ГЕРБ държи на коалиционно споразумение с всяка от патриотичните партии поотделно

Поисканото от ОП увеличаване на пенсии няма как да стане, обмислят се "добавки"

Снимка: БГНЕС

Спечелилата изборите партия ГЕРБ ще настоява коалиционното споразумение и програмата на евентуалното съвместно правителство с "Обединените патриоти" (ОП) да бъде подписана не от името на националистическата коалиция, а от всяка формация, влизаща в състава ѝ – НФСБ, ВМРО и "Атака", научи Mediapool. Целта е поне формално всеки от лидерите на трите партии - Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров да бъде ангажиран с поетите отговорности във властта и така да се гарантира по-голяма стабилност.

Конкретният повод за тази идея са различните нагласи на тримата – Каракачанов и Сидеров изявиха желание да участват с министри в правителството, докато Валери Симеонов декларира от името на НФСБ, че не иска министерства, а депутатите му ще подкрепят управлението само парламентарно срещу съответни програмни ангажименти.

"От предходната коалиция се видя, че няма ли дадена партия представители във властта на видими позиции, може хем да си стои във властта, хем да ни изнудва. Това няма да бъде позволено отново", коментираха от ГЕРБ пред Mediapool.

В предишния управленски мандат Патриотичният фронт (НФСБ и ВМРО) подкрепяше кабинета "Борисов 2" само парламентарно, под предлог, че не иска позиции във властта, а само изпълнение на конкретна програма. Двете партии обаче перманентно намираха причини за недоволство и поставяха ултиматуми за оттегляне на подкрепата, ако не бъдат изпълнени техни определени искания, като нерядко между самите ВМРО и НФСБ избухваха вътрешни противоречия. Сега ситуацията е допълнително усложнена с присъствието на "Атака" в патриотичното обединение и твърденията, че то може да се разпадне.

Другата "поука" на ГЕРБ е от коалиционното партньорство с Реформаторския блок, чиито партии бяха в конфликт помежду си и през цялата 2016 г. половината от парламентарната им група бе част от управлението, а другата половина - от опозицията.

Към момента не е ясно как ще реагира ОП на предложението на ГЕРБ за отделни споразумения.

Борисов оглавява преговорите

ГЕРБ заявиха в понеделник, че предстои да трансформират предизборната си програма в управленска и на тази база да преговарят с трите партии от "Обединени патриоти".

Бившият финансов министър Владислав Горанов заяви в понеделник, че ГЕРБ са определили преговорния си екип и лидерът на партията Бойко Борисов лично ще оглави преговорите за съставяне на правителство. Това е промяна в подхода в сравнение с 2014 г., когато Борисов пое преговорите чак във финалната им фаза. Тогава основните параметри вече бяха договорени от преговорния екип на партията му, съставен от дамската тричленка Румяна Бъчварова, Менда Стоянова и Цецка Цачева.

Освен Борисов, в настоящия преговорен екип влизат заместникът му Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев. "Моята задача е да намерим правилния баланс между отделните партньори в една бъдеща коалиция, която да подкрепя или да участва в управлението. Бойко Борисов е признат в цяла Европа и за нас е безалтернативно той да е премиер, друго говорене са само слухове и вдигане на цената на по-малките партии", заяви Горанов.

По думите му в централата на партията се провеждат серия от работни срещи с цел предизборната програма на ГЕРБ да бъде превърната в управленска.

Той уточни, че се очертават приоритети и срокове за изпълнението им. Основен приоритет за ГЕРБ остава реформата в администрацията, в съдебната и социалната сфера и образованието. Горанов добави, че предстои ГЕРБ да събере новата си парламентарна група, с която заедно да бъдат утвърдени приоритетите за 44-то Народно събрание.

Без увеличение на пенсиите, пари има само за "добавки"

Най-силно пропагандираното искане от страна на "Обединените патриоти" – 300 лева минимална пенсия, няма как да се случи, заявиха пред Mediapool два независима източника от ГЕРБ. "Не просто няма да се случи. Няма да се случи и 200 лева минимална пенсия, защото истината е, че пари няма. Ние говорим за модернизация, да заработи бизнесът. Не можем да дадем всички пари за пенсии", коментираха от формацията.

Според тях максимумът, който може да се договори, е увеличаване на пенсиите под "форма на някакви добавки", но все още не е уточнено какви да бъдат те.

За да убедят "Обединените патриоти", че неизпълнението на това тяхно обещание няма да накърни особено имиджа им, от ГЕРБ изтъкват следния довод: "За нас са гласували повече пенсионери, отколкото за тях. За тях гласуват друг профил избиратели, така че не могат да ни обясняват, че заради този им ангажимент са попаднали във властта".

Съществен проблем: изборният закон

Друго съществено разминаване между ГЕРБ и ОП е по въпроса за въвеждането на чист мажоритарен вот, какъвто ангажимент пое партията на Борисов, за да изпълни волята на над 2 млн. души, гласували в националния референдум на "Шоуто на Слави". "Обединените патриоти" са против такава промяна.

"Тогава щем не щем ще търсим съгласие с Марешки, например", казват хората на Борисов, според които към момента с варненския бизнесмен, имащ 12 депутати в 44-я парламент, не се разговаря.

В ГЕРБ се обмисля при "компрометиране" на мнозинството да се ползва "винаги актуалната неформална подкрепа на ДПС". "Такива разговори никой не може да каже дали се водят. Ако се водят, то това се прави от Борисов и той не го споделя с никого", коментираха представители на ГЕРБ пред Mediapool.

"Няма опция да не направим кабинет"

Въпреки трудностите обаче ГЕРБ са твърдо решени да съставят кабинет. Една от амбициите на Бойко Борисов е той да бъде първият български министър-председател домакин на останалите лидери на ЕС по време на българското европредседателство догодина.

Освен това обаче идеята е кабинетът да е траен, а не са ограничен мандат, каквито бяха първоначалните прогнози на политическите анализатори. "Ние следващи избори, ако са в кратък период, няма да спечелим, тъй като ще изглеждаме като примадони – първо събаряме правителството, после печелим избори, а не можем да съставим ново", обясняват от ГЕРБ.

В партията освен това си дават сметка, че БСП вече е с много по-укрепнали позиции и няма никакви гаранции, че няма да излезе първа на едни следващи избори.

ГЕРБ успя да спечели предсрочните парламентарни избори на 26 март с 5.5% повече от БСП.

Партията обаче има едва 95 депутати, а необходимите за мнозинство са 121. От ГЕРБ изключиха сътрудничество в БСП и ДПС, затова опцията за официална коалиция на Борисов са "Обединените патриоти" (27 депутати), тъй като Марешки има 12 депутати – недостатъчни за мнозинство.

Първият разговор за подкрепа, макар и неофициален, беше в петък в централата на ГЕРБ с "Обединени патриоти". По информация на ГЕРБ разговорите ще продължат в сряда. По неофициална информация най-вероятно преговорите за кабинет ще вървят до края на април.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?