Георги Ушев остава шеф на спецсъда

Георги Ушев остава шеф на спецсъда

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) преизбра с рядко срещано единодушие Георги Ушев за втори шефски мандат начело на Специализирания наказателен съд. Ушев бе единствен кандидат за позицията.

Спецсъдът бе създаден преди пет години по инициатива на първия кабинет на ГЕРБ. Пред него се разглеждат всички дела срещу организираните престъпни групи.

През септември тази година Министерството на правосъдието представи за обществено обсъждане идеята си специализираните съдилища да разглеждат и всички дела за корупционни престъпления срещу хората от високите етажи на властта и магистратите. Заради политическата криза и оставката на правителството тази идея, подкрепяна и от главния прокурор Сотир Цацаров, засега е оставена на трупчета.

Във вторник пред ВСС Георги Ушев обясни, че в спецсъда работят постоянно около 20 съдии, които са оценени много високо за своята работа. Той допълни, че тяхната натовареност е почти равна на тази в останалите съдилища. Средно на съдия се падали по над 350 дела годишно.

"Специализираното правосъдие е дългосрочна инвестиция, в което ако се инвестира и се подхожда с доверие и търпение, ще бъдат постигнати очакванията, които има.
Има какво да се желае в работата на спецпрокуратурата", каза Георги Ушев. Като проблем той посочи, че в някои обвинителни актове на прокуратурата има неразбираеми неща, което забавя разглеждането на делата.

В средата на декември Върховният касационен съд публикува анализ за проблемите в работата на спецсъда. Основните изводи бяха, че съдиите гледат много дела, но през съда минават много разрешителни за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС).

Детайлният анализ показваше, че всичките 20 съдии в Специализираният наказателен съд са разгледали през 2015 година точно 175 наказателни дела от общ характер. За сметка на това са разгледани 1204 искания за прилагане на СРС.

Разликата в статистиката на ВКС с тази представена от Георги Ушев идва от факта, че 90% от работата на спецсъдиите е да гледат мерки за задържане под стража или да присъстват на разпити на обвиняеми. Тези единични заседания също се броят за дела.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?