ГЕРБ атакува шефа на фонд "Земеделие" с обвинение за ДДС измама, за което той е осъдил прокуратурата (Обновена)

Борис Михайлов е бил начело на масонска ложа до онзи ден

Борис Михайлов, сн. Държавен фонд "Земеделие"

Скандал около съдебното миналото на новия шеф на държавен фонд "Земеделие" се заформи в сряда. На кратък брифинг ГЕРБ попита дали лицето Борис Михайлов, който е разследван, арестуван и съден за данъчни измами, е същият Борис Михайлов, който оглави на 10 юни тази година фонд "Земеделие". Това е държавната структура, която на годишна база разпределя около 3 млрд. лв. от ЕС. Пред Mediapool земеделският министър Христо Бозуков посочи, че вече е говорил за тези обвинения с Михайлов и той е потвърдил, че е разследван по времето, когато Бойко Борисов е бил главен секретар на МВР, доказал е невинността си и дори е осъдил прокуратурата. Проверка на Mediapool показа, че по казуса до съдебно дело не се е стигало. Михайлов наистина е осъдил прокуратурата да му плати 30 000 лева за незаконните обвинения.

Обвиненията

"През 2008 г. срещу лицето Борис Давидов Михайлов е внесен обвинителен акт за документални и данъчни измами. Обвинителният акт е бил срещу него и още 6 души. Обвинението е за участие в организирана престъпна група, действала в периода 2001 – 2004 г. Лице със същите три имена е било задържано в организирана престъпна група, източвала 15 млн. лв. ДДС през 2004 г. Въпросното лице е било задържано в качеството му на директор на данъчното управление в столичния район "Овча купел", разкри на брифинг Тома Биков от ГЕРБ.

Той добави, че разследващите тогава са установили, че престъпната група, в която е участвало лицето със същите имена, е плащало на други хора да регистрират фирми с фиктивна дейност на тяхно име. След това новите еднолични дружества издавали фалшиви фактури за фиктивно извършени сделки по внос на стоки от различен характер. В крайна сметка така фирмите са "напомпвали" начисления ДДС от фиктивни сделки, след което са подавали молби за възстановяване от държавата, цитира събраната от партията информация Тома Биков.

Според него, за да улеснят схемата, групата е била вербувала и други данъчни служители, които са издавали неверни документи.

"Тогава разследващите полицаи установяват, че дружествата са кухи фирми с несъществуващи адреси. След което, по класическа схема, фирмите са били прехвърляни на лица с нисък социален статус", коментира още кандидат-депутатът.

Проверка на Mediapool установи, че действително през 2004 година НСБОП е съобщила за разкриването на организирана престъпна мрежа за източване на данък добавена стойност (ДДС) и по предварителни данни около 15 милиона лева от държавната хазна са източени. Новината тогава е обявена от главния прокурор Никола Филчев след поредното работно съвещание във Върховната касационна прокуратура с участието на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов, представители на ВКП, НСБОП, НСлС и ССлС.

Ръководителят на разкритата група според разследващите се казва Пламен Калчев - човек със специализирано образование, счетоводител. "Той е мозъкът на операцията", е заявил тогава наблюдаващият прокурор по случая Марио Стоянов. От общо петима задържани двама са данъчни служители. Това са Марио Камишев, директор на териториално данъчно подразделение "Витоша" и Борис Давидов Михайлов от данъчно подразделение "Овча Купел".

Разкритието, огласено като съвместна работа на прокуратура и полиция, стана повод тогавашният главният секретар на МВР и днешен лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да настоява за окончателното приемане на закона за конфискация на имуществото, придобито от престъпна дейност.

Министър Бозуков: Михайлов е невинен и е осъдил прокуратурата

"Г-н Михайлов действително е попаднал в някакво разследване, когато г-н Борисов е бил главен секретар на МВР, а Филчев е бил главен прокурор. Направили са някаква акция, обвинили са една група хора, след което се е установило, че са невинни. Михайлов съди прокуратурата и не само доказва, че е невинен, но освен това осъжда държавата да му плати обезщетение затова, че е набеден", коментира пред Mediapool земеделският министър Христо Бозуков.

