ГЕРБ брани "Труд" с флашмоб

В петък "започват действия" по преместването на централата на ГЕРБ, обяви Велислав Минеков

Сн. Фейсбук

Бившите управляващи от ГЕРБ предприеха нова самоотврежена акция в защита на частния издател Петьо Блъсков, който се изкара жертва на "репресия", след като Министерството на културата (МК) поиска той да напусне държавната сграда, където се помещава вестникът му "Труд". Във вторник депутати от партията на Бойко Борисов организираха флашмоб пред МК, пристигайки там с днешния брой на вестника, който е с голямо заглавие: "Убиват Труд", а под него стоят портретите на президента Румен Радев, министъра на културата Велислав Минеков и областния управител на София Митко Михайлов. Преди ден представители на ГЕРБ отидоха в редакцията да изразят лично солидарността си с Блъсков и "гражданското неподчинение" на журналистите му срещу "репресията" на служебното правителство.

Целият панаир се разигра след 6- месечни преговори и изпратена покана за доброволно напускане на сградата. В понеделник представители на МК запечатиха част от офисите, които редакцията на "Труд" държи в Музея на социалистическото изкуство, без да има договор за това с културното министерство, което е собственик на сградата.

За помещенията не са плащани наеми и консумативи за 235 000 лева.

Малко след акцията на ГЕРБ пред МК стана известно, че собственикът на в. "Труд" Петьо Блъсков е пристигнал с камион и хамали да товари вещите от редакцията и да я мести на нов адрес.

Блъсков се оплака, че няма достъп до редакцията и не го пускат на бариерата, чака хора от Областната администрация, предаде БНТ.

Партия ГЕРБ има защо да е солидарна с Блъсков. Едната причина вероятно е тази, че редакционната политика на вестника през последните години е в пълен синхрон с курса на ГЕРБ/ДПС. Другата е, че служебният министър Велислав Минеков е нарочил за преместване и партийната централа на ГЕРБ, която се помещава в Административната сграда на НДК. Минеков вече анонсира, че в петък започват действия по преместването на централата на партията на ново място, докато досегашните офиси на ГЕРБ трябва да бъдат върнати на НДК.

"Това, което се случва е безпрецедентно в най-новата история, без съдебно решение, при отворен съдебен спор, имаме насилствено действие от страна на властта по прекратяване на една медиа и то не случайна медия, а на най-стария излизащ вестник в България. Изключително лошо впечатление прави позицията на медийната ни общност. Позицията на АЕЖ е смехотворна", коментира Любен Дилов - син.

Двамата министри - на МВР и на културата, не бива да се допускат до по-висок пост от този на домоуправител, разпалено добави Дилов.

Минеков: “Труд” дължи 235 000 лева на държавата

За пореден път Министерство на културата даде да се разбере, че не става въпрос за посегателство срещу медиа, а за защита на държавния интерес заради неправомерно ползван имот с години.

Ведомството публикува разбивка, от която става ясно, че за офисите, в които е настанена редакцията на “Труд”, се дължат 235 000 лева за неплатен наем и консумативи. Министерството отново посочи, че няма договор за наем с фирмата-издател на вестника - "Труд Медия" ЕООД. Договорът е с фирмата “Южен кръст", която е собственост на сина на Петьо Блъсков - Петьо П. Блъсков и въпросното дружество няма право да преотдава помещения.

Както Mediapool писа, последно през септември министерството обяви, че изпраща покана редакцията на вестника доброволно да напусне сградата.

Казусът стартира на 12 юли 2021 г. Тогава Министерството на културата е изпратило до “Южен кръст” ЕООД едномесечно предизвестие за прекратяване на два договора за наем, поради неплащане на двумесечни наемни вноски и консумативи.

С писмо от 11 август 2021 г. МК информира “Южен кръст” ЕООД, че на 16 август 2021 г. предстои предаване и приемане на помещенията.

На 14 октомври 2021 г. “Южен кръст” ЕООД са уведомени от МК, че на 22 октомври 2021 г. ще се извърши ново предаване и приемане на помещенията. На последната дата служители на МК съставят констативен протокол, с който удостоверяват отказа на фирмата да освободи помещенията.

На 27 октомври 2021 г. МК отправя искане до областния управител за откриване на административно производство по реда на Закона за държавната собственост. На тази база на 12 ноември 2021 г. областният управител издава заповед за изземване на недвижими имоти, в която е определен срок за доброволно освобождаване до 17 ч. на 26 ноември 2021 г. В случай, че имотът не бъде освободен доброволно, се насрочва предварително изпълнение по административен ред на 6 декември 2021 г. от 10 ч., което да се извърши от комисия от служители на областната управа.

Прави впечатление, че заповедта на областния управител е обжалвана пред Административен съд – София-град.

