ГЕРБ договоря с БСП и ДПС завръщането си в парламента

ГЕРБ договоря с БСП и ДПС завръщането си в парламента

Има голяма вероятност ГЕРБ, която преди две седмици напусна Народното събрание и отказа да участва както в заседанията, така в комисиите, да се върне в парламента, научи Mediapool. Рязката смяна на стратегията е породена от няколко причини, сред които и тази, че при едни предсрочни избори, за каквито ГЕРБ настояваха, партията няма да получи мнозинството, на което разчита. Бившите управляващи разполагат с данни, че спадът в доверието към БСП и "Атака" не работи автоматично в тяхна полза, твърдят източници на Mediapool от партията.

 

Другата причина са настоятелните призиви на евролевицата и евродесницата "Атака" да бъде изолирана. На проведената във вторник дискусия в Европейския парламент за ситуацията в България Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС) си размениха взаимни обвинения за колаборациите на дъщерните им партии ГЕРБ и БСП с националистите на Волен Сидеров. Имаше обаче съгласие по въпроса това да не се допуска.

 

"Казаха ни, че не може две правителства поред – и нашето, и това на БСП, да зависи от благоволението на Сидеров”, разказаха от ГЕРБ.

 

Според източниците на Mediapool Бойко Борисов ще стъпи именно на тази европейска позиция, за да оправдае връщането на ГЕРБ в парламента, с което ще го легитимира като нормална, демократично работеща институция с управляващи и опозиция.

 

Това е жизнено важно за БСП и ДПС, но най-вече за социалистите и техния лидер Сергей Станишев, чиито позиции като шеф на ПЕС се клатят заради отявления съюз с "Атака". Управляващите оправдават този съюз с отсъствието на ГЕРБ от парламента, заради което се налагало да дадат на Волен Сидеров председателството на комисията по антикорупция и парламентарна етика, тъй като то се полагало на опозицията.

 

Следващата причина, която подтиква ГЕРБ да се откаже от бойкота на НС, е по-скоро битова, но не маловажна. Голяма част от депутатите остават без доходи, след като не ходят на работа, а партията няма легални възможности да ги обезщетява финансово.

 

"Макар да не ходим на работа, ни текат осигуровки и стаж, но положението с парите наистина става все по-сложно”, споделиха от групата на ГЕРБ.

 

Според неофициална информация ръководството на партията е поело ангажимент да финансира по легален начин избраниците си, които бойкотират парламента по партийна повеля. Това можело да стане с парите от държавната субсидия и лихвите, но все пак имало затруднения депутатите да бъдат изцяло компенсирани.

 

“Освен основната заплата (2196 лв.), има допълнени пари за комисии, например, които няма как да ни “осребрят”, казват от ГЕРБ.

 

Менда Стоянова: Нека Станишев се откаже от “Атака” и проведе диалог с нас

 

Към момента се обмисля какъв да е публично приемливият мотив, с който ГЕРБ ще се върнат в НС.

 

"Искаме поведението ни да изглежда национално отговорно, но ако със завръщането в НС напомним за себе си, протестите ще се обърнат с пълна сила и срещу нас”, разсъждават в ГЕРБ.

 

На въпрос на Mediapool обмисля ли се смяна на плана и край на бойкота, народният представител от ГЕРБ Менда Стоянова първо напомни, че решението да напуснат НС е било взето не под натиск, а чрез "единодушно гласуване", в което само трима са се въздържали.

 

Стоянова повтори казаното от Бойко Борисов, че ще се върнат в пленарната зала, “когато влезе за разглеждане Изборният кодекс, което 19-ти ден хората искат да се случи”.

 

Менда Стоянова посочи и още един вариант - “ще влезем в парламента, когато Станишев се откаже от подкрепата на “Атака” и проведе диалог с нас”.

 

“Господин Борисов ясно каза след срещата с Мартин Шулц (председател на Европейския парламент -бел.ред.), че ако БСП инициират подобни разговори с нас, ние ще влезем с тях”, допълни Стоянова.

 

Очакванията са разговорите да бъдат проведени в близките дни.

 

Борисов си остави вратичка за договореност с БСП и ДПС още в първите дни на настоящия парламент, като на няколко пъти повтори, че ако признаят партията му за първа политическа сила и победител на изборите, ако му поискат подкрепа, той щял да жертва дори лично своя глас при избора на правителството "Орешарски", за да не трябва да Станишев и Местан да прибягват до подкрепата на "Атака".

 

БСП и ДПС обаче демонстративно отхвърлиха тази "протегната ръка", като "великодушно" се съгласиха Борисов да подкрепи правителството, ако иска.

 

След това гръмна скандалът с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, предшествано от спешна трансформация на ДАНС и превръщането ѝ в най-мощната силова структура в страната. Оправдавайки пред депутатите си избора на Пеевски, Станишев им бе казал да очакват почти незабавен "удар" срещу ГЕРБ. Според източници от управляващите било решено да бъдат пресечени тайните финансови потоци към Борисов и компания, чрез няколко фокусирани акции спрямо бизнесмени, близки до ГЕРБ, чиито имена и прякори се споменаваха пред годините и от парламентарната трибуна.

 

Сега обаче управлението на БСП, ДПС и "Атака" е твърде уязвимо и компрометирано, за да предприеме каквото и да е. Преди около две седмици Бойко Борисов хвърли бомбата, че БСП и ДПС му готвели покушение – щял да бъде арестуван и убит след избора на Пеевски начело на ДАНС, но протестите осуетили този заговор. "Всъщност бе осуетен ударът спрямо "черните каси" на ГЕРБ", коментираха източници, близки до управляващите. Те уточниха, че гръмкият скандал с Пеевски, който отекна дори в ЕС, както и последвалите граждански протести, са отнели легитимността на новата власт.

 

Сега тази легитимност е на път да бъде възстановена с връщането на ГЕРБ в парламента. И Борисов, и Станишев в момента се чувстват уязвими и нямат интерес от скорошни избори, а това е достатъчно за първа стъпка към политическа сделка. "Атака" ще бъде изолирана, Волен Сидеров ще бъде инструктиран да намали кресчендото, а всичко това ще успокои ситуацията и ще стабилизира правителството, според оптимистичния сценарий на управляващите.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?