ГЕРБ даде на заден по скандала "Хохегер"

Нямало лошо да се лобира за България, в един глас обявиха премиерът и земеделският министър

Министърът на земеделието Мирослав Найденов се извини на пиар-консултанта Моника Йосифова в студиото на Нова телевизия в петък, след като няколко дни по-рано я обвини, че е била главно действащо лице в скандала в Австрия с известния лобист Петер Хохегер. Оневинителни думи към Йосифова отправи и премиерът ГЕРБ по същото време пред БНТ.

В момента анкетна комисия на австрийския парламент разследва лобиста и бившия вътрешен министър Ернст Щрасер заради съмнения за корупция. Както стана известно, Щрасер се е срещнал през 2006 г. с премиера Сергей Станишев, вечеряли са заедно и са обсъдили въпроса за подобряване на имиджа на България пред членките на ЕС, скептично настроените към приемането ѝ.

Заради отправените към нея от страна на Найденов обвинения Йосифова обяви, че ще си потърси правата в съда. Тя се закани и на вътрешния министър Цветан Цветанов заради същите обвинения от негова страна.

Резкият завой в петък бе направен, след като предния ден се оказа, че и лица, близки до ГЕРБ, също са работили с Хохегер. Тази новина дойде като студен душ за управляващите, които с удоволствие и за свои нужди използваха скандала, за да ударят по БСП и в частност по Станишев.

Пред телевизията Найденов каза: "За имиджа на България трябва да се работи и това е правилно. Лобизмът не е лоша дума. Ние трябва да търсим лобисти в ЕС, а ако нас ни търсят като такива, още по-добре".

След което Найденов обяви, че ще поднесе извиненията си лично на Моника Йосифова, ако тя се е почувствала лично засегната. "Моето послание към госпожа Йосифова не е лично, няма значение с кого живее", допълни той, намеквайки за всеизвестния факт, че Йосифова живее с бившия премиер и очевидно главен политически противник на ГЕРБ Сергей Станишев.

По същото време пред БНТ премиерът Бойко Борисов също направи завой по охотно поддържания от ГЕРБ скандал с австрийския лобист и оправда Моника Йосифова.

"Много ясно трябва да се разделят нещата. Частните компании, които участват в процеса за създаване на имидж на страната, си гонят своя интерес", каза Борисов.

"Ние не делим компаниите на "свои" и "чужди". Разбирам, че тя (Йосифова – бел. ред.) е спечелила конкурс и работи с нашите министерства сега, по времето на нашето управление. Значи тя умее, знае и може да работи", коментира той.

Борисов заяви, че в случая Моника Йосифова се държи "много по-мъжки" и се опитва да се отбранява, без да има абсолютно никакъв смисъл. "Нея никой не я обвинява. Тя вина няма. И това, че тя живее сега при Станишев, няма никакво значение", каза Борисов и посъветва Йосифова да не се занимава със съд, защото "тогава сигурно ще възникнат истинските ѝ проблеми с начина на всичките тези неща", намеквайки за тиражираните в публичното пространство твърдения, че голяма част от платените от правителството на Станишев пари за лобистката кампания на Хохегер са се върнали в България към фирмата на  Моника Йосифова.

Премиерът се опита раздразнено да омаловажи участието на съветника в Министерския съвет по въпросите на еврофондовете Юлияна Николова в проект на лобистката компания. Той обясни, че не вижда връзка между ГЕРБ и това, че "някои хора някога са писали на пишеща машина някакви документи и после са ги носили за подпис".

Според личните разяснения на Юлияна Николова от предния ден оглавяваната от нея неправителствена организация Европейски институт е участвала като подизпълнител в проект на Хохегер в България, но тя лично не взела никакви пари.

А бившият съветник на финансовия министър Ивайло Георгиев, който в момента е в ръководството на НДК, обясни, че е работил в "Хохегер България" по различни проекти, свързани с изграждането на имиджа и налагането на марката на големи европейски търговски компании.

От думите на Георгиев и Николова става ясно, че са били ангажирани с работа в пиар-компанията, силно различна от "печатането на машина".

Аферата "Хохегер" продължи своя ход и в петък. Пред в. "Капитал" Петер Хохегер обяснява, че е бил потърсен от Моника Йосифова с предложение да работи за българското правителство.

"Тогава тя ни покани на разговор, на който ни представи премиера Сергей Станишев. Това беше някъде през 2006 г. На този разговор взех Ернст Щрасер. Той трябваше да каже как се приема България сред европейските министри на правосъдието и на вътрешните работи", заявява Хохегер, опровергавайки първото нервно отричане на Йосифова след избухването на скандала, че познава Хохегер. Впоследствие тя си "спомни", че го познава.

По думите на лобиста пред "Капитал" на вечеря, организирана от Йосифова, австрийци и българи са се разбрали как да работят заедно през следващите години.

Хохегер разказва с подробности за работата си, свързана с България: за задачата си около първата сделка с "Мобилтел" през 2002-2003 г., за отношенията си с правителството на Станишев, за поводите, по които той и хора от "Хохегер БГ" са се срещали с ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?