"Геотехмин" се очертава да строи част от източното трасе на "Струма" през Креснеското дефиле

Само обединението с участие на нейни фирми се вмества в тавана на поръчката, за която бяха отворени три от десет оферти

"Геотехмин" се очертава да строи част от източното трасе на "Струма" през Креснеското дефиле

Двете дружества на "Геотехмин" - "Геострой" и "Пътстрой-92", заедно с проектантите "Биас-М" и "Илия Бурда", се очертава да строят 13.2-километровия участък от източното трасе на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле между градовете Кресна и Крупник. Единствено тяхното обединение "Геопът Струма 3.2.1" реално се вмества в параметрите на обявената от пътната агенция обществена поръчка.

Тя е за 444.7 млн. лв. без ДДС или 533.64 млн. лв. с данъка върху добавената стойност, а останалите две отворени оферти надхвърлят прогнозната цена.

Общо 10 кандидати подадоха оферти за изграждането на лот 3.2.1 на магистралата още в началото на годината, но отварянето на предложения бе отлагано досега.

В петък са били отворени само три от офертите, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Не се посочват причините, поради които останалите предложения са били дисквалифицирани.

В битката са солидната обществена поръчка участваха всички големи български строителни компании, които през последните години строят магистрали. Кандидатите бяха ГБС, "Джи Пи Груп", "Геострой", "Хидрострой", "ПСТ Груп", "Трейс Груп" и "Грома холд" (новото име на "Агромах"). Единствено италианската "Тодини" участваше самостоятелно. Две турски компании – строителят на тунели в метрото "Доуш" и "Дуйгу", играеха заедно с български фирми.

От съобщението на пътната агенция става ясно, че "ГБС-Инфраструктурно строителство" АД е поискало 635 972 625.41 лв. с ДДС за проектирането и строежа на тази част от автомагистралата. ДЗЗД "АПП ЛОТ 3.2.1", в което участват "Грома Холд", "Европейски пътища", "Водно строителство – Благоевград", "Пътпроект " и "Вахостав-СК", са предложили да изградят трасето за 599 999 903.90 лв. с ДДС.

Реално и двете оферти надхвърлят прогнозната цена и в нея се вмества само предложението на "Геопът Струма 3.2.1", което е за 504 037 616.93 лв. с ДДС.

Цялата близо 24-километрова отсечка от Кресна до Крупник е разделена на два лота - 3.2.1 и 3.2.2, за да може на обекта да се работи едновременно. Предстои отварянето на ценовите оферти и за другия лот , чиято дължина на участъка е 10.4 км, а цената на поръчката е над 430.5 млн. лв. без ДДС.

В участъка със сега отворените ценови оферти ще бъдат построени 3 тунела - "Симитли" (211 м), "Ракитна" (1135 м) и "Стара Кресна" (1052 м). Съоръженията ще бъдат със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т. н. Ще бъдат изградени 10 виадукта с обща дължина 3.5 км, както и 3 надлези и подлези. Достъпът до трасето ще бъде осигурено чрез 3 пътни възела - "Полето" за селата Брежани и Полето, "Мечкул" с достъп от Кулата до селата Мечкул и Брежани, както и "Стара Кресна" към селата Стара Кресна и Ощава.

Индикативният срок за строежа на 13-километровото трасе между Кресна и Крупник е над 4 години (1556 дни) и вече е ясно, че обектът не може да бъде завършен през този програмен период до края на 2023 г. В същото време правителството продължава да се надява, че ще получи съфинансиране за трасето през Кресненското дефиле от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес