ГЕРБ дала на Васил Божков всички големи поръчки за софтуера на тотото

Направете сметка кой кой е в този цирк, призова служебният министър Андрей Кузманов

Министър Андрей Кузманов, Снимка: БГНЕС

Всички големи поръчки за софтуера на държавния тотализатор през последните 10 години са отивали във фирми или консорциуми с участието на избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков. Това се е случвало дори в периода, когато лотариите на Божков и държавното тото бяха преки конкуренти.

Разкритията направи във вторник служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов.

По негови данни от 2011 г. насам всички по-значими поръчки на тотото, касаещи софтуера, се печелят от "Декарт" или от консорциуми, в които фирмата участва (например консорциума "Галоа"). Общата стойност на четири договора, подписани в рамките на десет години, надхвърля 20 млн. лева.

Договорът с "Декарт" е прекратен едва в началото на юни тази година, след като фирмата влиза под номер 9 в списъка на САЩ на санкционираните по глобалния закон "Магнитски" заради свързаност с Васил Божков.

"На 7.10.2011 г. тотото обявява открита процедура по Закона за обществените поръчки с предмет: "Разработване и внедряване на информационни и комуникационни системи за приемане на залози в реално време за хазартни игри, организирани от "Българския спортен тотализатор". Тя включва цялостно хардуерно и софтуерно оборудване за два центъра за данни и 1700 броя терминални устройства. За изпълнител е избран консорциум "Галоа", с който на 30.12.2011 г. е сключен договор в размер на 14 849 000 лв. без ДДС", обясни Кузманов. По думите му в този консорциум участват фирмите "Декарт" и "Ай Си Ес".

На 27.06.2013 г. тотото открива процедура по договаряне без обявление на възлагане на обществена поръчка с предмет: "Доставка на допълнително количество терминални устройства". Тя е възложена отново на консорциум "Галоа" с договор за сума в размер на 3 297 500 лв. без ДДС.

На 2.04.2015 г. се открива друга процедура с предмет: "Надграждане на приложен софтуер на съществуващата централна компютърна система и допълнителна доставка терминални устройства". Поръчката пак е възложена на консорциум "Галоа" и е за 860 000 лв. без ДДС, каза Кузманов.

На 27.11.2017 г. тотото обявява открита процедура с предмет: "Надграждане на съществуваща централна компютърна система за приемане и обработка на залози". За изпълнител е избрана фирма "Декарт" ООД, с която е сключен договор от 1.08.2018 г. на стойност 2.1 млн. лв. без ДДС", допълни Кузманов.

Министърът подчерта, че прави впечатление, че всички големи поръчки се печелят от въпросните фирми, свързани с Божков.

"Днес фирма "Декарт" е на 9 място в "Магнитски", свързана фирма с г-н Божков. След тази проверка ми стана ясно поведението на министър Кралев след изява за младежките програми, по която той в офиса на ГЕРБ тропаше по масата и казваше: "моето министерство", "моите служители", "моите кашони". Явно и тук е било неговото министерство, защото цялото предно правителство се бореше срещу Васил Божков. Излиза, че правителството се е борило, а министерството на г-н Кралев не се е. Направете си сметка кой кой е в този цирк", заяви Кузманов.

Той обяви, че след негово разпореждане от 4 юни 2021 г. "Българският спортен тотализатор" започва да използва автономен приложен софтуер за централизирана компютърна система и всякакви отношения по договора с "Декарт" са прекратени.

По думите на Кузманов нещата в спортното министерство "започват да придобиват малко криминален вид".

Министърът припомни и разкритията на Сметната палата от миналата година, според които държавният тотализатор умишлено е държан на колене пред лотариите на Божков чрез лошо финансово управление и нелоялна конкуренция от страна на въпросните частни игри.

За целия 5-годишен период от 2014 г. до 2018 г. включително тотализаторът неизменно отчита загуба, която е нараснала около 3 пъти – от 3.6 млн. лв. през 2014 г. на 10.2 млн. лв. през 2018 г.

Държавният оператор отчита намаляващи приходи – от 178 млн. лв. през 2014 г. на около 162 млн. лв. през 2018 г. на фона на гигантския ръст на оборотите на фирмите на Божков "Ню Геймс" и "Националната лотария", достигнали постъпления от над 1 млрд. лв. през 2017 г. и 1.5 млрд. лв. през 2018 г.

За 2019 година загубата на тотализатора е още по-грандиозна в сравнение с предходните години - 27.5 млн. лв.

"Тези системни загуби водят и до намаление на собствения капитал на предприятието. Докладът за 2020 ще излезе през септември, тъй като такава е държавната процедура относно отчитането на такъв тип държавни предприятия и тогава ще се види дали има подобрения или тотото продължава да върви надолу", каза Кузманов.

На фона на намаляващите си приходи тотализаторът е правил твърде високи отчисления към министерството на спорта, пише в одита на Сметната палата.

"Размерът на вноските за спорт към Министерството на младежта и спорта е значително по-висок от оставащата печалба след данъци. Вследствие на това, предприятието отчита постоянни загуби, които нарушават финансовата му стабилност", посочи в одита си Сметната палата. През 2014 г. тотализаторът е отчислил на спортното ведомство над 29 млн. лв., а през 2018 г. - над 25 млн. лв., които формират над 90% от бюджета на министерството за спортните федерации.

Според палатата това са твърде високи вноски на фона на възможностите на тотализатора след плащането на дължимите данъци и такси за хазарт. Одитът на Сметната палата потвърди, че след 2014 г. конкурентните предприятия на тотализатора – всичките свързани с хазартния бос Васил Божков, са плащали между 42% и 49% от дължимата такса за хазарт на фона на внасяното от тотото. Така, според Сметната палата, държавното предприятие е било принудено да работи в условията на нелоялна конкуренция.

"Съществен е размерът на задълженията към участниците в хазартни игри - в размер на 39 164 000 лв., които са се увеличили спрямо 2018 с 14 581 000 лв. Не се организирани и провеждани целеви тиражи. Прави впечатление завишените разходи за външни услуги – например за изготвяне на рекламни материали, при положение че "Българският спортен тотализатор" разполага с голям персонал. Като заключение, искам да ви кажа, че всички тези констатации са предадени на компетентните органи за доразследване. Ние не сме разследващ орган", посочи Кузманов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес