Георги Марков: Приятели, с Харизанов и Сачева ГЕРБ е обречен

Институтът за дясна политика: OK, boomer

Георги Марков, сн. БГНЕС

"Приятели, с Харизанов и Сачева ГЕРБ е обречен. Ако Борисов си ги харесва, халал да са му. Въпрос на вкус. Каквото можах, направих за ГЕРБ заради Бойко и красивите герберки!", написа депутатът от ГЕРБ Георги Марков във Фейсбук.

Засега не е ясно какви са причините за коментара на Марков по адрес на социалната министърка Деница Сачева и председателя на Института за дясна политика Георги Харизанов.

Георги Марков е сред най-яростните привърженици на Борисов. Суперлативите му за управлението се редуват с брутални словесни атаки срещу критиците му – предимно тези от лявата и дясната опозиция. 

През 2017 година Марков определи Борисов като "най-добрия политик на прехода, по единствения критерий - гласа народен и божи". Другото му политическо божество е унгарският премиер Виктор Орбан. 

Не е ясно какво е провокирало гнева на Георги Марков към Харизанов и Сачева точно в сегашния критичен момент, когато протестиращи продължават да искат оставката на правителството и главния прокурор, а Бойко Борисов се опита да потуши напрежението с четири министерски оставки и едно разместване в правителството си. 

Председателят на близкия до ГЕРБ Института за дясна политика Георги Харизанов често е канен в телевизиите като политически анализатор, от когото се очаква да формулира позиции в подкрепа на управляващите. 

Малко по-късно последва лаконичен коментар от страна на Харизанов. Той сподели скрийншот от публикацията на Марков с поправени правописни грешки и  коментар "OK, boomer". 

Фразата описва пропастта между поколенията и визира бейби бумърите – родените през 50-те и 60-те години на миналия век. С нея по-младите отхвърлят остарели и старомодни тези и идеи. 

Политическата кариера на Деница Сачева пък започва от ДСБ, когато тя бе ярък критик на ГЕРБ и Борисов.

Нейната непримиримост към решението на Реформаторския блок да се коалира с ГЕРБ през 2014 г. стана причина Сачева и други бивши сини политици да напуснат ДСБ и основат нова партия – "Десните".

Само две години по-късно, когато ДСБ напуска кабинета "Борисов 2" заради провалената съдебна реформа, Сачева влиза в него като зам.-министър в социалното министерство, а в кабинета "Борисов 3" е зам.--министър на образованието преди да стане социален министър. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?