ГЕРБ, ДПС и левицата предложиха имена за комисията по конфискация

Двама от досегашните членове на институция на път към нов мандат

Управляващите от ГЕРБ и двете най-големи опозиционни партии БСП и ДПС предложиха кандидати за членове на комисията по конфискацията.

ГЕРБ издига Антоанета Цонкова, която дълго време беше изпълняващ длъжността председател на институцията, а БСП се спира на Стоянка Николакова, която е втори мандат редови член. ДПС предлага Иво Иванов, директор на дирекция "Специфични одити" в Сметната палата.

В начало на февруари премиерът Бойко Борисов утвърди за председател на комисията заместник-министъра на правосъдието Пламен Георгиев. Той е бивш прокурор, а най-известното му разследване беше по скандала "Ало, Ваньо". Георгиев така и не откри вина в премиера за обаждането му до шефа на митниците Ваньо Танов с молба да не се закача бирената фабрика на Михаил Михов – Мишо Бирата.

По закон Народното събрание излъчва трима от членовете на комисията, включително заместник-председателя ѝ, премиерът посочва председателя, а президентът допълва квотата с един човек. Парламентът е задължен от закона да гласува кандидатите до 19 февруари, но това няма да се случи и те ще бъдат избрани на 7 март.

Президентът Росен Плевнелиев обмисля назначаването на Лиляна Терзиева, която е шеф на дирекция "Канцелария" в администрацията на президента, а преди това е била главен секретар на Министерството на правосъдието.

Споделяне

Още от България