Георги Коритаров може да осъди държавата в Страсбург

Георги Коритаров може да осъди държавата в Страсбург

С разсекретяването на досиетата на 10 видни журналисти министърът на вътрешните работи Румен Петков е нарушил e тълкувателни решения на Конституционния и Върховния административен съд, заяви в четвъртък пред Mediapool адвокат Михаил Екимджиев от “Асоциация за европейска интеграция и човешки права”.

Според него министърът е пренебрегнал решение 10 на КС от 1997 г. и решение на ВАС от 2002 г., според които данните в досиетата не са обикновена държавна тайна и не могат да бъдат отворени според Закона за достъп до информацията. Нарушена е и разпоредбите на Европейската конвенция за защита правата на човека, според която “всеки човек има право на личен живот, чест и достойнство”, допълни адвокат Екимджиев.

“Единственият начин Георги Коритаров да защити правата си е да заведе дело по тези два пункта в Страсбург, защото в България не съществуват правни механизми, по които да си зашити правата”, обясни той.

По думите му решение 10 на КС от 1997 г. приема, че изваждането на досиетата застрашава правото на личен живот, чест и достойнство, които са основни конституционни права и тяхното отваряне може да стане само създаването на независим орган, който да администрира процеса. В същото време решението на ВАС определя досиетата като документи, които не подлежат на отваряне след изтичането на 15 годишния период на секретния гриф.

“Аз съм “за” отварянето на досиетата, но това не може стане с едноличното решение на някой министър. По този начин се нарушава правото на защита, което е в сила и за най-големите рецидивисти”, заяви Екимджиев.

Според него може да се допусне и правна хипотеза, че по чл. 282 от НК, който третира неизпълнение на служебни задължения и превишаване на служебни права, Румен Петков би могъл да понесе и наказателна отговорност за отварянето на досиетата на журналистите.

Екимджиев заяви, че при разглеждането на този деликатен въпрос трябва да се търси баланс между обществения интерес и индивидуалните права.

“Този независим орган може да се създаде чрез промяна в Закона за достъп до информацията, Закона за класифицираната информация или със специален закон, а в крайна сметка, ако парламента не иска да губи законодателно време - и с подзаконов акт”, обясни още адвокатът.

По думите му е налице натиск в българското общество и от Брюксел досиетата да бъдат отворени и “не бива да се спира тази хубава инерция”.

Още по темата
Още от България