Георги Марков призова КС да изпревари кабинета за Булгартабак

В писмо, разпространено и чрез медиите, конституционният съдия Георги Марков призова колегите си в КС още на заседанието във вторник, 18 март, да обединят трите дела срещу промените в закона за приватизация и веднага да излязат с решение.

Съдът насрочи за 18 март заседание, на което трябва да реши дали е допустимо първото образувано по тази тема дело, по жалба на депутатите от БСП. В КС бяха образувани още две дела срещу промените - по искане на президента и на депутати от ОДС.

В изпълнение на атакуваните от три страни промени в закона, вчера парламентът се произнесе за купувача на Булгартабак. С гласовете на управляващото мнозинство, Народното събрание одобри кандидатът на Дойче банк "Тобако кепитъл партнърс" за собственик на тютюневия холдинг.

Днес конституционният съдия Марков настоя пред колегите си за бързо и окончателно решение на КС, защото "правителството и парламентарното мнозинство предприемат действия, с които откровено признават, че се цели да се обезсмисли евентуално отменително решение на Конституционния съд".

Марков смята, че се прави безпрецедентен опит да се заобиколи върховенството на Конституцията и съществуващия правов ред, което може да злепостави България като правова и демократична страна. Според Марков, ако предложението му бъде прието, ще се постигне правна сигурност и ще се докаже на обществото, че никой не може "да върне България 14 години назад".

В началото на тази седмица конституционният съдия Марков подаде оставка от поста председател на Управителния съвет на футболния клуб "Левски", който е собственост на бизнесмена Майкъл Чорни. Официалната причина за това бе загубата от Славия в мач за шампионата, неофициално се говори, че Марков е направил това, за да предпази от обвинения вота си в заведените в КС дела.

Изгоненият от България като заплаха за националната сигурност Майкъл Чорни участва в процедурата за приватизация на "Булгартабак холдинг", заради която основно бяха приети промените в закона за приватизация. Бизнесменът официално присъства в Консорциум "Метатабак". Подозира се, че с него е свързан и друг кандидат- "Тобако холдинг", в който основен акционер е бившата фирма на Чорни "Интернешънъл Тобако фънд".

Пред mediapool.bg конституционния съдия Георги Марков уточни, че писмото му всъщност представлява процедурно предложение, което той прави до своите колеги в КС. То било направено публично, заради обществената значимост на проблема.

Марков каза, че съдът можел да се произнесе по делото и без да иска становища от заинтересованите страни. Той не пожела да се ангажира с коментар на това дали промените в закона за приватизацията отговарят на конституцията или не. Според Марков е важно да се вземе бързо решение, независимо какво ще бъде то.

Споделяне

Още от Бизнес