ГЕРБ: Авиоотряд 28 е летял повече по време на тройната коалиция

Бившите управляващи разкритикуваха парламентарното разследване, че залага на пикантерии

ГЕРБ: Авиоотряд 28 е летял повече по време на тройната коалиция

Самолетите на Авиоотряд 28 са летели повече по времето на тройната коалиция, отколкото при ГЕРБ, обявиха бившите управляващи в сряда.

В отговор на парламентарното разследване на полетите на кабинета "Борисов" от ГЕРБ изнесоха информация според която полетите на правителствения авиоотряд от 2005 до 2009 година са 1551, а тези от 2009 до 2013 година са 1306.

 

Бившият транспортен министър и сегашен депутат от ГЕРБ Ивайло Московски обяви неофициални данни от Авиоотряд 28, според които полетите на тройната коалиция са били и по-скъпи.

 

До Сидни за операта

 

За пример той даде полет Сеул-Канбера с междинно кацане по настояване на пасажерите до Сидни, където да бъде разгледана световноизвестната сграда на операта. Според ГЕРБ това е струвало на данъкоплатците допълнителни 50 хиляди долара.

 

"Голяма част от полетите до Европа са с ден престой и преспиване в много приятни туристически дестинации. Много интересна друга дестинация и е интересно да се разбере какво са правили тогава управляващите в Нова Гвинея. До Перу е пътувала делегация, връща се обаче без няколко министри, единият от тях по наша информация е останал на Каймановите острови. А какво правеше журналистиката Елена Йончева две седмици с правителствен самолет в Сомалия. Кой го плати това?!", каза Московски.

 

Освен това бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев е използвал правителствения авиоотряда и за полети в качеството му на член на Партията на европейските социалисти. 

 

Малко по-късно Елена Йончева заяви обаче, че изнесената информация не отговаря на истината и искрено я "натъжава".  

 

Екипът ни, който се състои от двама души - Елена Йончева и операторът Николай Николов, е летял с авиокомпания KLM на холандските авиолинии по линията София - Амстердам - Найроби - Джибути. От Джибути до Босасо /Сомалия/ сме летяли с местна авиокомпания, каза Йончева. 

 

Пикантерии 

 

От ГЕРБ разкритикуваха и работата на временната парламентарната комисия, която проверява полетите на Борисов под ръководството на депутата от "Атака" Венцислав Лаков, като заявиха, че залага на пикантерии от рода на това, че фолк певица Преслава е ползвала авиоуслугите на правителството.

 

Преслава никога не се е качвал на правителствен самолет, каза депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов.

 

"Тези обвинения са глупост и са изцяло насочени внушения от тези негодници, които целенасочено искат да омаскарят всички", добави Московски.

 

Според него голяма измама по отношение на Авиоотряд 28 по времето на тройната коалиция е и договарянето на закупуването на двата самолета "Еърбъс".

 

"Тройната коалиция прави поръчка за закупуването. Печели фирмата, която предлага 44 милиона долара за самолет втора употреба, закупени от нискобюджетна компания. Предложението на първия участник в поръчката обаче е с 4 млн. долара по-малко. Нашата информация е, че комисионната, която е прибрала тройната коалиция за тази сделка, е между 10 и 15 млн. долара", посочи депутатът и припомни, че по времето на ГЕРБ е спряна доставката на единия самолет.

 

Темата за Авиоотряд 28 бе повдигната още миналата година, след като стана ясно, че услугите на службата са били ползвани от любителския футболен отбор Витоша - Бистрица, повече известен като Бистришките тигри, чиито цветове защитаваше тогавашният премиер Бойко Борисов.

 

Правителството на Пламен Орешарски вече извади официална справка, според която правителственият Авиотряд 28 е извършил 309 полета за близо 3 млн. лева по заявка на кабинета "Борисов" от август 2009 г. до февруари 2013 година. За последните две години, когато авиоотрядът мина на пряко подчинение на Министерския съвет, полетите са на стойност 1.6 млн. лева. При това често са използвани и военни хеликоптери и самолети – общо над 60 полета.

 

Прокуратурата вече образува две досъдебни производства за използването на правителствения "Авиоотряд 28" и военни самолети по разпореждане на Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?