ГЕРБ бетонира "генерала на Първанов" в Щаба по отбраната

Ген. Симеон Симеонов ще продължи да бъде най-висшия военен още две години

ген. Симеон Симеонов

Военният министър Аню Ангелов потвърди в понеделник, че е предложил мандатът на ген. Симеон Симеонов като началник на отбраната да бъде удължен с две години.

 

За това обаче основна роля ще има президентът Росен Плевнелиев, който явно се е съгласил с предложението, което се съгласува между институциите преди да се официализира.

 

Според бившия военен министър Николай Цонев ген. Симеон Симеонов е бил кандидат на президента Георги Първанов. Симеонов не се ползваше с доверието на Ангелов, който в качеството си на експерт на ГЕРБ го критикува открито.

 

"Междувпрочем, мен безкрайно ме учудва фактът, че командващият на ВВС - които всъщност са най-зле управляваният и най-зле осигуреният в материално-техническо отношение вид въоръжени сили в момента - става Началник на отбраната, а съответно Началникът на щаба на ВВС става Главен инспектор на МО. Интересно за какви заслуги?! След като самият министър Цонев призна, че за ВВС са изхарчени над 1 млрд. лв. без да са придобити нови отбранителни способности на основание на какви заслуги, те са издигнати на такива отговорни длъжности?!",заяви Аню Ангелов през лятото на 2009 година.

 

Мандатът на Симеонов няма да се запомни с нищо друго, освен с това че чинно прие всички идеи на Аню Ангелов за промени, без да изказва публично резерви към тях, включително и за закриването на военни поделения. Симеонов не си позволи да коментира публично проблемите на армията и остави публичния образ за военния в ръцете на Аню Ангелов.

 

Мандатът на сегашния началник на Щаба по отбрана ген. Симеон Симеонов изтича през лятото, но има възможност за удължаване до две години. Няма обаче законова пречка на мястото му да бъде назначен нов шеф на Щаба по отбрана.

 

Военният министър Аню Ангелов сътвори пълна неразбория по въпроса може ли да бъде продължен мандатът на Симеонов, което отвори темата за компетентността на юристите във ведомството.

 

Месеци наред Ангелов твърдеше, че ще смени началника на Щаба по отбраната ген. Симеон Симеонов, тъй като Законът за отбраната не позволява да му бъде удължен мандатът. Ангелов се мотивира със законово тълкуване, извършено от юристите на министерството.

 

В преходните и заключителни разпоредби на Закона за отбраната в параграф 143 е регламентирано, че "завареният към датата на влизане в сила на този закон началник на отбраната изпълнява правомощията си за срока, предвиден по отменения чл. 82, ал. 1." Според член 82, ал. 1: началникът на отбраната се назначава от президента на републиката по предложение на Министерския съвет за срок от три години. Този срок може да бъде продължен до две години. Съгласно промените мандатът на началника на Щаба по отбраната вече става 4 години.

 

"Един закон може да се чете и така, и иначе", разясни казуса преди време военният министър Аню Ангелов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?