ГЕРБ дарява 80 000 евро на осъдения в Гърция пилот Янко Стоименов

ГЕРБ ще дари 80 000 евро на осъдения в Гърция български пилот Янко Стоименов, съобщиха в понеделник от управляващата партия.

 

"Бойко Борисов лично се ангажира с подпомагане на Янко Стоименов, както с всякакви правни възможни средства, така и по негово предложение се взе решение от субсидията на ПП ГЕРБ да бъдат преведени незабавно сумата", заяви административният секретар на ПП ГЕРБ Цветомир Паунов на пресконференция в понеделник.

 

Пилотът трябва да изплати 76 650 евро, след като Апелативният съд в Гърция го призна за виновен по делото за катастрофата на самолета на кипърската компания "Хелиос" през 2005 г., при която загинаха 121 души. Той е признат за виновен по обвинение, заедно с колегите му са допуснали некомпетентни пилоти да управляват самолета.

 

Наказанието бе превърнато във финансово обезщетение като за всеки ден от десетгодишната присъда българинът трябва да заплати по 20 евро или около 73 хиляди евро на подсъдим. Крайният срок за плащането на сумата е 14 февруари.

 

"ПГ на ГЕРБ също се включва с 2000 лв., които вече са в сметката в помощ на Стоименов", обяви депутатът Емануела Спасова.

 

Според Паунов, "след като бъдат направени необходимите инициативи, сумата ще бъде, ако не цялостно, то поне частично", възстановена на партията.

 

"Премиерът пое лично ангажимента да окаже всякаква правна помощ и съдействие, това е и ясен сигнал към българските граждани, че ако изпаднат в сходна ситуация, може да разчитат на държавата и правителството", каза Паунов.

 

От Външно министерство съобщиха в събота, че водят консултации с кипърските власти с цел частта от делото срещу българския пилот Янко Стоименов да бъде прехвърлена в България.

 

Стоименов бе оправдан на две инстанции по наказателен процес по този случай в Кипър през 2009 г. През април 2010 обаче в Гърция започва паралелен процес със същите обвинения, като присъдата в Кипър не е взета предвид. Проведеният в Атина процес приключи на първа инстанция в рамките на 3 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?