Според Валери Симеонов:

ГЕРБ дали съгласие за оздравяването на КТБ

С Патриотите се разбрали за ограничаване на социалните помощи само до трето дете, за час по родолюбие и всекидневна физкултура

ГЕРБ дали съгласие за оздравяването на КТБ

ГЕРБ и Патриотичният фронт са на едно мнение, че Корпоративна търговска банка, в която одиторите установиха загуби за над 4 млрд. лв., трябва да бъде оздравена. "Имаме пълно съвпадение за КТБ - търсене на изход чрез заем или чрез фалит, но спешно трябва да се оздрави," каза съпредседателят на ПФ Валери Симеонов в четвъртък пред бТВ, малко след преговорите между двете формации, приключили със съгласие за сформиране на правителство.

"Не може да не се стигне до оздравяване. Там са вложенията не само на граждани, но и на много фирми, включително големи. На едно мнение сме", каза Симеонов.

Освен това Управителният съвет на БНБ и ръководството на "Банков надзор" ще бъдат извикани в Народното събрание да дадат обяснения защо са бездействали четири месеца.

По думите му ГЕРБ и ПФ са на мнение, че АЕЦ "Белене" не трябва да се строи, а газопроводът "Южен поток" да се осъществява, ако не нарушава правилата на ЕС, но и ако е доказана ползата за България.

Постигнат е консенсус, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма трябва да се раздели, а това на спорта – да се закрие.

ГЕРБ се е съгласил още да има дисциплина "Родолюбие" в училище, часове по физкултура всеки ден и обучение по военно дело и гражданска защита в средния курс.

Оградата с Турция ще бъде завършена, ще опашем цялата граница с Турция, но не на цената на Орешарски от 3 хил. лв. на квадратен метър, каза още лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Освен това ГЕРБ са се съгласили ограничаване на социалните помощи само до третото дете.

Другите теми на съгласие са за ревизия и одит в енергетиката, въвеждане на мораториум върху износа на необработена дървесина и узаконяване на незаконните постройки до 100 кв. м, което ще реши проблемите на селското население.

По думите на Симеонов разминаване се е очертало във вижданията на здравноосигурителния модел. ПФ настоява монополът на Националната здравноосигурителна каса да бъде разбит с вкарване на частни каси, а ГЕРБ са предпазливи по финансови причини.

Патриотичният фронт е склонил да отложи за по-далечното бъдеще искането си за намаляване на ДДС върху стоките от първа необходимост, защото приел безпокойството на ГЕРБ за изпълнението на бюджета.

Валери Симеонов каза още, че ПФ има проблем с Народна партия "Свобода и достойнство"(НСДП) на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок, евентуалният трети партньор в бъдещото управление. Тя е създадена по модела на ДПС и е вредна за България, каза Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?