Георги Петканов обяви оставка

Георги Петканов обяви оставка

Очакваните промени в Министерски съвет започна в сряда, след като министърът на правосъдието Георги Петканов обяви, че се оттегля от поста. Това той направи след заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), където е обявил своите намерения. Мотивите ми са лични – умората от втория министерски мандат и факта, че Министерството на правосъдието (МП) е много непоносимо тежко за ръководене, обясни Петканов.

На въпрос на Mediapool Петканов каза още, че промените в правителството са неизбежни. Той прогнозира, че най-вероятно и други министри от квотата на НДСВ ще подадат оставки, но не уточни кои.

След като съпартийците му дружно се учудиха и заявиха, че НДСВ не е вземало политическо решение нито за оставката на правосъдния министър, нито за други рокади в кабинета, два часа по-късно Петканов даде пресконференция и леко ревизира позицията си. Той каза, че министрите от НДСВ “са сред най-добрите”, “провеждат една политика, която е много важна и ми се струва, че повече оставки от НДСВ не са необходими”.

При повторната си среща с медиите Петканов призна, че оставката му е изпреварващ ход, тъй като предстоящите промени в кабинета са насочени и към неговата смяна: “Знаете, че ще има ремонт в кабинета и наред с другите неща и моята оставка също е предмет на обсъждане.” Той уточни, че обмислял напускането си от около 3-4 месеца. Официално оставката ще бъде връчена в понеделник, ден след конгреса на НДСВ.

За неговия пост, по думите му, се спрягат 4-5 имена, но не пожела да говори конкретно. Само добави, че ”не завижда” на наследника си. При хипотезата за запазване на управленската формула 8:5:3 правосъдното ведомство трябва да стане в квотата НДСВ, смята още Петканов. Мнението му бе потвърдено от председателя на парламентарната група на левицата Михаил Миков.

Според Петканов има повод за промените в кабинета, като най-вероятно визира мескандала “Александров - Овчаров”. Допълни, че по средата на правителствения мандат “е хубаво да има малко разместване”. Министърът даде знак, че още през тази седмица ще има “пакетна” смяна в кабинета

“Tова става и на изток, и на запад и у нас”, заяви Петканов. В отговор на въпрос дали решението за оставката му не е повлияно от скандала с Румен Овчаров, Петканов отговори с поговорката, че “покрай сухото гори и мокрото” и многозначително обясни, че “може и да е имало натиск”. След два часа обаче заяви, че не може да става дума за натиск.

“Не знаех какво представлява правосъдното министерство, в МВР беше по-лесно, това е ведомство. To e с 10 пъти по-голям кадрови потенциал, но в МВР има ред, има дисциплина, тука няма такава. Не е важно дали са ме натискали или не важното, че трябва да си отида”, обясни мотивите си министърът като подчерта, че два мандата са “героизъм”.

Попитан защо се е съгласил да оглави МП преди две години, Петканов заяви: “Защото то бе останало единствено, а аз плачех за това да остана министър”. Веднага след това със сериозен тон отбеляза, че е станал правосъден министър по партийна повеля: “Мисля, че съм длъжен да се съобразявам. Не съм избирал, не съм претендирал”.

Никой не се натиска за правосъдието, там “няма пари”

Според него при избирането на наследник за този пост, трябва да се спази коалиционното споразумение и това трябва да бъде човек от НДСВ. В изблик на рядка откровеност добави, че надали ще има проблем в тройната коалиция за неговия пост, защото в правосъдното министерство “няма пари”.

“Много – много не биха се натискали, няма пари, а всички искат да отидат където има пари”, заяви той.

Петканов разкри още, че България е поела ангажимент пред ЕС да изпълни 52 задължения, конкретизирайки, че от Министерството на правосъдието зависи само изготвянето на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) и Закон за съдебната власт (ЗСВ).

“ГПК е внесен 1 август миналата година, а ЗСВ преди месец. Така, че приказките, че не съм се разбирал с европейците, са абсолютно произволни, даже много добре се разбирам”, каза Петканов.

Той завърши с това, че няма амбиции за повече постове и не мисли за вакантното място в Конституционния съд. “Време е вече да почивам, ще стана журналист”, обясни накрая Петканов. По-късно съобщи, че ще избира между парламента и университета.

Станишев ще обяви вижданията си в “близките дни”

Премиерът Сергей Станишев реагира без изненада на новината за оставката на министъра си и преповтори личните му мотиви, независимо от уверението на Петканов, че Станишев не бил запознат с намерението му.

“От известно време има такава нагласа в него, защото цял мандат е бил в МВР, а МП не е лесен ресор, необходимо е да продължим усилено с реформите в системата, в близките дни ще ви ще кажа цялостните ми виждания за развитието и ефективност в правителството”, заяви министър - председателят.

Станишев каза, че до няколко дни ще обяви промените и кабинета и опроверга твърденията, че през уикенда е имало тайна сбирка на Съвета на коалицията за смените в правителството и уточни, че такава предстои.

За мястото на Петканов най-усилено се спряга името на зам.-председателя на НДСВ Пламен Панайотов. Друг вариант е Анелия Мингова, също юрист и председател на парламентарната група на НДСВ.

Въпреки това царистите се направиха на много изненадани от вестта за оставката.

Зам.-председателят на партията Милен Велчев заяви пред Mediapool, че не знаел за намеренията на Петканов и че решенията за рокади в кабинета ще се вземат от премиера.

Велчев каза, че не може да коментира дали и други министри от квотата на НДСВ ще бъдат сменени и кои ще дойдат на техни места. “Това, знаете, решава царят”, лаконично каза той.

Председателят на парламентарната група на левицата Михаил Миков също не скри изненадата си от обявеното решение на Петканов. Той коментира пред Mediapool, че в политическите среди се обсъждат и "други промени в правителството”. Миков прогнозира, че в най-близко време общественият интерес към този въпрос ще бъде задоволен.

Заместникът на Доган - Юнал Лютфи бе изненадан от оставката и заяви, че тя е личен, морален акт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?