Месец преди вота социолозите без колебания:

ГЕРБ е водеща, следват БСП и ДПС, в парламента влизат още РБ и "България без цензура"

ГЕРБ е водеща, следват БСП и ДПС, в парламента влизат още РБ и "България без цензура"

Месец преди предсрочните парламентарни избори две социологически агенции излязоха със сходни изводи от последните си изследвания сред потенциалните избиратели. Според "Медиана" и "Сова Харис" следващият мандатоносител ще бъде ГЕРБ, която води със значително предимство пред БСП. Левицата държи второ място по подкрепа, ДПС устойчиво отстоява третата позиция. След него със сигурност в парламента ще влязат Реформаторският блок и партията на Николай Бареков "България без цензура".

Резултатите на двете агенции се различават, защото са използвани различни методики.

"Медиана": Осем партии с шанс да прехвърлят 4% бариера

Към момента ГЕРБ води с 9.3% пред основния си опонент БСП, като ГЕРБ ще има 200 000 гласа повече от БСП, показва изследването на агенция "Медиана", проведено сред 998 души между 27 август и 1 септември.

Осем формации са със шанса да прехвърлят изборната бариера от 4%. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, "България без цензура”, Реформаторският блок, Патриотичният фронт - НФСБ и ВМРО. Други две партии са на ръба - "Атака" и АБВ.

Според "Медиана" една трета от избирателите все още не знаят за кого да гласуват. 26.8% от гласоподавателите ще изберат ГЕРБ, 17.5% - БСП, на трето място се класира ДПС – с 9.2% подкрепа. След него следват "България без цензура“ - 4,7%, Реформаторският блок - 4.4%, Патриотичният фронт – 4.3%.

Най-твърд са електоратите на "Атака“ и ДПС.

23% от участниците в проучването не смятат да гласуват за която и да е политическа формация.

Според 30% от 998-те души смятат, че би било добре, ако ГЕРБ се върне във властта, а 38% смятат, че това ще бъде катастрофално. Относно БСП 24 % смятат, че ще бъде добре, ако тя поеме властта отново, а 44 % мислят, че ще е катастрофално. 31% са посочили, че нито една партия от управлението не им допада. За 32 % от участниците в проучването е важно кой ще бъде управляващ, а 16 % изобщо не се интересуват.

Наблюдава дълбок и засилващ се песимизъм за икономическото и социалното развитие на страната, така и за личните перспективи за избирателите. Една трета от избирателите очакват, че положението на страната ще се влошава, а три четвърти смятат, че положението им е крайно тежко и ги очакват все по-лоши времена, показват още сондажите на "Медиана".

"Сова Харис": Пет партии засега влизат в Народното събрание

ГЕРБ получава 43.2% процента от гласовете, а БСП 31.4%, ако изборите бяха днес. Това пък показват резултатите от проучването на "Сова Харис”, направено по поръчка на агенция БГНЕС.

Пет формации имат реални шансове да попаднат в следващото Народно събрание. Това са още ДПС с 11.1%, "България без цензура" с 7.3% и Реформаторският блок с 7.1%.

Заявяващите, че със сигурност ще гласуват и вече са решили за кого, са малко над 50% от избирателите. Тези, които на открит въпрос отговарят, че ще гласуват и посочват конкретен избор, са 58%. Това означава, че между 3.3 и 3.4 милиона души ще пуснат бюлетина, поясняват социолозите.

При тази активност за преодоляване на 4-процентната бариера ще са необходими между 130 000 и 140 000 гласа.

Засега на Патриотичния фронт и на АБВ не им достигат по около 20-30 хил. гласа, за да може някой от тях да стане шести член на 43-тото Народно събрание.

”Подкрепата за партиите, които бяха в опозиция през последната година – ГЕРБ и традиционната десница – е укрепнала. Предварително може да се твърди, че ГЕРБ се очертава като следващия мандатоносител, тъй като ще получи най-много гласове", коментира Васил Тончев от "Сова Харис".

"Излъчването на сила от позицията на бъдещ управляващ носи дивиденти на партията на Бойко Борисов. Същевременно обаче римейкът на незавършения минал мандат, който би се осъществил и под ръководството на същите лица, консолидира опонентите на ГЕРБ. Идеята за осъществяване на нов мандат на ГЕРБ изглежда непривлекателна и за широки среди на гражданското общество”, продължи той.

”Традиционната десница в лицето на Реформаторския блок този път ще получи парламентарно присъствие. Отстояването на собствена политическа линия и заявените принципи от ръководството на блока усилват синхрона с неговите симпатизанти. Може би най-после лидерите на РБ прозряха, че в политиката на поддържане на стратегическа линия за сметка на краткосрочни компромиси е верният път към успеха”, се казва в анализа на социолозите от "Сова Харис".

За БСП те смятат, че обръщането към автентичните леви ценности може да осигури добра платформа на партията за идващите избори.

Споделяне

Още от Избори 2014