Георги Първанов: Борисов да подаде оставка при положителен референдум

Предишният президент Георги Първанов определи като изключителен гаф позицията на Бойко Борисов да каже три пъти "не“ на развитието на ядрената енергетика у нас и заяви, че при положителен референдум премиерът трябва да подаде оставка.

"Така че Борисов поема една изключително тежка отговорност като държавник. При тази изразена категорична позиция на министър-председателя, при този ангажимент, при положение, че на референдума надделеят привържениците на строителството на нова централа, аз мисля, че той е длъжен морално политически да подаде оставка. Така, както го е направил Де Гол при един друг референдум, в който неговата позиция не е минала. Това е достойното, това е мъжкарското поведение, ако използвам жаргона”, коментира Георги Първанов пред Дарик радио.

"За мен е изключителен гаф, първо като политик, като партиен лидер, той обрича партията ГЕРБ, слага я под шапката на онези 10-15%, които ще бъдат против проекта за нова атомна централа, не вярвам да са повече. Поне три-четири пъти ще бъдат повече привържениците на строителството на новата централа. Т.е. той обрича партията си, но това не ме интересува. Аз само го констатирам", добави Първанов.

На въпрос защо премиерът е ревизирал позицията за референдума, Първанов каза, че някои си го обясняват с емоционалното състояние на Бойко Борисов.

"Той има навика да реагира на някои телевизионни или радиопредавания, включва се в ефира. Може би след това и да съжалява”, каза Георги Първанов.

В случая обаче не ставало дума за емоция.

"Аз мисля, че някой му е въздействал много строго, съвсем определено и той не е дооценил и партийните, и държавническите резултати. Ако трябва да говоря малко по-свободно, мисля че това е един от случаите, в които Борисов сгреши доста, изложи се. Казано малко на шега с този си ход спокойно може да претендира за "златната малинка”, там имаше една антинаграда. Не искам да използвам българския ѝ аналог”, каза още Първанов.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?