ГЕРБ, БСП и ДПС игнорират призивите на протестиращите за програмен кабинет, искат избори

Президентът: Намираме се в политическа криза. България и светът ни гледат

Лютви Местан и Сергерй Станишев, Сн: БГНЕС

Лидерите на трите най-големи политически партии, от които зависи дали ще има програмно правителство и работещ парламент, за каквото настояват десетките хиляди протестиращи, са твърди в решението си да не поемат мандат за програмен кабинет и да се върви на предсрочни избори при назначено от президента служебно правителство с ограничени правомощия. Такова е развитието на събитията в понеделник, когато премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов получи и върна на Росен Плевнелиев проучвателния мандат за сформиране на кабинет в рамките на този парламент. БСП и ДПС незабавно отхвърлиха задочната му покана те направят такова.

Всички те са вече в режим на предизборна кампания и уреждане на сметки помежду си, тотално игнорирайки ескалацията на общественото напрежение и размаха на протестите, които очевидно вълнуват само президента Росен Плевнелиев. В понеделник той за пореден път даде да се разбере, че гледа на предсрочните избори като последен ход, опитвайки се намери подкрепа от партиите за разрешаване на създалата се криза. А тя вече съвсем не се изчерпва със закани към досегашните управляващи да напуснат политическата сцена и да им бъде търсена съдебна отговорност. Все по-настойчиво звучат призиви да не се плащат сметки за ток и парно, което, без съмнение поставя в непредвидима ситуация финансовите планове не само на ЕРП-тата и топлофикациите, но и на НЕК и на всички по веригата.

Масло в огъня наля Бойко Борисов, който след връщането на мандата обвини БСП и ДПС, че са го свалили чрез "метеж", "не по конституцията" и ги прикани "да си направят" правителство с подкрепата на Синята коалиция и "Атака". Той щял да им отпуска по 20 депутати на ден за кворум в парламента.

БСП и ДПС му отвърнаха, че си играе на опозиция и прави отчаян театър, за да спаси партията си.

Станишев: Президентът час по-скоро да сформира служебно правителство

Лидерът на БСП Сергей Станишев призова президента Росен Плевнелиев да не бави излишно даването на мандатите на следващите парламентарни сили и час по-скоро да сформира служебно правителство:

"Ние нямаме намерение да формираме каквото и да било правителство в рамките на този парламент. Механизмът е да има предсрочни парламентарни избори", каза той.

След това изложи вижданията си какво трябва да е служебното правителство, като му вмени отговорности на програмно правителство. "Служебното правителство трябва да бъде непартийно. То трябва да бъде съставено от експерти с ясна програма за действие, спешни мерки за стабилизиране на икономиката, доходите на хората и финансова стабилност. Второ, казване на реалното състояние на държавата, без да се прикриват нещата, които са останали в наследство от правителството на г-н Борисов и трето - подготовка на едни честни, свободни избори, преброени по почтен начин", заяви Станишев.

Предложението на Борисов е истерично

Той определи като несериозно и истерично предложението на премиера в оставка Бойко Борисов БСП и ДПС да вземат мандата, за да съставят правителство, като ГЕРБ им "услужи" с 20 депутати за попълване на мнозинството.

"Просто се чудя дали да коментирам толкова несериозно истерично изявление, което не отива на бивш министър-председател на държавата...Ето по такъв начин се управляваше държавата три и половина години и резултатите са налице. Най-лошото е, че г-н Борисов очевидно не разбира не само защо си отиде, хората поискаха да си ходи. Не разбира какво е направил на хората, до какво състояние на отчаяние ги е докарал, за да излязат толкова масово на улицата", заяви Станишев.

Самият той не се ангажира с нищо по отношение на исканията на протестиращите.

ДПС: Няма как Борисов да се опита да ни прехвърли отговорността

ДПС също съобщиха, че няма да правят опит за съставяне на правителство, нито пък ще участват в друго такова, излъчено от това Народно събрание.

"Няма как да заработи и сценарият му (на Борисов -бел.ред.) за пореден път да се опита да прехвърля отговорността върху други политически сили, заемайки парадоксалната позиция да се яви опозиция на себе си, ще рече на собственото му управление", заявява лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от партийния пресцентър.

"ДПС изразяват готовността си да поемат своята отговорност за приемането на необходимите текстове във парламента, които биха помогнали за решаване на належащите проблеми на българските граждани, преди неговото разпускане", допълва той.

ДПС смята още, че кабинетът на Бойко Борисов и парламентът са изчерпали своите възможности.

Следващо важно събитие е извънредният Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), свикан от президента във вторник.

Президентът: В политическа криза сме, България и светът ни гледат

"Многократно заявих своята позиция, че актуалната политическа обстановка в страната е напрегната, ние се намираме в политическа криза", каза Росен Плевнелиев след срещата с Бойко Борисов. "Хората протестираха в неделя, те също дадоха ясен сигнал, и изразиха позицията си, че имат искания, но всички ние работим за стабилност и за резултати в интерес на нацията и на хората. Тези искания бяха много бързо предоставени на всички компетентни институции, за да можем да бъдем максимално полезни в ситуацията, в която се намираме", допълни Плевнелиев.

Засега нито една парламентарна партия освен ДСБ не се е ангажирала с конкретен отговор на исканията на протестиращите. Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви в понеделник за пореден път, че предлагат програмно антикризисно правителство. Съставът му е да е експертен, посочен от президента и подкрепен от парламента, който да остане да работи до редовните избори през юли, натоварен с конкретни задачи като приемане на антимонополни мерки. Този план засега не среща подкрепа отникъде.

Плевнелиев заяви, че в сряда ще връчи проучвателен мандат на БСП за съставяне на правителство, а ако те откажат, в четвъртък ще направи обръщение в Народното събрание, в което ще даде пълна яснота по процеса оттам нататък, ден по ден, а в петък ще връчи мандата на ДПС.

Ако и ДПС откаже, в понеделник, 4 март, президентът ще оповести задачите и приоритетите на служебното правителство и вероятно най-рано между сряда и петък другата седмица ще може да се посочат и хората, които ще застанат с името си в тази трудна и тежка ситуация в държавата.

Президентът не може да назначава програмно правителство, по конституция той назначава служебно правителство, подчерта Росен Плевнелиев в отговор на исканията на протестиращите, с които се срещна в неделя.

Президентът предупреди, че държавата и тази седмица ще е под светлината на прожекторите не само от гражданите, но и от Европа и от света, затова очаква и апелира за отговорно отношение от всички. Държавният глава обясни, че вече работи по исканията на протестиращите. Те са разпратени към всички компетентни институции. В Обществения съвет, поискан от тях, ще има работодателски организации, граждани, представители на граждански организации, на синдикатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?