ГЕРБ форсира създаването на специализираните съд и прокуратура

ГЕРБ форсира създаването на специализираните съд и прокуратура
Управляващите от ГЕРБ имат намерение да действат изключително експедитивно по създаването на новите специализирани съд и прокуратура, които ще бъдат призвани да борят престъпността. Двата законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), трябва да бъдат приети до 1 октомври в условията на рехавото парламентарно присъствие през лятото. До 1 ноември правителството ще трябва да осигури сграда. За сравнение за най-натоварения "обикновен съд" в страната в лицето на Софийския районен съд, сграда не можа да се намери 20 години.

Според план-графика на ГЕРБ промените в НПК, които концентрират на едно място всички дела срещу организираната престъпност, магистратите и високопоставените чиновници, трябва да влязат в сила от 1 януари. Дотогава ВСС ще трябва да избере началниците на двете специализирани съдилища и двете специализирани прокуратури. Към специализираната прокуратура ще има и специализирани следствени отдели. До края на март Столичният общински съвет ще трябва да избере съдебните заседатели за новите структури.

Във финалния си вид законопроектите съдържат всички спорни моменти, които предизвикаха дебати след представянето на идеята. Спецсъдът ще гледа делата срещу членове на правителството, депутати, областни управители, кметове, шефове на държавни агенции и комисии, както и магистрати.

Именно тази идея предизвика адвокатурата и някои от магистратите да определят новата структура като извънреден съд или "трибунал". Идеята на предложените текстове е, че нещата трябва да стават преди всичко бързо.

Свидетелите и експертите ще се явяват преимуществено по делата, гледани от спецсъда. При едно неявяване без уважителна причина те ще бъдат довеждани принудително. Отпада и назначаването на експерти на случаен принцип.

Гражданските искове няма да бъдат допускани, за да не бавят гледането на делата. След приключването на процеса ще могат да се заведат граждански искове по общия ред в "обикновен съд". По тях ще трябва да се плаща и държавна такса, която е в размер на 4% от единичния иск.

Прокурорите и съдиите ще работят на бързи обороти. След края на разследването прокурорът ще има само 15 дни (вместо 1 месец сега), за да внесе делото в съда, да го спре или да го прекрати. Съдиите ще бъдат задължени да се произнасят с мотиви до 10 дни след приключване на последното заседание. Те ще дават месечни и шестмесечни отчети за бързината, с която си гледат работата.

Проектът предвижда съдебното заседание да е непрекъснато. Ще се определят няколко дати, в които процесът трябва да приключи.

Съкратените срокове, в които мнозинството смята да изгласува спорните законопроекти, означават, че те няма да бъда дадени за оценка на Венецианската комисия към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Отговорност за новото законодателство е поета от председателя на правната комисия Искра Фидосова и група анонимни народни представители.

Споделяне

Още по темата

Още от България