Той вече бе провел разговор с Борис Михайлов по казуса.

Борис Михайлов: Опитах се да намаля корупцията и бях арестуван

"През далечната 2004 г. се опитах да намаля корупцията в данъчната система, благодарение на това бях арестуван. Всички тези последици чуваме днес. Днес, когато се опитвам да намаля корупционните схеми във фонд "Земеделие", отново ГЕРБ ме атакува и ми нанася репутационна щета", коментира по-късно казуса самият Борис Михайлов в Министерски съвет.

Съдебни дела срещу настоящия директор на фонд "Земеделие" в миналото е имало, но те са били прекратени, а самият той е осъдил прокуратурата за това, потвърди по-късно и говорителят на правителството Антон Кутев.

В Министерския съвет Кутев показа пред медиите определение от едно от наказателните отделения на Софийски градски съд от 2008 г., с което производството срещу Михайлов е прекратено.

"Това е първата част от тази сага. През 2013 г. г-н Михайлов завежда дела срещу прокуратурата по този казус. Делото продължава година, година и половина, а на 26 ноември 2014 г., на втора инстанция, Софийският апелативен съд осъжда прокуратурата да плати една доста сериозна неустойка на г-н Михайлов за това, което му е било причинено преди това. Става дума за десетки хиляди левове", обясни Кутев.

През 2015 г. Михайлов си изважда и изпълнителен лист. За доказателство Кутев се позова и на свидетелството за съдимост на Борис Михайлов, в което пише, че е неосъждан.

"Нямайки други инструменти, те се опитват просто да накалят когото могат", посочи Кутев за казаното от ГЕРБ.

Въпросителни около сдружение "Ложа Ехнатон"

Проверка на Mediapool показа, че до 21 юни тази година Борис Михайлов е бил управител на сдружение "Ложа Ехнатон".

В Търговския регистър въпросното сдружение е описано като място, което цели "постигане на върховенство на нравственото израстване и духовното усъвършенстване на човешката личност и човешката общност, развитие и разпространение на идеите, ценностите и дейностите на свободното зидарство като обединение на свободни хора, основаващо се на хуманизма, свободата, равенството, братството, солидарността и взаимопомощта между хората". И още "постигане на по-висш духовен живот за индивида и обществото като цяло, неограничаване свободата на съвестта и мисълта, търпимост между различните мнения в науката, културата, религията, политиката и другите сфери".

Министър Бозуков разказа, че Михайлов го е информирал, че е управлявал тази ложа, но не е запознат за дейността му. Ложата е описана на сайтове, свързани с масонството.

По-късно от съюзна ложа "Ехнатон" посочиха, че сдружение "Ехнатон", чийто управител до 21 юни е бил Борис Михайлов не е техен член от 9 септември 2014 година. Сдружението развива самостоятелна дейност.

Отговор на отговора, но с въпроси

В следобяд последва нова пресконференция на ГЕРБ с още въпроси към Борис Михайлов. Бившият вицепремиер Томислав Дончев попита риторично кой доведе и кой предложи Михайлов за този пост. И имали той експертиза да работи във фонд "Земеделие", където се изисква да работи с механизмите на директните плащания, т.е. разплащанията за обработваема земя, системите за контрол на европарите ИСУН и ИСАК, специфични мерки за агроекология и др.

"Разбрахме, че г-н Михайлов е рабитол в ложа "Ехнатон" и фондация "Тамплиер". Абсолютно нищо лошо няма в това, напротив. Но аз питам каква експертиза, какъв приложим опит има към дейността на държавен фонд "Земеделие" и от дейността на фонда зависи не само дейността на малките общини в България, но и на всички, които са ангажирани със селско стопанство", каза още Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?