ГЕРБ държи на "златните" паспорти въпреки критиките на Брюксел

ГЕРБ държи на "златните" паспорти въпреки критиките на Брюксел

Управляващите възнамеряват да запазят схемата за продажба на гражданство срещу инвестиции, въпреки опасенията на Европейската комисия и критиките на Европейския парламент. В сряда парламентарната правна комисия прие на първо четене противоречиви промени в Закона за българското гражданство. Те предвиждат българско гражданство да не се предоставя срещу краткотрайни инвестиции, например покупка на ценни книжа.

Депутатите гласуваха предложението на Министерския съвет с 18 гласа "за".

Законопроектът отлежава повече от една година преди да бъде гласуван на първо четене от правната комисия. Той бе изработен върху анализ по темата за т.нар. златни паспорти на предишния главен прокурор Сотир Цацаров.

През лятото на 2019 г. Цацаров, в самия край на своя мандат, достигна до извода, че схемата със "златните паспорти" не работи и се обяви за премахването ѝ. Тогава той коментира, че чужденците не бива да получават паспорт само срещу инвестиции, защото "сериозните инвеститори имат и други законни възможности да получат гражданство".

Главният прокурор каза, че ако схемата все пак бъде запазена, трябва да се засили контролът. Преди това проверка на ДАНС за направените инвестиции в страната доведе до искане за отнемане на гражданството за седем души. В два от случаите става въпрос за руснаци, трима са египтяни, един е от Пакистан и един от Йордания.

Въпросните седем чужденци са придобили българско гражданство, купувайки държавни ценни книжа. Само в един от случаите обаче книжата са били съхранявани 6 месеца. Във всички останали случаи инвестицията е била веднага разпродадена.

Законопроектът на Министерския предвижда повече възможности за отнемане на гражданството при подобни случаи. Чужденците, които кандидатстват за паспорт, ще бъдат задължени да уведомяват Министерството на правосъдието при настъпили промени с инвестициите им.

В началото на 2019 г. Европейската комисия излезе с доклад, с които изброи многобройните лоши практики при продажбата на гражданство от българските власти. Веднага след това Министерството на правосъдието предложи схемата за продажба на паспорти да се ликвидира, но това така и не се случи.

В момента чужденци могат да получат български паспорт, ако вложат един милион лева в българско търговско дружество, което осъществява приоритетен за държавата проект. Другият вариант е да са пребивавали една година законно на българска територия и да са направили инвестиция от два милиона лева. Покупката на държавни ценни книжа се брои за инвестиция.

Кандидатите за паспорти и сега подлежат на внимателна проверка от ДАНС и МВР, които обаче и досега не са успели да убедят Брюксел, че си вършат добре работата. Малта, Кипър и България са единствените членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. Според доклада на ЕК тези държави не правят достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство.

Споделяне

Още по темата

Още от България