В търсене на лидери

Георги Първанов заговори за предсрочни избори

"Най-доброто за България е еднопартийното управление"

Първанов пристига във Варна с един от най-верните си съпартийци - бившият МВР шеф Румен Петков (вляво). Снимка: Импакт Прес Груп

Кабинетът "Борисов" най-вероятно ще успее да завърши мандата си, благодарение на подкрепата от упровляващото си мнозинство в парламента, но това няма да е от полза за страната.

Това обяви в събота във Варна досегашният президент Георги Първанов по време на дискусия "15 години по-късно. Къде са лидерите".

"Въпросът е дали това е полезно за България, дали правителството може да се справи с кризата, да гарантира сигурността на обществото и отговорът е "не", коментира Първанов въпреки уточнението си, че винаги е бил против предсрочните избори, независимо за кое правителство става въпрос.

Соченият за конкурент на Сергей Станишев за лидерското място на "Позитано" 20 констатира и, че "Цветанов не е бутнал с пръст организираната престъпност", след което попита риторично: "Има ли спешен телефон като 112 за недобросъвестен премиер или министър? Ако има такъв телефон, той непрекъснато ще дава заето."

Първанов подчерта, че БСП трябва да използва времето до парламентарните избори през 2013 г., за да "подготви по-добре за бъдещо управление на страната". "Твърдението, че БСП не е лидерска партия означава, че нямаме лидер! Този въпрос ще възникне. Затова ви подготвям", лаконично добави той.

В унисон с явната заявка за най-високия пост в левицата, Първанов уточни, че личния му политически проект АБВ ще продължи да съществува "като генератор на идеи", но няма да се превръща в политически или партиен субект.

Първанов каза още, че според него за страната е най-добро еднопартийното управление. "Дали това е постижимо, ще покажат изборите, но лично аз съм скептик", добави предшественика на Росен Плевнелиев и допълни, че коалициите реално се правят към момента на обявяване на изборните резултати, но по този въпрос трябва да се работи предварително. 

Той категорично отхвърли твърденията, че бившият съветник в ДАНС и подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров е осигурявал охраната му. Преди седмица ексшефът на закритата през 2008 г. Национална служба за сигурност Атанас Атанасов свидетелства пред съда, че Петров е осъществявал топла връзка между Първанов и бившия главен прокурор Никола Филчев.

"От началото на януари 1997 година аз съм с охрана от НСО и всеки може да види имената на хората, които са били в това число", обяви Първанов. По думите му са смешни и спекулациите около охраната на централата на БСП на "Позитано" или на различни прояви на партията.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?