ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха заседанието на правната комисия за закриване на спецсъда

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха заседанието на правната комисия за закриване на спецсъда

Заради липса на кворум беше провалено заседанието на парламентарната правна комисия, на което трябваше да се разгледа предложението на "Демократична България" за закриване на специализираните съд и прокуратура.

"Комисията няма кворум – липсват депутатите от ГЕРБ, ДПС и частично от БСП. Заради това не може да се проведе заседание и то няма как да бъде открито", каза председателят на комисията Андрей Михайлов от "Има такъв народ".

Атанас Славов от "Демократична България" се опита да предложи началото на заседанието да бъде отложено с час, защото някои депутати имат ангажименти. Част от липсващите социалисти наистина са имали основателни причини да не присъстват при откриването на заседанието. Славов предложи и алтернативен вариант – ако не бъде приета идеята с отлагането на началото, то поне да се насрочи извънредно заседание за началото на следващата седмица.

От "Има такъв народ" обаче обявиха, че предложението няма как да се приеме, защото няма кворум и заседанието въобще не е започвало.

"Коалицията "Гешев" бламира реформата с процедурни хватки. Повтаря се ситуацията от миналото народно събрание - ГЕРБ, ДПС и БСП да бранят статуквото. БСП на думи се обявяваха за закриването на специализираните съд и прокуратура, но когато се стигна до дела, това не личи", каза зам-председателят на групата на "Демократична България" и член на правната комисия Надежда Йорданова.

По-късно социалистът Крум Зарков със статус във Фейсбук припомни, че БСП е заложила в предизборната си кампания закриването на специализирания съд и прокуратура. "В сряда гласувахме "за" включването на точката в дневния ред на правна комисия. Тогава се състоя и дискусия по същество, където също заявих позиция. Днес правната комисия не можа да проведе заседание поради липса на кворум и това естествено предизвика възмущение. Заседанието беше извънредно и аз не можех да присъствам в началото, като бях предупредил за това. За тези, които се интересуват истински от тази тема, бих искал да поясня - закриването на тази институция не е лесна работа. Според мен, с или без днешното заседание на тази комисия, ако парламентът има само седмица време за работа, специализираните съдилища няма да могат да бъдат закрити. Ако се разполага с две седмици - ще", посочи той.

Появата на Гешев

Изненадващо и напълно доброволно, без да е викан, на проваленото заседание се появи главният прокурор Иван Гешев. Оказа се, че искал да отправи предупреждение - текстове за закриване на спецправосъдието щели доведат до юридическа катастрофа. По думите му, ако бъдат закрити спецсъдът и прокуратурата, ще се върне престъпността от 90-те години.

Винаги сме смятали, че трябва да се промени работата в наказателното правосъдие, защото има много остарели текстове. Затова и обществото не е доволно, посочи още Иван Гешев. И заяви, че според него реформа е подобряване на нещо работещо, а не закриване.

По думите му промените са "закони, писани на коляно" и, за да се синхронизира всичко, ще трябват промени в още 20-30 закона. "Печеливш от всичко това ще е организираната престъпност, а губещ - обществото", каза Гешев и посочи, че прокуратурата няма да носи отговорност за евентуалните промени.

Гешев коментира и поправките в закона за Националната служба за охрана (НСО), за които депутатите два дни спориха дали са приети или не. Поправките, които в крайна сметка бяха обявени за приети на първо четене, предвиждат да бъде намален броят на лицата, които да бъдат охранявани от НСО.

"Ако премахването на охраната на главния прокурор ще реши всички проблеми на българските граждани, ще се откажа сам от нея", каза Гешев.

Слави Трифонов: Специализираният съд ще продължи да съществуват заради ГЕРБ, ДПС и БСП. Но не задълго.

Лидерът на "Има такъв народ" също реагира по повод провала на заседанието на правната комисия.

"Специализираните прокуратура и съд ще продължат да съществуват, защото в парламента има специализирали се в тяхното бранене депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП. Но не задълго", написа той във фейсбук.

"Има такъв народ" е от едната страна, а от другата страна са ГЕРБ, БСП и ДПС. Заедно. За пореден път. Неявяването им на работа и бойкотирането на тези изключително важни закони са поредното абсолютно доказателство за съществуването на статукво, което брани своите интереси на всяка цена. Заедно", посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?