Народното събрание започна последна сесия преди изборите

ГЕРБ: Да се държим отговорно! Станишев: Късно е, либе, за китка. ДПС: Корупцията мирише на гербери

Десните с рецепта за потърпевшите от болната икономика

ГЕРБ: Да се държим отговорно! Станишев: Късно е, либе, за китка. ДПС: Корупцията мирише на гербери

Новата сесия на 41-то Народно събрание, последна преди изборите това лято, започна в сряда с "прагматична молба" на ГЕРБ към останалите партии за отговорно политическо поведение и съгласие по националните приоритети. Декларацията бе прочетена от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който използва случая да обяви актуалната официална позиция на партията за референдума, сменена съвсем наскоро от премиера Бойко Борисов от "за" на "против" изграждане на нова АЕЦ.

В отговор на апела му "да си стиснат ръцете и поне веднъж да покажат, че в НС са един отбор, който работи за по-добър живот на гражданите", лидерът на БСП Сергей Станишев отвърна с "Късно е, либе, за китка". Всички години на управлението на ГЕРБ досега бяха тотално отрицание на реалния диалог и компромиса. Вие разбирате консенсуса, съгласието и диалога като изпълнение на волята на вашата партия, обърна се Станишев към управляващите.

ГЕРБ: Да не политиканстваме

Преди това Красимир Велчев заяви: Молбата ми е прагматична - не за мен, не за ПГ на ГЕРБ или правителството на Бойко Борисов, тъй като ние нямаме нужда от патерици, напротив, като силна и балансираната партия ГЕРБ призовава да разбием заедно модела, който хората ненавиждат, но са принудени да търпят вече 23 години.

По-конкретно Велчев поиска политиците вляво и вдясно да не използват парламентарната трибуна, и то особено в месеците преди изборите, за политиканстване и прояви, които "отвращават хората от политиците". По думите било парадоксално, че след като народните избраници попаднат в сградата с надписа "Съединението прави силата", я превръщат във Вавилонската кула.

Приоритетите на ГЕРБ – от икономика и здрави до специалните служби

До изборите през юни Народното събрание ще се занимава основно с икономически законопроекти, стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Сред очертаните приоритети през оставащите до края месеци са социалната сфера, здравеопазването, образованието.

Една от първите стъпки в икономическата сфера ще  е да преразгледаме върнатите от президента текстове от промените в Закона за насърчаване на инвестициите, обяви още той.

Чрез промени в Кодекса на труда народните представители от мнозинството обещаха да регламентират договора за стажуване като самостоятелен вид договор.  Още

В изказването си Велчев изброи досегашни успехи на ГЕРБ, както и такива, които ще постигне в предстоящата парламентарна сесия.

"Късно е, либе, за китка"

"Късно е, либе, за китка" – отвърна лидерът на БСП Сергей Станишев. Това, към което призовавате, няма база да се реализира, защото отхвърляте постоянно свършеното от всички преди вас, каза той и напомни, че миналата година от 25 законопроекта, внесени от Коалиция за България, е приет един. Няма как да се реализира това фалшиво съгласие, защото различията станаха твърде дълбоки и те са същностни, настоя Станишев.

Това, което мъчи най-много българите днес, е неработещата държава, бедността, нефункциониращата икономика, безработицата, корупцията - неща, които вие трябваше да преборите, обърна се той към управляващите.

Станишев коментира свършеното по седемте приоритета, изброени от премиера Бойко Борисов при встъпването му в длъжност. Според него ГЕРБ са
увеличили бедността в България, бизнесът е подложен на постоянен рекет, убита е свободната конкуренция, а корупцията се е превърнала в централизирана система, политически ръководена. По думите му случаят в Несебър е много ясно доказателство за това. Съдебната система няма независимост заради скандалите с избора на главен прокурор, каза председателят на БСП.

