Според проучване на агенция "Афис", ако изборите бяха днес

ГЕРБ без мнозинство в следващия парламент

Твърде е вероятно седем партии и коалиции да имат депутати

ГЕРБ без мнозинство в следващия парламент

Седем партии биха влезли в парламента, ако изборите се проведат днес. Безусловно най-много гласове би събрала ГЕРБ, но далеч по-малко от нужните за мнозинство и самостоятелно управление. Това показват данните от социолигическо проучване на агенция "Афис", цитирано в неделя от бТВ.

ГЕРБ би спечелил вота с 24.6 % , а БСП би била втора политическа сила със 17.8% , прогнозира агенцията на члена Националния съвет на БСП Юрий Асланов..

ДПС е на трето място в допитването със 7.9 %, следвано от Реформаторския блок с 4.9 % .

АБВ с 3,8%, ББЦ с 3,5 и Патриотичният фронт (включващ НФСБ и ВМРО) с 3,3% са на ръба на четирипроцентовата бариера за влизане в Народното събрание. "Атака" е още по-назад с 2,5 на сто.

21 на сто от участниците в допитването са декларирали, че ще гласуват за други партии.

При това положение социолозите прогнозират за ГЕРБ 90 мандата, за БСП - 64 , ДПС - 29, Реформаторския блок - 18, АБВ -14, "България без цензура” - 13, Патриотичен фронт - 12.

Преднината на ГЕРБ е съществена, но не е достатъчна, за да се постигне желаното от тях абсолютно мнозинство от 121 мандата. От данните на социолозите излиза и че коалиция между партията на Бойко Борисов и реформаторите също няма да може да управлява сама.

Според "Афис", ГЕРБ може да очаква пълно мнозинство, само ако в парламента попаднат три или най-много четири партии, което на този етап е малко вероятно.

Споделяне

Още по темата

Още от България