Георги Марков: "Може ли Негово Величество Симеон Втори да се яви като кандидат в предстоящите президентски избори. Моят отговор е:Да!"

Неясна конституционна норма, отнасяща се до политически избор, трябва да се тълкува в полза на правото на гражданите на реален свободен избор.
Основният закон не е имал за цел да лиши от правото да бъдат избирани за президент хиляди български граждани, които по различни причини не са живяли непрекъснато в България последните пет години, нито милиони българи от правото да ги избират. Затова не е използван термина "постоянно местожителство", "непрекъснато живял", "преимуществено живял", а "живял". Поставянето на подобен термин към думата "живял" би било дописване на Конституцията.
Конституционният законодател с чл.93, ал.2 не е желал да закрепостява българските граждани в страната и по домовете им в години на обединяване на Европа и падане на границите.
Идеята на основния закон изразена в дебатите по приемането му, е кандидатът за президент да е живял през последните пет години в страната достатъчно време, за да е запознат с нейните проблеми. В едно демократично общество със съвременни комуникации, с оглед природната интелигентност на българските граждани, това време може да бъде в рамките на всяка една от последните пет години и по-малко от половината.
Нашата общественост отдавна е разбрала чрез медиите, че питането по делото е всъщност: може ли Н.В. Симеон ІІ да се яви като кандидат в предстоящите президентски избори, доколкото реши това. Моят отговор е: Да !
Царят е бил достатъчно време в България през последните пет години, за да може, с оглед на неговия известен умствен и интелектуален потенциал, да опознае проблемите на страната и на хората. Той е човекът, който беше посрещнат след принудително полувековно изгнание от стотици хиляди българи и това стана новина в световния видеообмен.
През тези години Н. В. Симеон II бе многократни приеман от българските президенти, премиери, министри, депутати, висши духовници, кметове и политици от основните политически сили. Затова познава добре и политическата кухня в страната.
Царят е един от малкото българи, който след 25 май 1996 г. през всяка от годините се е срещнал с толкова много наши сънародници от различни социални групи, за да опознае техния живот. Ето защо времето прекарано в България и под 183 дни годишно в последните пет години с достатъчно, за да се яви в едни демократични и свободни президентски избори, доколкото желае това.

Споделяне

Още от България