Георги Първанов: Пеевски е над БСП и диктува управлението

Бившият президент не ламти за постове, иска "добро управление", колкото и тривиално да звучи

Георги Първанов: Пеевски е над БСП и диктува управлението

Делян Пеевски е този, който диктува управлението. Преди дни лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че никой не е над БСП, уви, има човек, който е над БСП, и се произнася за големите решения – Пеевски. Това каза предишният президент и лидер на АБВ Георги Първанов пред бТВ въвъ вторник.

"Империята на Делян Пеевски патронира и това управление. Той има влияние и над по-големия партньор (БСП - бел.ред.) и ключовите решения. И не е вярно това, което казва председателят, че никой не е над БСП", заяви Георги Първанов в отговор на коментара на Янаки Стоилов, че има фирми, които са се облагодетелствали при предишното управление и сега продължават. 

Вицовете за АБВ биха били смешни, ако ситуацията не беше тежка

Според Първанов вицовете, които Станишев разказва за АБВ, биха били смешни, ако ситуацията не беше толкова тежка. "Познавам тази практика, двамата с Бойко Борисов много се замеряха с вицове и от виц на виц ние губехме избори. Има приказка – няма избори, които Сергей да не е загубил – няма рима, но е вярна", каза Първанов.

В неделя вместо да коментира АБВ, Станишев разказа виц на честване на 71-вата годишнина на партизанския отряд "Народна дума" в село Гроздьово, Варненско. "Пред щаба на АБВ пред НДК стои един човек с бял плакат, на който нищо не пише. Питат го: Ти какъв си? – Ми аз съм социалист и протестирам срещу АБВ. – А защо нищо не пише? – То всичко е ясно.".

Предсрочни избори не са нужни

Не се боря за формална власт и постове, предсрочни избори не са необходими, каза още Георги Първанов.  По думите му АБВ е за стабилно управление "не че сегашното няма за какво да бъде критикувано", но в момента то нямало алтернатива.

За нас властта не е самоцел, както за други партии, каза още Първанов, запитан защо АБВ са готови да чакат за парламентарните избори.

На въпрос как вижда своето политическо бъдеще, бившият президент каза, че нямал никакви амбиции за формална длъжност.

"Моята е най-лесна, аз мога да се оттегля пак, сега се наложи да се върна..... Дори и човек в сянка не искам да бъда, защото виждам колко порочна е тази система, когато има един сив кардинал, който дърпа лостовете и назначава постовете", каза още Първанов.

Той уточни, че АБВ не се бори за постове в БСП, а за промяна в страната и за добро управление, колкото и тривиално да звучи.

Първанов подчерта, че е критичен към кадровата политика на кабинета, защото тя не се прави от правителството, а от партийните централи.

По-богато меню на изборите за европарламент

Георги Първанов посочи, че с включването на АБВ в изборите за европейски парламент иска "избирателите да имат възможност да избират от по-богато меню".  

АБВ припознава БСП като опонент, както и ДПС, но основният им опонент е ГЕРБ, уточни Първанов. По думите му Станишев стои стабилно на поста си и очевидно ще стои стабилно още дълги години, но това не означава, че не може да се търси друга формация, която да реализира леви идеи.

"Ако от нашите трима депутати зависи победата на ПЕС, смятайте че тя ще се състои", каза Първанов. "Готов съм да се обзаложа, че Калфин и листата ще бъдат добре приети в ПЕС", допълни той.

Що се отнася за включването в национални избори в бъдеще, Първанов заяви, че "голямата ни амбиция е да реализираме национална политика".  Той уточни, че това не означава, че АБВ ще прерасне в партия, "достатъчно е да бъде коалиция от отделни партии". За пореден път обаче отказа да отговори кои партии влизат в тази коалиция и дали някоя от тях е член на ПЕС, "защото в момента има тежък натиск над лидерите им". Съставът на коалицията щял да стане ясен при представянето на листите за вота през май.

Първанов посочи, че част от идеите му са събрани в една негова книга от преди година и половина, в която коментира енергийната и здравната политика, образованието. "Това са нови идеи за България, но в Европа вече са на въоръжение", посочи лидерът на АБВ. Той допълни, че родолюбието ще е един от акцентите. Коалицията около АБВ щяла да настоява и за отмяната на плоския данък, но ще предложи цялостна  система за облагане. 

Подкрепата на ДПС отпреди 12 години не е индулгенция

По повод твърдението на бившия лидер на ДПС Ахмед Доган, че на гласовете на движението дължи президентските си мандати, Първанов каза, че не обезценява тази подкрепа и е признателен за нея.

"Една подкрепа отпреди 12 години не е индулгенция за неща, които се правят сега, не може да опрости сегашни грешни ходове. Задължен съм в минало време на ДПС, това не ми връзва ръцете да критикувам ставащото сега – деформирани кадрови решения, нарушени принципи“, коментира предишният президент, който спечели изборите с подкрепата на ДПС.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?