ГЕРБ: Днешният вот е вот на доверие за правителството

Борисов: Победата е за Плевнелиев и Попова, загубата щеше да е моя

ГЕРБ: Днешният вот е вот на доверие за правителството

Днешният вот е вот на доверие към правителството. Така от ГЕРБ оцениха в неделя вечер резултатите от първия тур на президентските и местните избори

Безспорно е, че имаме най-добрия резултат, безспорно, че това не е правено от друга управляваща партия, още повече в условията на толкова тежка финансова криза, заяви премиерът Бойко Борисов.


Борисов: Победата е за Плевнелиев и Попова, загубата щеше да е моя

Според него съсредоточаването на цялата власт в ГЕРБ е огромна отговорност. На нас властта не ни трябва, не е самоцел. Тя бързо се взема, но и много бързо пада. Народът не прощава нито на главозамайващите се, нито на самохвалците”, допълни той.

Той благодари на българите, "че разбраха и с този си вот потвърдиха, че трябва да харчим толкова, колкото изкарваме, за да бъдат следващите поколения истински европейци".


"Когато Плевнелиев победи, победата е за Плевнелиев и Попова. Ако бяха загубили, загубата щеше да е за мен", заяви Борисов на пресконференция в НДК, след което гарантира, че когато Росен Плевнелиев и Маргарита Попова отидат в президентството, ще им се обажда само по работа, както правел сега с президента Първанов.

Истински се надявам след тези избори всички вдясно и Мартин Димитров, и г-н Костов, да седнем и да се разберем как бихме могли да работим в полза на държавата и обществото, защото видяхте какви популисти има - едни щяха да вдигат доходите двойно, други щяха да ме уволняват, каза Борисов. Той добави, че от ГЕРБ биха "приели подкрепата на втори тур от център-дясното".


Плевнелиев: Тези избори пишат история

Тези избори пишат история, заяви кандидат-президентът на управляващите Росен Плевнелиев, който спечели 40 на сто от гласовете и следващата неделя отива на балотаж срещу кандидата на БСП Ивайло Калфин (около 30%).


Докато някои политически лидери говореха за страх, ние констатирахме висока избирателна активност, което говори за силно гражданско общество.


Според него тези избори развенчават мита, че вотът на турския етнос е монолитен.

Плевнелиев декларира, че няма да влиза в договорки с ДПС или "с когото и да било" за балотажа.


Освен това според него за първи път по средата на мандата една политическа партия печели сериозно доверие.


"Докато ние бяхме с кампанията "аз съм за”, всички останали бяха аз съм "против". Очевидно, българските избиратели не могат да бъдат впечатлени и не могат да бъдат спечелени с минало, с агресия и с манипулации. Ние даваме много ясна заявка за президентска двойка, която активно, надпартийно ще управлява", каза Плевнелиев.


Според него на втория тур изборът няма да е труден, защото ще бъде Плевнелиев срещу Калфин. "А ние сме много различни. Калфин е ляв, аз съм десен. Калфин е кандидат-президент на статуквото. 10 години е във властта. Заявка за трети мандат на Първанов. Аз съм – промяна", заяви кандидат-президентът от ГЕРБ.


Цветанов: Пробивът в смесените райони е успех на националната сигурност


Вътрешният министър и председател на изборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов специално подчерта, че на тези избори за първи път е бил разбит монопола в смесените райони, където ГЕРБ е направил голям пробив.


"Това е огромен успех и е успех и на националната сигурност", каза Цветанов.

Още по темата
Още от Избори 2011

Какви ще са разследванията на Нова телевизия занапред?