“Съдът намира, че нито едно от твърденията, с които се иска спиране на предварителното производство, не е подкрепено с доказателства и с две определения отхвърля искането на "Южен кръст“ за спиране на предварителното изпълнение”, добавят от Министерство на културата.

От ведомството посочват, че “независимите частни и свободни медии би трябвало да зависят от своите читатели, зрители, слушатели, а не системно да ощетяват държавата”.

АЕЖ: Преференции към проправителствените медии също е намеса в свободата на изразяване

В своя позиция Асоциацията на европейските журналисти посочва, че свободата на словото не предполага привилегии за определени медии, които да се ползват с преференциално третиране, от достъп до пресконференции, интервюта, до ползване на държавни имоти срещу символичен наем, реклами, фондове и.т.н.

“За съжаление, през последните години виждаме, че близки до властта медии са получавали подобно привилегировано отношение, а когато то бъде прекратено, обикновено се прави опит това да се представи като репресия и да се представи като заплаха за свободата на словото. Само че, ако дадена медия е получавала по-благоприятни условия от държавата или от дадена община, това е точно обратното на мечтаната ненамеса на държавата в медиите. Затова и прекратяването на тези условия не може да се разглежда като заплаха за свободата на словото, а напротив, това е условие за справедливо третиране на медийния сектор. Както другите медии си плащат наемите и консумативите, това трябва да важи за всички”, посочват в позицията си от АЕЖ.

Оттам обаче правят и уговорката, че всяко действие на властта, което засяга медии, трябва да е добре преценено, да е съразмерно и да не дава основания за съмнение, че се атакува свободата на словото.

Минеков: В петък започва местенето на централата на ГЕРБ

Министърът на културата Велислав Минеков посочи късно вечерта в понеделник, че продължава с инициативата си за изваждане на централата на ГЕРБ от Административната сграда на НДК, като конкретни дествия ще бъдат предприети този петък.

“Продължаваме със същите усилия (за централата на ГЕРБ - б.а.). Аз не съм забравил и ще настоявам още в петък да започнем действия за тяхно преместване. Нямаме време за губене”, коментира пред “Денят с Веселин Дремджиев” министърът на културата Велислав Минеков.

"Тези два етажа са взети с абордаж. За първи път като министър Росен Плевнелиев пише, че те са с отпаднала необходимост за НДК и щом дворецът ги дава под наем, те са му в повече и са излишни. Данаил Кирилов като областен управител ги присвоява", уточни Минеков.

От пресцентъра на ГЕРБ коментираха пред Mediapool, че нямат никакви кореспонденция по казуса с държавата и са научили за “действията по премахването” от участието на Минеков в “Денят”.

“Министърът на културата освен че не промени подхода си, вчера обяви, че ще извади и ГЕРБ от централата ѝ. Това е безпрецедентно изявление на представител на правителството в последните 31 години. ГЕРБ е втората политическа сила. ГЕРБ не дължи абсолютно никакви суми на държавата за централата си, за разлика от други партии. И ние сме против, която и да е партия да бъде вадена от централата ѝ, така както се опита да направи областния управител с БСП преди 1 месец”, коментира Тома Биков по време на флашмоба пред МК.

Той предупреди, че ако се опита МК да извади ГЕРБ от централата, ще се сблъска “челно със стена”. Биков посочи, че партията има стотици хиляди привърженици.

“Ние призоваваме и Румен Радев и служебните му министри да не пречат на България да излезе от политическата криза. Ако решат да пречат ще видят много тежък отпор от наша страна”, предупреди Биков.

ГЕРБ, мисирките и пуйките

През последните години на управлението на ГЕРБ медиите бяха изолирани и неглижирани. Лидерът на партията Бойко Борисов неведнъж е наричал представителите на медиите "пуйки" и "мисирки", а от партията приемаха това поведение за нормално.

В края на последния мандат на Борисов като премиер това отношение достигна нови нива. Тогавашният председател на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ изолира журналистите от депутатите. Всичко започна през март миналата година, когато с аргумента за противодействие на разпространението на коронавируса, журналистите бяха затворени в зала "Запад" на историческата сграда на Народното събрание. По-късно се оказа, че това е прелюдия към преместването на депутатите в бившия Партиен дом, където имаше "журналистически изолатор" - представителите на медиите бяха отделени от депутатите и натикани на приземния етаж в стая без вентилация.

Последваха подписки и позиции на международни организации, но от ГЕРБ така и не преосмислиха позицията си и държаха журналистите изолирани от депутатите.

Така в продължение на месеци бе зачеркната 30-годишната традиция журналисти, депутати и посетители на парламента да имат равен достъп до общите помещения в сградата на парламента и да могат да говорят свободно.

Представителите на медиите получиха свобода да се движат в сградата на парламента едва след изборите през април тази година, когато председателят на Народното събрание вече не беше от ГЕРБ, а депутатите се върнаха в историческата сграда на парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?