ГЕРБ, БСП и ДПС ще разследват дали Русия и Турция се месят в България

Анкетната комисия ще е на паритетен принцип и ще работи два месеца

Четин Казак (ДПС), сн. БГНЕС

ДПС внесе във вторник проекторешение в парламента за създаването на временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България.

Предложението е подкрепено от 72-ма депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичния фронт и Българския демократичен център, като засега не е подписано от Реформаторския блок, "Атака" и АБВ.

Депутатът от ДПС Четин Казак обясни, че комисията ще работи два месеца и ще изиска информация от МВР, външно министерство и специалните служби, като засега не се предвижда да изготви доклад за работата си.

"Комисията е за проучване. Очакваният ефект е да се изясни дали е имало действия, факти и обстоятелства за намеса, от страна на тези две държави", коментира Четин Казак.

Комисията ще бъде сформирана на паритетен принцип и в нея ще бъдат включени 16 народни представители – по двама от всяка от осемте парламентарни групи, но без независими. Казак заяви, че очаква председателят да бъде излъчен от ГЕРБ, като най-голяма парламентарна група.

Казак заяви, че "комисията е плод на широки консултации между всички групи", но в същото време посочи, че не са водили разговори с Реформаторския блок и "Атака", а от АБВ са отказали да се подпишат.

Още в понеделник ДСБ настоя да се разследва чуждото влияние в България върху политиката и управлението. Радан Кънев поиска да се проверят връзките на Ахмед Доган и Делян Пеевски с Русия и на Лютви Местан с Турция.

Според Четин Казак обаче идеята за комисията била представена от колегата му Мустафа Карадайъ още в петък, след като станало ясно, че МВнР не разполага с информация Турция да е забранила на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски да влизат на територията ѝ.

"Чухме за искането на Радан Кънев, но комисията, която ние предлагаме, е най-подходяща", коментира Четин Казак.

От ДПС уточниха още, че създаването на подобна комисия се налага, "поради разгласените през последните седмици в публичното пространство, в това число и в медиите, факти, обстоятелства и твърдения за намеса на определени официални представители (политици, дипломати и др.) на Република Турция във вътрешнополитическия живот на страната".

В мотивите на проекторешението се посочва още, че е било публикувана информация за "оказван натиск върху български политици, партийни активисти и представители на местните власти във връзка с дейността и решенията на български политически партии".

"От друга страна паралелно с това се появиха и упорито се разпространяват твърдения, че определени български политически партии системно прокарват в българския обществено-политически живот интересите на Руската Федерация и са се поставили в услуга на тази държава. Тези твърдения с основание будят тревога сред българското общество и поставят сериозни въпроси, свързани с националната сигурност, суверенитета и независимостта на вътрешната политика на Република България", се казва още в мотивите на вносителите.

Споделяне

Още по темата

Още от България