна сигурност, клевети и лъжи за да накарат противниците си да замълчат. Това, което става сега в България е позор! “

Изследвайки комунистическото минало на България Щефан Апелиус се е срещал с преобладаващи примери на конформистко нагаждане към системата. За него е ясно, че за да се оцелее през онези години е имало само две възможности: приспособяването и компромисите или граничещото със саможертва противопоставяне. “Георги Константинов, казва берлинският историк, изибра като юноша втория път, той открито предизвика бруталния режим от епохата на Червенков.

“Той постъпи така, както малцина са се осмелявали да постъпят. Повечето от жертвите остават и до днес анонимни. Ето че сега в лицето на Георги Константинов България има човек, който заслужава да бъде уважаван и почетен. Почтеността и гражданската му смелост не стоят под съмнение. Тъй като той е и професионално компетентен, мястото му трябва да бъде в новата комисия за досиетата на Държавна сигурност“, каза още Апелиус.

Други материали от автора може да намерите на блоговете http://www.de-zorata.de/ и www.de-zorata.de/blog

Споделяне

Още по темата

Още от България