Според проучване на "Галъп":

ГЕРБ биха спечелили 30% от гласовете, ако изборите бяха сега

Управляващата партия ГЕРБ би събрала 30% от гласовете на избирателите, ако парламентарният вот се провеждаше сега, обяви в понеделеник пред бТВ Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл".

Въпреки скандалите около смените в кабинета, негативните оценки в последния междинен доклад на ЕК, напрежението между властите и все по-засилващите се протести, нивото на одобрение към правителството се запазва, както и през последните месеци.

Според данните на социологическата агенция след ГЕРБ се нареждат БСП с 18%, ДПС с 6% и Синята коалиция с 4%. Най-много българи, около 36%, изобщо не биха отишли до урните.

На въпрос, ако има партия на Меглена Кунева за кого бихте гласували, 28% от гражданите са отговорили, че биха гласували за ГЕРБ, а резултатът на Кунева би бил такъв, какъвто получи на изминалите избори, уточни Симеонов.

Според него имиджът на опитен и експертен политик, който налага бившият еврокомисар обаче може да изиграе и негативна роля, тъй като "българите предпочитат някой нов човек, гласуват за биографична чистота, а не толкова за политики".

"Меглена Кунева ще има критичната роля в следващата парламентарна конфигурация, тя ще държи ключа, а не ДПС. Кунева се опитва да представи себе си като антисистемен играч, нещо като Бойко Борисов с обратен знак", добави Симеонов.

За изненадващите смени в кабинета, социологът коментира, че ситуацията преди 3 г. и сега се различава по това, че преди 3 г. резките движения се четяха като креативност, а сега има опасност да се четат като огледални образи, закърпване, паника.

Споделяне

Още от България