ГЕРБ бърза със законите за спецсъдилищата

ГЕРБ бърза със законите за спецсъдилищата

Правната комисия в Народното събрание ще заседава извънредно в петък, за да бъдат придвижени промените в Закона за съдебната власт, които регламентират създаването на специализираните съдилища и прилежащите към тях прокуратури. Предвиждат се и промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които всеки момент трябва да бъдат внесени от ГЕРБ.

Късно в четвъртък свой проект за промени в НПК внесе и ПГ на Коалиция за България. Те предвиждат бързото и незабавно производство да се ограничават единствено в досъдебна фаза. "Съдебната фаза следва да се проведе по общия ред, респективно при прилагането на някоя диференцирана процедура, засягаща съдебната фаза пред първа инстанция, а не в изключително кратки срокове и без право на участие на пострадалия", пише още в мотивите на левицата. В нейния законопроект се предлага още връщане на отменените разпоредби, които се отнасят до разглеждането на делото в съда по искане на обвиняемия.  

В своя проект за промени в НПК обаче ГЕРБ обаче са непоклатими да създадат специализираните съдилища и те да заработят от януари догодина, независимо от сериозните резерви, изразени от експерти, магистрати и опозицията по отношение на тях.

Този съд ще разглежда престъпления срещу републиката (диверсия, шпионаж, преврат), отвличания, трафик на хора, измами и присвоявания на средства от еврофондовете, пране на пари и др. Крайната дума по тези дела ще има ВКС, който ще е трета инстанция. 

На спецсъда ще са подсъдни делата срещу магистрати, членове на правителството и Висшия съдебен съвет, депутати, областни управители, кметове и шефове на държавни агенции и комисии, министри, зам.-министри, главни секретари.

Идеята е новите съдилища да заседават непрекъснато, за да се осигури бързина на процеса. Свидетелите, вещите лица и адвокатите ще са длъжни да се явяват по съответните дела, независимо дали имат ангажимент пред друг съд по същото време. След като подсъдимият каже последната си дума, съдът ще има 10 дни да произнесе присъдата и мотивите към нея.

Предвижда се този съд да гледа около 200 дела годишно. За целта на първа инстанция ще са необходими около 30 магистрати, а на втора - 25 съдии. Има такива свободни бройки в щата на ВСС и те трябва да бъдат прехвърлени, обясни пред бТВ в четвъртък Искра Фидосова, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ и председател на правната комисия.

Тя коментира още, че специализираните състави са само част от предвижданите реформи. В момента не може да се осигури принципът на непрекъсваемост на съдебния наказателен процес, даде пример тя. Софийският градски съд, например, е задръстен от множество дела. Той не може да гледа тежките дела за организирана престъпност и корупция, и в същото време да гледа гражданските.

Така с извеждането на по-тежките дела се осигурява и по-качествен процес, допълни Фидосова.

По отношение на магистратите, които ще работят в специализираните съдилища, Искра Фидосова заяви, че се предвиждат само завишени изисквания за квалификацията и стаж.

Споделяне

Още по темата

Още от България