Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Георги Лозанов напусна СЕМ, за да не гласува за телевизия "Пик"

31 коментара
Доц. Георги Лозанов, сн. БГНЕС

Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов обяви в четвъртък, че напуска институцията, за да не участва в гласуването на регистрацията на телевизия "Пик". Оставката му ще бъде гласувана на заседанието на 1 март.

Медийният регулатор няма право да откаже регистрацията на телевизията, ако нейните документи изпълняват формалните изисквания на закона. В четвъртък зелена светлина за старта на телевизията дадоха членовете на съвета Анна Хаджиева, Анюта Асенова и Иво Атанасов. Мария Стоянова по това време е била в чужбина.

В своите мотиви доц. Лозанов казва, че е разгледал внимателно документите на "Пик Броудкастинг" и е установил, че няма основания за отказ от регистрация. "Изправен съм пред противоречие, от което не откривам друг персонален изход, освен напускането на съвета", декларира той.

"Винаги съм се стремил да прилагам закона според неговите изисквания, независимо от моите предпочитания. Заедно с това обаче не бих искал нито с гласа си като член на СЕМ, нито с подписа си като негов председател да легализирам в електронните медии агресивната риторика на едноименната онлайн медиа, която лесно минава в регистрите на враждебната реч, макар и не непременно по расов, етнически или религиозен признак. Така би се загубила разликата между регулираната със закон и нерегулираната медийна публичност, а оттам и видимия ефект на медийната регулация въобще", обяснява Лозанов в писмо до колегите си.

Той допълва, че регулацията няма как да роди някакви идеални медии и едва ли може направи и съществуващите кой знае колко по-добри, но може да удържа една граница в публичната комуникация, която не бива да бъде преминавана.

"Давам си сметка, че през последната година и то не само заради телевизионните амбиции на ПИК все по-малко съм в състояние да пазя тази граница. Поне при сега действащата нормативна уредба, която не предвижда изследване на публичното поведение и източниците на финансиране на кандидатите за лицензия и регистрация, не включва понятието "слово на омразата" и адекватни на ситуацията у нас разпоредби за санкционирането му, не защитава журналистите от собствениците на медии, не въвежда специализирани прагове на концентрация на собствеността, не разпознава конфликт на интереси в управлението на програми и създаването на предавания от професионални политици, не превръща в императивно изискване формулирането на обществената мисия на обществените медии и не обвързва държавната субсидия с реализацията ѝ и прочие, и прочие", пише шефът на СЕМ в оставка.

Той казва, че Законът за радиото и телевизия, който след приемането му през 1998 година е "изиграл решаваща роля за демократизацията на медийната среда в страната", но сега вече трудно гарантира либералността на медийната регулация.

"А аз съм убеден, че по замисъл тя е именно такава – либерална институция, закрепена в общностното европейско право, за да подпомогне аудиторията/индивида сам да прави своите важни избори, информиран от медиите, но без да е подложен на пропаганден и манипулативен натиск от тях. Което значи културно многообразие и плурализъм на мненията в медийното съдържание", обяснява Лозанов.

В оставката си той напомня за двата известни казуса от изминалата година, свързани с Българското национално радио (БНР) – лицензирането от СЕМ на регионална програма за Кърджали и свалянето на предаването „Деконструкция”, заради системно нарушаване на закона. Лозанов казва, че тези случаи са генерирали политически настроения в обратна на либералната посока, които са превърнали него самият и СЕМ в "енергично обстрелвана мишена".

"Започна "разчистване на сметки" с изразителите на либерални позиции в нашето общество. Стигна се дотам, че в Народното събрание беше подложено на гласуване фактическото закриване на медийния регулатор и едва не мина, а 109 души, организирани от вестник "Дума", които се анонсираха като леви интелектуалци, подписаха декларация в подкрепа на "Деконструкция", където съм наречен „лице на полицейщината”. Всичко това е толкова несъвместимо със собствената ми престава за мен самия и със смисъла на дейността ми като дългогодишен участник в медийната регулация, че за момента просто не виждам мястото си в нея, чувствам се прогонен", обяснява Лозанов.

В заключение той казва, че за развитие на ситуацията в България има значение и "принудителното отстъпление на културния либерализъм в световен мащаб, следствие на емигрантската вълна и терористичните атаки в евроатлантическа зона".

