Георги Първанов щял да присъства активно в политиката, но без постове

И така можело, защото той бил "естествен лидер, който напипва проблемите на обществото"

Сергей Станишев и Георги Първанов

Президентът с изтекъл мандат Георги Първанов влиза в политиката активно, но без да заема пост. Така формулира бъдещото си публично поведение самият той в ефира на бТВ в сряда.

Оказа се, че пост не му трябвал, защото се усещал като човек, който може да “отстоява лидерска позиция и да я налага”. От думите на бившия държавен глава стана ясно, че "него, БСП и обществото ги вълнуват еднакви проблеми", по които той имал възможност да налага своите гледни точки.

Първанов изтъкна, че той е генераторът на идеята за референдум за АЕЦ “Белене”, но избягна отговора защо допитването не се е случило по време на мандата му като държавен глава, когато и БСП бе на власт.

"БСП има скучновата риторика, но пък е по-прецизна"

Това, от което има нужда БСП, е да бъде консолидирана, а не да продължи разделението отпреди конгреса”, коментира партийното състояние на левицата бившият президент, който бе кандидат да я оглави, яви се в битката за поста с настоящия председател Станишев, а впоследствие, когато видя ниските шансове за победа, се отказа.

Според Първанов партийното ръководство имало нагласа да налага силови кадрови решения в региони, които не са съгласни с него.

"Ако искаме да привлечем повече от тези 18%, които отчитат социологическите агенции, трябва да налагаме дневния ред на парламента”, обясни той, но не даде рецепта как левицата със своите 40 депутати може да налага темпа и темите на институцията.

Ние не трябва да говорим като ГЕРБ, грешат онези, които искат да говорят като Бойко Борисов. Ние имаме друга риторика, тя може да е по-скучновата, по-делова, но за сметка на това прецизна", обясни Първанов.

Напълно очаквано той зае страната на контролната комисия на БСП в скандала с изказването на Антон Кутев, който сравни социалистическата партия със СПИН.

Вчера контролният орган на червените поиска от Кутев да се извини, ден след като лидерът Сергей Станишев застана на страната на депутата, приемайки изказването му за виц.

"Аз не виждам виц, не съм само аз, който съм загубил чувството си за хумор, мисля, че само Кутев и председателят, и може би Бойко Борисов, са се смели на тази реплика", каза Първанов, атакувайки лагера на Станишев.

По думите на президента изказването на Кутев било "вредно и най-обидно в цялата история на левицата".

Позабравената теза за АБВ и “хората, от които България се нуждае”

Продължавайки партийната тема, Първанов отново повтори, че би било нелепо да се кандидатира за народен представител. Но пък щял да работи "БСП да спечели парламентарните избори". Но нямало да оглавява "никакви крила" в социалистическата партия.

От думите му не стана ясно дали ще възражда приключилия веднага след създаването си проект АБВ. Но пък лансира отново идеята си, че ще събере около себе си именити българи отляво и отдясно. За десни политици бившият председател на левицата посочи “някои земеделци и социалдемократи”. Според Първанов това били все хора, от които държава имала нужда.

Президентът още веднъж припомни, че първи е лансирал идеята за референдум за изграждането на атомната централа в Белене. Той отбеляза още, че провеждането на допитването е законово регламентирано и упрекна премиера Бойко Борисов, че го обвързва с предстоящите избори.

Първанов още веднъж критикува решението на кабинета да прекрати проекта за втората АЕЦ, защото, по думите му, българският потребител иска да имаме ядрена енергетика.

България е мишена”

В момента ние очевидно сме мишена”, коментира още Първанов темата за атентата на летище Сарафово в Бургас. Според него след атаката е станало ясно, че имаме пробойни в сигурността и че външната ни политика “издиша”.

"Службите за последните години бяха обездвижени, обезкръвени в много отношения. Не виня службите, вероятно и по наше време би могло да се намери място за пробив. Големият проблем е коренната промяна във външната политика", каза Първанов и осъди близкоизточната политика на правителството.

"Вземаме страна в битката между лагерите на една или друга арабска държава, това е недопустимо", каза Първанов.

Той припомни, че през 2007 г. в България са се събрали и президентът на Израел, и държавният глава на Палестинската автономна власт, което е дало силен знак към целия регион и на България се гледало с респект и уважение. Според Първанов обаче качествени и кадърни хора са били изхвърлени от службите и дипломацията.

Това е първото интервю на Георги Първанов от конгреса на БСП насам, когато той се отказа от лидерската битка със Сергей Станишев. Пред бТВ бившият президент обясни отсъствието си с необходимост от почивка, в която да чете, както и да обърне внимание на семейството и приятелите си.

Към момента Георги Първанов като бивш държавен глава разполага с полагаемия по закон офис до 2000 квадрата, охрана от НСО, кола и платен от държавата шофьор. Освен това той получава пожизнено месечно възнаграждение в размер на 75% от заплатата на действащия държавен глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?