Георги Първанов отрече да е вкарвал Борисов в политиката

Не е възможна коалиция между ГЕРБ и БСП, посочи той

Георги Първанов и Сергей Станишев

Президентът Георги Първанов (2002-2012) отхвърли тезата, че е идеолог на евентуално общо управление между ГЕРБ и БСП. Той заяви, че на този етап е немислимо да се обсъжда коалиция между двете най-големи политически сили. Първанов не скри и критичното си отношение към сегашния лидер на БСП Сергей Станишев, но не се обяви за скорошни предсрочни избори, защото статуквото нямало да бъде променено. Според него единственото, което било необходимо, е да се постигне политическа стабилност. Той обаче не посочи как да стане това.

 

"Отношенията между тях (БСТ и ГЕРБ - бел. ред.) са такива, че това по-скоро ще се взриви държавата и ще се компрометира окончателно политиката. Да не говорим, и това може би е най-важното, че непримиримите отношения между Борисов и Станишев вече правят държавата заложник на тези отношения. Ние всеки ден слушаме взаимни тежки обвинения. Те са се фиксирали един в друг. Извинете, така не се прави", каза Първанов в четвъртък пред ТВ7.

 

Той определи като нелепи информациите, че е вкарал Бойко Борисов в политиката.

 

"Аз познавам Борисов от времето, което вече беше главен секретар (на МВР - бел. ред.). Вие добре си спомняте, че той беше назначен по предложение на Сакскобургготски от президента Петър Стоянов. И след това оттам нататък Борисов си има своето самостоятелно развитие", каза Първанов.

 

Той коментира още, че има различни "варианти и сценарии" на изход от кризата.

 

"Едното е да се разсече възелът, както предлагат и протестиращи, и някои извън парламентарните партии и дори и ГЕРБ. Да се отиде на нови предсрочни избори, веднага, които няма да променят статуквото кой знае колко. Ще има леки корекции, ще има коалиция, която ще бъде сходна с тази, вероятно, но няма да върне доверието на хората", каза Първанов.

 

"Аз мисля, че при всички положения, определяйки един ясен хоризонт за работата на парламент и правителство, трябва да се разпише дневният ред на онова, което трябва да се случи до тези избори. Да се променят законите за изборите за политическите партии, да се стабилизира финансово страната, защото ще видим как ще се приеме сегашният проектобюджет, но прогнозата никак не е оптимистична. Как да възродим българската икономика? Извинете, но ние без политическа стабилност няма да мръднем в усилията си за изход от кризата", коментира Първанов.

 

Той смята, че отдавна не сме били свидетели на такова тежко противопоставяне.

 

"Разбира се, вътре има и провокатори, има сигурно и хора, които искрено желаят промяна, има и хора, които можем да кажем, че са професионално протестиращи винаги, когато има напрежение....Случва се и напрежението ескалира. Без съмнение то е катализирано от определени политически фактори. Аз споделям и изразените вчера оценки, но това не променя необходимостта да търсим причината и да търсим начина за изход от кризата. Изходът е във връщането към една политическа стабилност", каза още Първанов.

 

"Да, обикновено БСП плаща сметката във всяка коалиционна формула. Това, което се загуби, е вярата. Вярата, че чрез политиката може да се прави нещо добро за хората. Всички вече смятат, че политиката е средство единствено за лично облагодетелстване на хората, които се занимават с нея. Това е най-трудната задача", каза още бившият лидер на БСП.

 

По думите му трябва да има приемственост в промяната.

 

"Да стъпим на онова, което се е доказало, защото имаше и едни солидни периоди в рамките на прехода, периоди на икономически растеж, на активна социална политика, на политическа стабилност, на спокойствие. Защо не вземем доброто от тези периоди?", каза Първанов. 

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?