Затова основният въпрос тази година за всеки човек в България е харесва ли начина и статуквото, по който живее, или иска промяна, заяви Станишев, говорейки вече за предстоящите избори. Важната политическа задача за БСП е да гарантира, че няма да направите това, което направихте през 2011 г., че изборите ще бъдат по реалната воля на българските граждани, без натиск, без страх, без купуване и при честно преброяване, посочи той.

Десните предлагат закони за потърпевшите от болната икономика

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов акцентира в изказването си на референдума на 27 януари, когато гражданите са призовани да кажат дали са "за" или "против" изграждането на нова АЕЦ. Костов призова Станишев на пряк дебат по темата, а ГЕРБ да определят окончателната си позиция.

Костов настоя ГЕРБ да върнат за преразглеждане Изборния кодекс, чието приемане бе блокирано в края на миналата година от опозицията, която настоява законът да отговори на препоръките на ОССЕ за честни избори.

"Ние трябва да намерим като страна вече с цялата си ангажираност пътя мониторингът да бъде прекратен върху демократичната система на страната, която в момента се счита за некачествена", заяви Костов.

Той акцентира и върху болната икономика.

"350 000 фирми се пререгистрираха от 700 000 през 2001 г. От тях в 175 000 няма заети, освен един човек, който се осигурява. Това са фирми във фризера, ние не се гордеем, че се оправдаха нашите прогнози, не се гордеем, че ви предупреждавахме, че трябва да изпълните програма за противодействие на кризата с радикални реформи. Призоваваме да бъдат приети поне два законопроекта, които могат да подобрят нещата", каза Иван Костов.

"Това е да подкрепите едни промени на правилата и условия на защита на заетите при фирмена несъстоятелност. Ние ще предложим такива промени, които да дадат по-широк достъп до фонда на обезщетение. Второ, ще предложим промени в Закона за обществените поръчки, така че да се гарантира на малките и средни фирми да получат задължително от спечелилия обществената поръчка дължимите им суми за извършените от тях строително-монтажни работи. В момента фирмите изпълнители просто газят своите контрагенти", каза Костов. Според него, това ще е глътка въздух за строителния отрасъл.

"Настояваме НС да приеме мораториум срещу застрояване в защитени терени, който тихомълком беше заобиколен от управляващите от ГЕРБ. Целта ни е да не допуснем нови скандали от типа на този за застрояване на дюните в Несебър от приближен на вицепремиера Цветан Цветанов", заяви още лидерът на ДСБ.


ДПС: Корупцията в България мирише на гербери


В изказването си за новия парламентарен сезон зам.-председателят на ДПС Лютфи Местан изтъкна, че "корупцията в България има един-единствен мирис - мирише на
гербери".

Управлението се превръща в основен генератор на корупция, заяви той. Демократичната система дефектира. Проблемът с възстановяването на реалната
демокрация е основен за изхода от кризата, защото дефектиралата
демокрация има за ефект дефекти на икономиката, каза Местан и допълни, че с дял 31.9 на сто от БВП България е шампион по сенчест бизнес в ЕС.

Малкият и средният бизнес е смачкан от това управление, затова е високата безработица и обедняването, каза зам.-председателят на ДПС.


Страната се нуждае от алтернативно управление, което да възстанови реалната демокрация, съответно - честни избори и елиминиране на риска от подменен вот, заяви Местан. Той поднови предложението на ДПС за консултации на високо ниво за Изборния кодекс, за да се осигури рамката за честния вот, и определи отказа на ГЕРБ да участва в такива консултации като безотговорно.

Местан съобщи, че ДПС ще поиска ОССЕ да се ангажира с тотално наблюдение на целия изборен процес в България. Гражданите са изправени пред дилема - ГЕРБ или демокрацията, заяви той и изрази надежда, че парламентарният вот щял да роди правителство на ясните национални приоритети, зад което ще стои широка подкрепа от партии с валидирана през годините безспорна легитимност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?