"В същия антилиберален контекст изпълнителната власт в Полша наскоро със закон си присвои управлението на обществените медии. Затова не в отказ от колегиална солидарност, а именно от колегиална солидарност днес ви казвам довиждане, скъпи мои колеги", завърщва писмото на Лозанов до колегите му от СЕМ.

Мандатът на Георги Лозанов в СЕМ изтича през април тази година и той няма право повече да бъде преизбиран като член на медийния регулатор.

Програмният проект на телевизия "Пик"

Намерението си да създаде телевизия собственикът на "Пик" заяви още в края на миналата година. През ноември Недялко Недялков регистрира "Пик Броудкастинг" АД - дружеството, което стои зад новия телевизионен канал. Собственици на компанията са Недялко Недялков, който държи 95%, и главният редактор на "Пик" Ивайло Крачунов с 5%. В органите на управление е вписана и Милена Тарандева.

От подадените документи в медийния регулатор става ясно, че телевизията е с общ политематичен профил, 24-часова програма и ще се излъчва по кабел и сателит. За начална дата на разпространение е посочен 4 април 2016 г.

От предложения на медийния регулатор програмен проект става ясно, че Недялков възнамерява да развива "информационна и аналитично-коментарна телевизия". В нея според документите на Недялков ще са включени "горещи теми", "задълбочени журналистически разследвания" и "качествена и атакуваща публицистика". "Традиционна журналистика, но със съвременна динамика, сблъсъци, скандалност, горещи спорове, конфликти и нетрадиионен изказ", обещава още програмната концепция. Това ще "създаде конкурентно отличие от повечето политематични канали", пише в програмната си концепция собственикът и изпълнителен директор на телевизията Недялко Недялков. Неговият сайт "Пик" работи като пропагандна машина на депутата от ДПС Делян Пеевски, която громи критиците му с всякакви изфабрикувани лъжи, нелепости, обиди и манипулации, в стриктен редакционен синхрон със сайта "Блиц". Самият Пеевски официално е собственик на телевизионния Канал 3.

Георги Лозанов ни поставя пред дилемата, която имахме във времето на комунизма

"Георги Лозанов ни поставя пред дилемата, която имахме във времето на комунизма. Да участваш ли в една гадост с надеждата, че можеш поне малко да допринесеш към по-добро, или да се оттеглиш с достойнство и да оставиш всичко в ръцете на безскрупулните.
Ако участваш - легитимираш безобразието, ако не участваш, развързваш ръцете на безобразниците. Кой би повярвал, че 26 години по-късно това ще е все така актуално!". Така проф. Ивайло Дичев коментира във Фейсбук оставката на Георги Лозанов.

Оттеглянето на доц. Лозанов и мотивите, с които го направи, бяха посрещнати с явно или прикрито раздразнение от депутати в медийната комисия.

Имаме тема, която касае устоите на властта. Трудните решения съпътстват властта

Подаването на оставка месец преди края на мандата на Георги Лозанов е недопустимо, коментира зам.-председателят на комисията Ирена Соколова (ГЕРБ) пред БНР.

"Имаме тема, която касае устоите на властта. Трудните решения съпътстват властта. Когато взимаш меда, взимаш и жилото", каза тя.

За да бъде остойностен този пасив, той трябва да бъде прочетен като високоморална позиция, а не виждам такъв прочит – така Соколова коментира спекулацията, че Лозанов подава оставка, за да спечели актив за бъдещ свой пост.

Според нея няма опасност да се отложат изборите за нов генерален директор на БНР и БНТ предвид критичната ситуация в СЕМ.

"Доц. Лозанов казва, че в закона липсват достатъчно основния за преценка и аз ще се съглася с него", коментира проф. Нели Огнянова, която е била в екипа, разработвал ЗРТ.

"Действително, в закона не се предвижда нито изследване на публичното финансиране, нито на източниците на финансиране на медията. Това не е направено преди 20 години, а и през изтеклия период след това. Така че има нужда от съвременен закон", каза Нели Огнянова пред БНР.

Според Ирена Соколова от ГЕРБ не трябва да се бърза с промени в закона. Първо на дневен ред стои попълването на бройката членове в СЕМ, някои от които са с изтекли мандати, каза тя.

