Мирослав Найденов:

ГЕРБ 2 ще се ръководи като "Мюзик айдъл", партията иска членство в ЕНП

Искра Фидосова още има влияние сред бившите управляващи, смята Емил Димитров

ГЕРБ 2 ще се ръководи като "Мюзик айдъл", партията иска членство в ЕНП

Решенията в партията на отцепниците от ГЕРБ, която предстои да се учреди на 22 септември ще се взимат колективно и чрез гласуване в интернет, което ще се следи в реално време, както в реалити шоуто "Мюзик айдъл".

Това обяви в четвъртък бившият аграрен министър Мирослав Найденов, цитиран от в. "24 часа". По думите му една от първите цели на новата формация е да кандидатства в Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е партията на Бойко Борисов.

Освен това отцепниците от ГЕРБ планират да копират от бившите си съмишленици и ръководната структура, наречена "Старейшини". В новата формация обаче тя щяла да се нарича "Ветерани", в която щяло да влязат Найденов, ексдепутатът Емил Димитров и още петима политици.

По думите на бившия министър основният критерий за членство в този клуб нямало да бъде възрастта, а управленски опит, с който да се консултира оперативното ръководство. Вместо едноличен лидер пък, в ГЕРБ 2 щяло да има управителен съвет от 9 или 11 души.

"Един от тях ще е секретар, което няма да го поставя над другите, а ще му прехвърли технически задачи. Ловешката, благоевградската, хасковската и старозагорската структура на ГЕРБ се вливат при нас", казва още Найденов.

"Даваме път на младите. Ние, които сме участвали по какъвто и да е начин в управлението, занапред декларираме, че няма да участваме в изпълнителната власт. Ние сме допринесли България да е в това състояние по какъвто и начин да сме участвали в управлението. Ще бъдем в т.нар "клуб на ветераните". В бъдеще в изпълнителната власт да участват евентуално само младите, на които ще дадем път. Ние не е задължително да участваме в управлението. Ние можем да бъде коректив и опозиция дори и на ГЕРБ. Ние казахме, че ще бъдем коректив", коментира пред БНР и съмишленикът му Емил Димитров.

Запитан защо месец преди официалното учредяване на новата партия са известни само няколко от имената свързани с нея, бившият депутат обясни, че повечето му колеги запазвали засега анонимност от страх от ексвътрешния министър Цветан Цветанов.

"Вие не познавате ли Цветанов. Хората са притеснени да казват имената си. Лично решение е на всеки от тях кога ще излезе от анонимност. Всеки може да взема решенията си по съвест. Ние имаме съмнения, че Фидосова продължава да влияе върху работата на партията. Ако Борисов вземе партията в своите ръце, тя би изглеждала един тон по-добре. Ние можем да водим диалог с всеки, който да почива на принципи и на това, че България трябва да се управлява от експерти, а не от партийци. Хората, които искат да са с нас, сами се обаждат. Има при нас и хора, разочаровани от ГЕРБ, има и непартийно представени хора. Има и хора поради това, че са имали собствено мнение и не са се съгласявали да бъдат в матрицата, винаги са били изолирани от процеса", добави Димитров.

Той допълни и че Мирослав Найденов няма да участва в никакъв проект, ако съдът докаже, че е участвал в корупционни схеми. Централата на бъдещата партия била съвсем близо до тази на ГЕРБ, а в нея работели бивши служители в партията на Бойко Борисов. Димитров каза още, че новата формация ще е готова за избори "по всяко време".

Споделяне

Още по темата

Още от България