Георги Марков: Приятели, с Харизанов и Сачева ГЕРБ е обречен

Институтът за дясна политика: OK, boomer

Георги Марков, сн. БГНЕС

"Приятели, с Харизанов и Сачева ГЕРБ е обречен. Ако Борисов си ги харесва, халал да са му. Въпрос на вкус. Каквото можах, направих за ГЕРБ заради Бойко и красивите герберки!", написа депутатът от ГЕРБ Георги Марков във Фейсбук.

Засега не е ясно какви са причините за коментара на Марков по адрес на социалната министърка Деница Сачева и председателя на Института за дясна политика Георги Харизанов.

Георги Марков е сред най-яростните привърженици на Борисов. Суперлативите му за управлението се редуват с брутални словесни атаки срещу критиците му – предимно тези от лявата и дясната опозиция. 

През 2017 година Марков определи Борисов като "най-добрия политик на прехода, по единствения критерий - гласа народен и божи". Другото му политическо божество е унгарският премиер Виктор Орбан. 

Не е ясно какво е провокирало гнева на Георги Марков към Харизанов и Сачева точно в сегашния критичен момент, когато протестиращи продължават да искат оставката на правителството и главния прокурор, а Бойко Борисов се опита да потуши напрежението с четири министерски оставки и едно разместване в правителството си. 

Председателят на близкия до ГЕРБ Института за дясна политика Георги Харизанов често е канен в телевизиите като политически анализатор, от когото се очаква да формулира позиции в подкрепа на управляващите. 

Малко по-късно последва лаконичен коментар от страна на Харизанов. Той сподели скрийншот от публикацията на Марков с поправени правописни грешки и  коментар "OK, boomer". 

Фразата описва пропастта между поколенията и визира бейби бумърите – родените през 50-те и 60-те години на миналия век. С нея по-младите отхвърлят остарели и старомодни тези и идеи. 

Политическата кариера на Деница Сачева пък започва от ДСБ, когато тя бе ярък критик на ГЕРБ и Борисов.

Нейната непримиримост към решението на Реформаторския блок да се коалира с ГЕРБ през 2014 г. стана причина Сачева и други бивши сини политици да напуснат ДСБ и основат нова партия – "Десните".

Само две години по-късно, когато ДСБ напуска кабинета "Борисов 2" заради провалената съдебна реформа, Сачева влиза в него като зам.-министър в социалното министерство, а в кабинета "Борисов 3" е зам.--министър на образованието преди да стане социален министър. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?