Георги Лазов е заложникът от видеокасетата

Според първите впечатления на екипа български експерти, Георги Лазов е заложникът от видеокасетата в "Ал Джазира", на която е записана неговата екзекуция. Това съобщи в понеделник зам.министърът и говорител на МВнР Гергана Грънчарова пред Дарик радио. Успоредно стана ясно, че се забавя идентификацията на откритото миналата седмица тяло, за което се предполага че е на един от двамата български заложници.

В отговор на въпрос на Дарик радио, дали след гледането на пълния 2.5 минутен запис в Ал Джазира може да се твърди, че заложникът е Георги Лазов, зам.-министър Грънчарова заяви: "Това са първите непосредствени впечатления на екипа, изгледал записа; все пак личните впечатления са важни". Тя уточни, че качеството на записа не било добро.

На няколко пъти Грънчарова уточни, че и след завръщането на екипа в България и очакваната по-подробна информация, ще става дума само за предположение с процент на истинност както за автентичността на записа, така и за самоличността на човека, който е екзекутиран. Причина за несигурността е, че катарската телевизия не е допуснала българските експерти да внесат никакви камери или технически средства и те са можели само да изгледат записа, който трае две минути и половина.

Пред БНР рано сутринта в понеделник Грънчарова каза още, че няма информация експертите да планират второ гледане на касетата.

Часове по-късно главният секретар на МВР обаче съобщи, че изпратения в Катар екип днес е поискал отново да изгледа записа, но телевизия "Ал Джазира" е отказала. Екипът включва и двама експерти от МВР.

"Сутринта за 10 ч. беше обявено повторно гледане, но не са допуснати колегите да гледат", заяви ген. Борисов по време на семинар "Съвременните проявления на тероризма - нови предизвикателства пред медиите", организиран от вътрешното министерство. Той допълни, че все още не може да се каже какво е фактическото положение на нещата.

Думите му бяха потвърдени и от външния министър Соломон Паси, според когото това затруднява окончателното становище на експертите по идентификацията на заложника. Според Паси, включените в екипа дипломати ще останат в Катар, докато не приключат анализите. Там се намират посланикът и консулът на България в Кувейт.

Външният министър съобщи още, че откритото преди дни обезглавено тяло, за което се предполага че е на Лазов, ще бъде транспортирано от Ирак, за да може да се направи идентификация. Той обаче не уточни нито къде, нито кога ще бъде преместено тялото.

"Единственото, което мога да кажа по отношение на идентификацията е, че тя не може да се направи на територията на Ирак и затова ще се търсят други възможности". В Ирак нямало технически средства за подобна експертиза.

По-рано през деня заместничката му Гергана Грънчарова твърдеше, че американски специалисти на място в Ирак ще направят пръстовата и ДНК-експертиза.

Обезглавеният труп бе открит в река Тигър, близо до Мосул, на 15 юли. Ден по-късно от българското външно министерство съобщиха, че са изпратили на американското командване в Ирак пръстови отпечатъци на двамата български заложници, по които да се провери дали трупът е на някой от тях.

Към момента няма никакви новини за втория български заложник, каза още външният министър в понеделник.

Ден по-рано той обяви за минимална възможността вторият българин, похитен в Ирак, да е жив и да бъде освободен. Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обаче каза, че още не е загубил надежда за положителен развой на кризата с българските заложници. Миналата седмица Борисов се завърна от тайна мисия на турско-иракската граница, свързана със заложниците. Завръщането му бе часове, след като "Ал Джазира" излъчи информация за смъртта на единия от двамата българи. Днес от външно потвърдиха, че в България вече са се завърнали и двамата дипломати, изпратени в Багдад веднага след началото на заложническата криза, за да осигуряват координация между българските власти, иракските власти и американското военно командване.

Главният секретар на вътрешното министерство отхвърли всички обвинения за недобра координация между властите и службите в България. По думите му, координацията между премиера, президента, МВР и Министерството на външните работи е била много добра. Президентът и премиерът осигуриха всички възможности, за да се опитаме да помогнем, каза Борисов.

Споделяне

Още от България