Георги Първанов: Премерването на митингите с платени автобуси създава илюзия за сила

Георги Първанов: Премерването на митингите с платени автобуси създава илюзия за сила

Определянето на дата за предсрочни избори ще свали напрежението, смята бившият президент Георги Първанов, според когото "премерването на митингите с платени автобуси" създава "илюзия за сила" и "може да изостри напрежението, вместо да го успокои".

В неделя Първанов повтори пред агенция Фокус, че управляващото мнозинство е добре да посочи един относително ясен хоризонт в работата на парламента и на изпълнителната власт.

"Не се ангажирам с дата, защото тя трябва да бъде предмет на преговори между основните политически сили, но все ми се струва, че това ще свали напрежението, а това ще освободи много потенциал, енергия, ресурс и за работата на самото правителство. Администрацията е скована от неяснотата, в която се намира ежедневно. Да, ние можем да не произнасяме дата на изборите, но при тази обстановка, при картината, която виждаме от сутрин до вечер, от чиновника до министъра никой не се чувства уверен и свободен в действията си”, коментира той.

На въпрос дали съботните митинги на БСП и ДПС в София и на ГЕРБ в Пловдив са сигнал за за започване на предизборна кампания, Георги Първанов каза: "Ако целта е това, мисля, че грешат двата щаба, защото в спорта трябва да планираш формата си така, че да си във върховно състояние за самия финал. Твърде рано е, ние ще изчерпим своите възможности, ако започнем с предизборни мероприятия. Това първо. Второ – аз разсъждавам от гледна точка на интересите на управлението. Правителството, парламентът имат нужда от спокойствие. Това премерване на митингите с платени автобуси, с квоти, които се спускат за изпълнение от общинските организации, създава илюзия за сила. Това може по-скоро да изостри напрежението, вместо да го успокои. От това правителството губи”.

Не виждам стремеж за изход от ситуацията във върховните институции на държавата, които са призвани да намерят решения. Нито президент, нито правителство излъчват сигнали в тази посока, каза още Георги Първанов.

"Усещането е, че всички са се снишили, както го казваше Тодор Живков, в очакване бурята да отмине и това не се случва. Тези сезонни затихвания на протеста не са гаранция, че той може да отмре, напротив, винаги ще се намерят поводи за провокации, за надигане на ново напрежение до момента, до който не се намери едно генерално работещо и успокояващо решение”, каза Георги Първанов.

На въпрос какъв изход вижда от политическата криза в момента, той отговори: "Виждам го по начина, по който ние го постигнахме през 1997-ма година – с диалог. Въпреки напрежението, и с обединяване на основните политически формации, на институциите, около един пакет от идеи, маркиращи националното съгласие в тази критична ситуация. Давам си сметка, че сега нещата изглеждат по-различни, диалогът е взривен отдавна, но в същото време си представям до какво може да ни доведе другият възможен сценарии – негативният - с някоя тежка провокация и с проливане на кръв дори, да не дава Господ. Това може вече да направи нещата необратими и това противопоставяне да бъде не просто много остро, но и продължително”, каза Георги Първанов.

"Когато всяка вечер виждаш от екрана или четеш, слушаш за едни безкрайни протести, това нагнетява чувството за несигурност в държавата. Разликата в сравнение с 97-ма година е, че тогава, макар и на един по-късен етап, имаше политически сили, които оглавиха протеста, придадоха му някаква целенасоченост и това позволи и диалога, защото по-лесно се води диалог с политически ръководства, отколкото с една нехомогенна маса”, каза още Георги Първанов.


Една от причините да се изчерпи доверието към политиците е в това, че хора, които вече са изгубили доверието, продължават натрапчиво да търсят съхраняването си в управлението на държавата.

Запитан за дневния ред на БСП за 2014 г. и кога трябва да се проведе конгресът на партията – преди или след евроизборите, Георги Първанов коментира: "По отношение на партийните форуми, аз признавам, че се изпълвам с все повече скептицизъм. И конгресите, и т. нар. пленуми, уви, отдавна не раждат работеща политика, не раждат силни, завладяващи послания, ако искате – дори не са адекватни на това, което става в обществото. Нека да ви припомня предишния конгрес, февруари, когато ние приехме резолюция с идеята за радикална промяна, която никой не забеляза, и сигурно никой не помни, а радикалната промяна вече се случваше на улицата, докато ние водехме едни безкрайни дискусии. Ако и сега конгресът ще се сведе в това - да се убеждаваме колко сме силни, колко добре стоим, това ще бъде много голяма, не само тактическа грешка. Конгресите имат смисъл, само ако очертаят параметрите на една значима промяна в лявото, идейна промяна, организационна промяна, ако искате - дори се потърсят нови кадрови решения”.

На въпрос обвинява ли се някоя своя кадрова грешка, Георги Първанов заяви: "Аз съм историк, освен че съм държавник. В историята няма "ако”. Всичко, което се е случило, е вече назад във времето. Няма място за това да се връщаме да преизчисляваме вариантите, по-скоро трябва да се мисли как се променят нещата сега".

"Кадрови грешки съм допускал и като председател, и като президент. Може би по-малко от другите, но въпросът не е само в количествата”, казва в заключение Първанов, който след избирането му за президент през 2001 г. посочи Сергей Станишев за лидер на БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?