Нели Огнянова смята, че първо ще бъде попълнен съставът на регулатора, а "истинската работа по закона вероятно ще бъде отложена за по-нататък".

Шефката на медийната комисия готова да организира разговор за промени в закона

По думите на председателя на медийната комисия в парламента Полина Карастоянова (ПФ) законодателят е очаквал "след шест години в СЕМ Лозанов да бъде готов с предложения за смели промени". "В неговото емоционално обръщение от днес става ясно, че има несъгласия с определени дадености. И никой по-добре от него не беше в състояние да формулира необходимостта от промени и да даде радикални предложения", добави Карастоява.

Трябва да се потърсят от професионалните среди редица отговори, заяви Карастоянова и изрази готовността на комисията да организира този медиен разговор. Не сме в драматична ситуация, каза тя относно легитимността на СЕМ в сегашния му състав и изтекъл мандат на някои от членовете и направи аналог с подобен казус отпреди няколко години.

Към момента с изтекли мандати от регулатора са членовете Анюта Асенова и Анна Хаджиева. Преди почти година президентът Росен Плевнелиев назначи с указ за член на СЕМ говорителя на МВнР Бетина Жотева на мястото на Анюта Асенова. Заради норма в ЗРТ обаче тя не може да встъпи в длъжност без да е избран и член на СЕМ от парламентарната квота. Досега депутатите обаче не избират такъв, въпреки изтеклия мандат на Хаджиева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

31 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. StefanK
  #31

  Има ли днес нещо друго, по-важно от свободата на словото, която беше най-арогантно потъпкана,за да ни вземат крадците и всичко останало - спестяванията,работните места,земята и здравето,за да не можем дори да гъкнем?Ще се намери ли,дори само един журналист от електронните медии БНР,БНТ,Нова телевизия и БТВ,за да си спомни урока на хан Кубрат,което единствено направиха нашите румънски съседи,за да си изберем и ние,като тях най-подходящи личности за всеки държавен пост,вместо да ни бъдат назначавани

 2. Дядо ми Петър
  #30

  Абе господине, българската медийна среда през последните десетилетия е една от основните причини за ОКОНЧАТЕЛНТО ОПОШЛЯВАНЕ И ОПРОСТАЧВАНЕ на нещастния ни народ. Да направихте нещо по този въпрос през цялото това време? Естествено, че не. Но си получавахте тлъстите заплати във вашия абсолютно ненужен паразитен "орган", нали?

 3. Васил Антонов
  #29

  Добре звучи този номер с оставката, един месец, преди да му изтече мандата... Оставка подадоха Филип Димитров, навремето. Оставка подаде и правосъдния министър Христо Иванов, скоро. Има разлика, нали.

 4. Miau
  #28

  Не знаех, че Лозанов спирал руската пропаганда в България та чак толкова да плачете за него.Всичките това не е ли отклоняване на вниманието от факта, че само след няколко дни започва РУСКА телевизия от 1 март, от Варна, да излъчва.Нея е успял да регистрира преди да си тръгне.Не трябва ли към нея да се насочи възмущението?

 5. karabenanhel
  #27

  Лозанов падна!!! Да здравствует тов. Волгин - Болгарское эхо Путина!!!

 6. Явор от Германия Костовист
  #26

  Някой от вас чете ли нещо в "ПИК" ? Тези които се "информират" в такива медии, ще влючат и телевизия "Пик"... това са просто безнадежни случай.

 7. Коментарът е изтрит в 21:38 на 25 февруари 2016 от автора.
  #25
 8. Бивши комунисти НЯМА!
  #24

  Ето какво реално стана - Един месец преди изтичане на мандата му направи безплатна реклама и ПР на Пик дадоха ги по всички медии многократно и в пиковите часове. Те нямат нужда от позитивна реклама, защото печелят от лъжи и овце. Папионката е жалък слуга на задкулисието и бе такъв до последния си час. Вече цяла България разбра за пик тв, а те не са платили нищо. Хитро и лесно с такива паразити на хранилката

 9. реформатор на деформаторите
  #23

  Единствено ще оставиш дири в историята ни с папионката си ! Толкова си впечатляващ!

 10. ivancho ivanov
  #22

  ПИК, Волгин, Маринкова все путинова агентура в националните медии!Кога ще се отървм със закон от отровната им песен?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.