ГЕРБ бламира Фандъкова за кучетата и Западния парк

Столичният кмет: Не можем да чакаме съветниците, продължаваме да работим

Председателят на СОС Елен Герджиков и столичният кмет Йорданка Фандъкова БГНЕС

Само с гласовете на ГЕРБ Столичният общински съвет (СОС) отложи за пореден път приемането на програмата за бездомните кучета, която се влачи още от преди местните избори, и концесията на Западния парк. Причината беше, че комисиите към СОС не са готови със становищата си по предложенията на кмета Йорданка Фандъкова. Така на практика управляващото мнозинство бламира усилията ѝ за решаване на проблема с бездомните животни.

БСП и Синята коалиция настояваха общинският съвет да излезе с решение. “Не е нормално всички да се занимават с бездомните кучета от сутрин до вечер, столичният кмет да предприема мерки и само Столичният общински съвет да е органът, който не се занимава с този въпрос и не го разглежда”, каза Жельо Бойчев, председател на групата на общинските съветници от БСП.

“Не може да чакаме, хората не ни чакат и продължаваме да изпълняваме мерките за намаляване на бездомните кучета. За съжаление ще работим без нормативна база”, каза Фандъкова. Тя не смята, че управляващото мнозинство от ГЕРБ я е бламирало, но се надява на следващата сесия най-после програмата за бездомните кучета да бъде приета.

“Без коментар”, каза зам.-кметът Мария Бояджийска, която отговаря за кучетата, запитана как това ще се отрази на работата на общината по решаването на проблема.

Няма никакво бламиране, предложенията не са отхвърлени, а само отложени, каза Елен Герджиков, председател на СОС. Според него е некоректно да се говори за бламиране.

Цирк с гласуването

Гласуването на предложението за отлагане на докладите за кучетата и Западен парк стана на два пъти, превръщайки се в цирк. На първото гласуване предложенията на Фандъкова бяха на косъм да влязат за разглеждане. За оттеглянето на докладите ѝ гласуваха 25 от ГЕРБ. Други 25 съветници от опозицията гласуваха против и въздържал се.

Председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева поиска прегласуване. Общинският съветник Петър Гюзелев пък бързо събра съветниците на управляващата партия, които бяха извън залата, да гласуват. Така при втория опит 26-ма от ГЕРБ гласуваха за отпадане на докладите на Фандъкова, а само един се въздържа. Останалите партии бойкотираха повторното гласуване.

Според Вили Лилков от ДСБ решението е взето без кворум и е недействително. Това обаче не попречи точките да отпаднат и да не бъдат разгледани.

За цирка с прегласуването и спора около това дали има кворум или не председателят на СОС Елен Герджиков обвини опозицията. “Това се получи не от нестроените редици на ГЕРБ, а от опозицията, която присъстваше, но се правеше, че я няма”, каза Елен Герджиков. Той обясни, че шестима общински съветници не са били на днешното заседание на СОС по уважителни причини.

Ловните екипи за кучетата се увеличават от 6 на 10

Със или без програма общината продължава да изпълнява мерките за решаване на проблема, посочи Фандъкова. Тя съобщи, че вдига екипите за обработка на бездомните кучета от 6 на 10.

Определени са и рисковите зони, където ще се работи приоритетно. Това са ромските квартали, промишлените и крайградските зони и строителните обекти. От 8 май ще започне обработването на кучетата в 12 места с ромско население.

Столична община ще преговаря с фондация "Четири лапи" за ползването на мобилната им клиника за обработване на бездомните кучета, ако се окаже, че това ще е по-добър вариант от закупуването на нова мобилна клиника, каза още Фандъкова. Клонът на фондацията в Лондон събира пари за българските бездомни кучета за да проведе кампания по кастрацията им.

Приемането на програмата за бездомните кучета от СОС е важна, за да се направят промени в общинската наредба, обясни Фандъкова. Въз основа на тях пък след това предстои изпълняването на част от останалите мерки.

Освен това с приемането на програмата черно на бяло ще се поеме ангажимента за намаляване на популацията на скитащите четириноги по столичните улици. Според програмата до две години сегашните 9100 бездомни кучета трябва да намалеят наполовина, а до четири години да останат само 5% от тях.

Законът виновен за неизгодната концесия на Западния парк

Стоя зад концесията на Западния парк и не съм си оттеглила предложението, каза Йорданка Фандъкова. То обаче отново беше отложено, защото комисиите по екология и стопанска в Столичния общински съвет не бяха успели да разгледат преработения вариант.

Законът за концесиите е виновен да има неизгодни на пръв поглед клаузи в предложението за концесия, коментира главният архитект на София Петър Диков.

Спорните текстове бяха концесионерът да получи обезщетение за направените подобрения при приключването на концесията. Нещо повече, общината дължеше неустойки на концесионера при прекратяване на концесията по негова вина. Според арх.Диков това било записано в Закона за концесиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?