ГЕРБ блокира контрола върху имуществото на политиците

ГЕРБ блокира контрола върху имуществото на политиците

ГЕРБ предлага политиците по върховете на властта да бъдат освободени от задължението да декларират имуществото си пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ), докато действа извънредното положение. Това гласят промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, внесени от ГЕРБ в четвъртък

Действащият антикорупционен закон задължава лицата, заемащи висши държавни длъжности, да подават своите декларации до 15 май всяка година. Извънредният закон отменя този срок и въвежда нов – един месец след края на извънредното положение.

Очаква се действието на извънредните мерки в страната да бъде удължено до 13 май. Няма гаранции дали мерките няма да бъдат продължени под някаква форма и след това.

В мотивите към законопроекта няма обяснение какво пречи на политиците на висока позиция в държавата да си попълнят декларацията за 2019 година, докато си стоят по къщите.

Преди да бъде избран, шефът на антикорупционната комисия Сотир Цацаров обеща институцията да прави редовен мониторинг на законодателството, което създава предпоставки за корупция.

"Първостепенната задача", която Цацаров си постави преди да стане шеф на КПКОНПИ, бе да издаде нови указания за попълване на имуществените декларации, за да се избегнат сегашните масови обърквания. Той настоя за промени и в електронната форма на декларацията.

ГЕРБ и извънредното положение му дават повече време да свърши тази работа.

В края на миналата година Цацаров обеща да си направи граждански съвет, но четири месеца по-късно няма признаци, че това ще се случи.

И докато депутатите от ГЕРБ отлагат подаването на собствените си имуществени декларация, те предлагат и премахването на съдебната ваканция през тази година.

Според Закона за съдебната власт всяка година съдилищата не работят от 15 юли до 1 септември. Системата поддържа само дежурни съдии за гледане на мерките за неотклонение по наказателните дела. През 2020 година съдебна ваканция няма да има.

Причината е, че трябва да се навакса времето, което ще бъде изгубено от 10 март до средата на май заради Covid-19. В момента съдебната система работи в условие на извънредно положение. Дори мерките за неотклонение са непублични и се гледат по скайп.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?